Πιάνο... κορυφής στο Μέγαρο

Έναν από τους σημαντικότερους πιανίστες της γενιάς του, τον Πέτερ Νάγκυ παρουσιάζει σε μια συναυλία με έργα Χάυντν, Μπάρτοκ και Μπραμς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Νάγκυ θα εμφανιστεί στις 14 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το κουαρτέτο εγχόρδων Καμεράτα.
Πιάνο... κορυφής στο Μέγαρο

Έναν από τους σημαντικότερους πιανίστες, τον Πέτερ Νάγκυ παρουσιάζει σε μια συναυλία με έργα Χάυντν, Μπάρτοκ και Μπραμς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Πέτερ Νάγκυ (φωτό), που θα εμφανιστεί στις 14 Ιανουαρίου σε συνεργασία με το κουαρτέτο εγχόρδων Καμεράτα (μικρή φωτό) είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τις πολλές συνεργασίες του με τον ”δικό” μας βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο. Μαζί με τους Σέρτζιου Ναστάζα (βιολί), Λέσια Πονομάροβα (βιολί), Λαρίσα Βιλεγκζάνινα (βιόλα) και Ρενάτο Ρίπο (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν κορυφαία έργα των Χάυντν, Μπάρτοκ και Μπραμς. Η κοινή τους εμφάνιση πραγματοποιείται στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Τη συναυλία θα ανοίξει το 32ο Κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα, έργο 33, αρ.3 του Γιόζεφ Χάυντν (1732-1809), ενώ το έργο 33 που ολοκληρώθηκε το 1781, πήρε την ονομασία ”Ρωσικά κουαρτέτα” επειδή στην πρεμιέρα, που έλαβε χώρα στα ανάκτορα της Βιέννης, επίσημος καλεσμένος ήταν ο Μέγας Δούκας Παύλος, ο μετέπειτα τσάρος Παύλος Β’. Το 3ο Κουαρτέτο φέρει την επωνυμία ”Το πουλί”, καθώς ο αποκλειστικός πρωταγωνιστής του έργου, το πρώτο βιολί, κυριολεκτικά ”κελαηδάει” από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Ακολουθεί το Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε ντο μείζονα, S 9/1 του Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945), έργο που αναδεικνύει τον ανερχόμενο γίγαντα που θα πρωταγωνιστήσει στο παγκόσμιο συνθετικό στερέωμα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας μονοπωλεί το πανέμορφο Κουιντέτο για πιάνο και έγχορδα σε φα ελάσσονα, έργο 34 του Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897), που γράφτηκε το 1862. Πρόκειται αναμφίβολα για την κορωνίδα της μουσικής δωματίου του μεγάλου Γερμανού συνθέτη καθώς ο Μπραμς μέσα από τις σελίδες του έργου με τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων, αποκαλύπτει και τιμά τους πνευματικούς του πατέρες: Μπετόβεν, Μπαχ, Σούμαν και Σούμπερτ.

Ο Πέτερ Νάγκυ σπούδασε πιάνο στην Ακαδημία Μουσικής Φραντς Λιστ της Βουδαπέστης, από όπου αποφοίτησε με τιμητική διάκριση το 1981. Εχει συνεργαστεί με τις όλες τις μεγάλες ορχήστρες και σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ του πλανήτη, ενώ θεωρείται από τους καλύτερους πιανίστες της γενιάς του.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v