Εσύ πού ακούς μουσική online;

Το YouTube, το Spotify, και όλες οι δωρεάν ή έστω οικονομικές λύσεις για να ακούτε μουσική με τις ώρες, όσο πιο νόμιμα γίνεται.
Εσύ πού ακούς μουσική online;
Πόσες ζωές μοιάζουν να έχουν περάσει από τότε που το Napster (για τους γηραιότερους) ή το Audiogalaxy (για τους νεότερους) θέλαν’ 40 λεπτά από τη ζωή μας για να φέρουν ένα –παράνομο– mp3 στον υπολογιστή μας; Και πού ακούμε σήμερα online τις μουσικές μας;

Στο YouTube: Η προφανέστερη των λύσεων, το YouTube είναι απλό και εύχρηστο, έχει τα πάντα, νόμιμα και λιγότερο νόμιμα, σε αφήνει να φτιάξεις τις λίστες σου για να ακούς πέντε-έξι-εφτά ώρες συνεχόμενες μουσική και σε εκνευρίζει με διαφημίσεις που φωνάζουν κάθε δυο-τρία τραγούδια. Και ναι, το ad blocker μπορεί να σε απαλλάσσει από αυτόν τον εφιάλτη, κλείνει όμως και τις δουλειές του κοσμάκη, παιδιά, δεν είναι λύσεις αυτές.

Στο Spotify: Ήρθε και τα σάρωσε όλα, με τέλεια ποιότητα ήχου να-κάνεις-πάρτι-να-σ’-ακούσει-η-γειτονιά άμα θες, με έτοιμες και DIY λίστες και με προτάσεις όρεξη να ‘χεις να ανακαλύπτεις πραγματικά σχετικά με τη μουσική που σου αρέσουν τραγούδια. Στα μείον του, ότι δεν έχει τα πάντα –κάτι θα χάσεις αν πας δια της νόμιμης οδού, δε γίνεται αλλιώς. Έχει κι αυτό εκνευριστικές διαφημίσεις στη δωρεάν εκδοχή του, που σου υπενθυμίζουν να πάρεις την premium έκδοση κάθε ένα-δυο τραγούδια, αλλά αυτή η premium έκδοση έχει ένα μόνο ευρώ για τους τρεις πρώτους μήνες, και 7€ κάθε μήνα μετά –σταματάς τη συνδρομή όποτε θέλεις.

Στο Κασετόφωνο.com: Διαλέγετε διάθεση (από κεφάτα πρωινά και μέχρι αστική ραστώνη) ή απλά είδος μουσικής –ελληνικά και ξένα, λαϊκορεμπέτικα και ροκ, διασκευές και γλυκές ολντσκουλιές– και απλά πατάτε play. Ούτε εγγραφές, ούτε συνδρομές, ούτε τίποτα –ναι, ούτε διαφημίσεις. Οι λίστες είναι έτοιμες, παίζουν από το YouTube και διαρκούν ολόκληρες ώρες. Αντίστοιχης λογικής είναι και το 8tracks, με θεματικές λίστες δημιουργημένες από τους χρήστες του, που περιλαμβάνουν αυστηρά οκτώ κομμάτια η καθεμία –και παίζουν επίσης από το YouTube.

Στο Bandcamp: Οι λάτρεις της (εντελώς) ανεξάρτητης σκηνής θα βρουν εδώ τον παράδεισό τους. Ανερχόμενοι και πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες ανεβάζουν εδώ τα τραγούδια τους, τα οποία μπορείτε να ακούσετε δωρεάν, και να κατεβάσετε είτε πάλι δωρεάν, είτε πληρώνοντας ένα πολύ μικρό ποσό (της τάξης των λεπτών του ευρώ) το οποίο πηγαίνει απευθείας στον καλλιτέχνη, αντί για κάποια δισκογραφική. Εδώ θα βρείτε και έλληνες καλλιτέχνες, σαν τους πολύ αγαπημένους 1000mods, και θα ανακαλύψετε και πολλές νέες μουσικές –όρεξη και χρόνο να έχετε να διαλέγετε είδη (από την μπάρα εδώ) και να πατάτε το ένα play μετά το άλλο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v