"Με τον Carotone μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη"

Οι Locomondo μιλούν στο In2life λίγο πριν την πολυαναμενόμενη συναυλία του μαζί με τον Tonino Carotone.
Με τον Carotone μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη
Οι Locomondo, το συγκρότημα που έφερε στο προσκήνιο την ελληνόφωνη ρέγκε – σκα, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, θα συναντήσουν στη σκηνή του “Διογένης Studio” τον Tonino Carotone, τον εκκεντρικό Ισπανό καλλιτέχνη, που αποτελεί και τον τέταρτο προσκεκλημένο του Athens Music Festival. Μαζί τους θα εμφανιστεί, ως guest, και ο Πάνος Μουζουράκης.

To Athens Music Festival εξελίσσεται σε ένα “σημείο συνάντησης” κορυφαίων ονομάτων της παγκόσμιας μουσικής σκηνής με τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες. Ήδη έχει φιλοξενήσει στη σκηνή του τον Goran Bregovic με τη Γιώτα Νέγκα, τους Club des Belugas με τους Mikro και τη Μαρίζα Ρίζου, και τον Omar Faruk Tekbilek με τη Γλυκερία και τη Ματούλα Ζαμάνη.

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, τέταρτος προσκεκλημένος του Athens Music Festival είναι o Tonino Carotone. Ο Ισπανός με το ναπολιτάνικο ταπεραμέντο συνδυάζει στη “μαρμίτα” του τις μουσικές του κόσμου, δημιουργώντας τον προσωπικό του ήχο, τον οποίο συνοδεύει με στίχους σαρκαστικούς και σουρεαλιστικούς.



Όσο για τους Locomondo, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι εξάλλου ένα από τα πιο αγαπητά συγκροτήματα στην Ελλάδα. Εδώ και δεκατρία χρόνια, πιστοί - και αυτοί και εμείς - στους ρέγκε σκα ήχους τους. Μετά από ένα ακόμη καλοκαίρι γεμάτο ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και τις εκρηκτικές συναυλίες τους, επέστρεψαν στην Αθήνα, για λίγο καιρό, καθώς ετοιμάζονται για την καθιερωμένη πλέον χειμωνιάτικη περιοδεία τους στην Ευρώπη.

Εν μέσω προετοιμασιών για την ευρωπαϊκή τους “οδύσσεια” και προτού συναντήσουν τον Tonino Carotone, οι Locomondo μιλούν στο in2life.gr για αυτή τη συνεύρεση, την αγάπη που μοιράζονται με τον Ισπανό καλλιτέχνη αλλά και για τα 13 χρόνια της δικής τους παρουσίας, της δικής τους ελληνικής ρέγκε – σκα!

Tonino Carotone και Locomondo μαζί. Μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία.

Τον Tonino τον είχαμε γνωρίσει παλαιότερα. Η συνεργασία αυτή γίνεται στα πλαίσια του Athens music festival, που σκοπό έχει την συνεύρεση ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών σε μία κοινή εμφάνιση. Είναι μεγάλη μας χαρά να συμμετέχουμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που σκοπό έχουν την καλλιτεχνική συνύπαρξη Ελλήνων και ξένων.

Τι κοινό έχουν οι ήχοι σας;

Σίγουρα μας συνδέει η κοινή αγάπη που έχουμε για την παραδοσιακή μουσική, όπως και το γεγονός ότι συχνά τον ακούμε να χρησιμοποιεί αυτά τα παραδοσιακά ακούσματα στα τραγούδια του, κάτι το οποίο κάνουμε και εμείς.

Μαζί σας θα είναι και ο Πάνος Μουζουράκης... Έχετε ξανασυνεργαστεί;

Με τον Πάνο γνωριζόμαστε χρόνια. Μερικές φορές έχουμε παίξει την ίδια μέρα σε φεστιβάλ μαζί αλλά δεν είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε. Το περιμένουμε με χαρά.


Δεκατρία χρόνια Locomondo... Δεκατρία χρόνια “τρελός κόσμος” και θαρρείς πως αποτρελάθηκε. Είναι να το “ska-ει” κανείς ή... “γυρίζει η Γη”;

Η Γη συνεχίζει να γυρίζει, και αυτό είναι που δίνει την ελπίδα του ότι μπορεί τα πράγματα να γίνουν καλύτερα.

Η αρχική επιλογή σας στον ελληνικό στίχο και τα παραδοσιακά στοιχεία θεωρώ πως ήταν και ένα από τα βασικά στοιχεία της επιτυχίας σας στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό πως αντιμετωπίζουν αυτή την ιδιαιτερότητας της δική σας σκα ρέγκε;

Σε όποια χώρα και αν έχουμε παίξει αισθανόμαστε ότι στο τέλος της συναυλίας έχουμε καταφέρει τον αρχικό μας σκοπό, να περάσει ο κόσμος καλά. Η μουσική είναι μία γλώσσα που καταλαβαίνει όλος ο κόσμος και το ελληνικό μουσικό στοιχείο που έχουν τα τραγούδια μας εκτός από την γλώσσα δίνει μία διαφορετική νότα που κάνει τον άλλον να σε προσέξει σε μία συναυλία, ακόμα και αν δεν σε ξέρει. Αν καταφέρεις να τον κάνεις να “κουνηθεί” κιόλας τότε έχεις πετύχει τον σκοπό σου!

Σε αυτή την πορεία σας έχετε συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους καλλιτέχνες. Υπάρχει μια συνεργασία που θα ξεχωρίζατε;

Είχαμε την τύχη να συνεργαστούμε μέχρι τώρα με διάφορους καλλιτέχνες και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό και πραγματικά, όλες ήταν επιτυχημένες. Γενικά μιλώντας, αυτοί με τους οποίους συνεργαζόμαστε είναι άνθρωποι που τους εκτιμάμε γι αυτό που κάνουνε και που ταιριάζουνε τα χνώτα μας. Είμαστε χαρούμενοι για οποιαδήποτε συνεργασία έχουμε κάνει, γιατί πάντα υπήρχε μέσα της ο ανθρώπινος παράγοντας και η προσωπική επαφή. Καμία από αυτές δεν ήταν για επαγγελματικούς λόγους και μόνο. Γενικά θέλουμε να συνεργαζόμαστε με ανθρώπους που μπορούμε να επικοινωνήσουμε αλλά και που μπορούν να μας προσφέρουν αλλά και να τους προσφέρουμε κάτι διαφορετικό σε καλλιτεχνικό επίπεδο.



Αν και φαντάζομαι πως υπάρχουν και οι δύσκολες στιγμές, η δική σας “Οδύσσεια” είναι γεμάτη με ξέφρενες συναυλίες, χαμόγελα και χορό. Ποια είναι η πρώτη ύλη για αυτές τις “βόμβες χαράς”;

Η αγάπη γι αυτό που κάνουμε όπως και οι σχέσεις μεταξύ των μελών του συγκροτήματος είναι η κινητήριος δύναμη αυτής της μπάντας. Στις δύσκολες στιγμές που ανέφερες κοιτάμε πάντα προς αυτή την κατεύθυνση και θυμόμαστε γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε.

Τι ετοιμάζετε για το επόμενο διάστημα;

Έχουμε αρχίσει και δουλεύουμε κάποια καινούργια κομμάτια. Συγκεκριμένο πλάνο και ημερομηνίες δεν υπάρχουν. Να έχετε τα αυτιά και τα μάτια σας ανοιχτά για νεότερα.

Και μια τελευταία ερώτηση... Από τα τραγούδια σας αποκαλύπτεται και μια ιδιαίτερη αγάπη για το ποδόσφαιρο. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στο παιχνίδι και πως βλέπετε σήμερα την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Η αρχική ανάγκη να παίξεις μπάλα, όπως και να παίξεις μουσική, είναι αυτό που μας γοητεύει. Μας αρέσει περισσότερο να παίζουμε μπάλα από το να βλέπουμε, αν και περνώντας τα χρόνια αυτό γίνεται πιο δύσκολο. Όσο για το ελληνικό ποδόσφαιρο ελπίζουμε να γίνει πιο ανταγωνιστικό και να μας προσφέρει ξανά τις χαρές που μας είχε δώσει παλιότερα.


* Οι Locomondo είναι οι:
Μάρκος Κούμαρης, φωνή – κιθάρα
Γιάννης Βαρνάβας, φωνή – κιθάρα
Σταμάτης Γούλας, πλήκτρα, sampler, φωνή
Σπύρος Μπεσδέκης, μπάσο
Μιχάλης Μουρτζής, κρουστά – φωνή
Στρατής Άγγελος Σούντρης, τύμπανα
Θανάσης Ταμπάκης, sound engineer
Info

Athens Music Festival
Tonino Carotone - Locomondo / Special Guest: Πάνος Μουζουράκης
Διογένης Studio (Λεωφ. Συγγρού 259)
Ώρα Έναρξης: 21:00
Είσοδος με ποτό: Από 15 ευρώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v