Δύο δεκαετίες Σταυρός του Νότου, τρεις ημέρες γιορτής!

Κλείνοντας τα 20 του χρόνια (1996 -2016) ο “Σταυρός του Νότου” διοργανώνει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μια τριήμερη γιορτή μουσικής.
Δύο δεκαετίες Σταυρός του Νότου, τρεις ημέρες γιορτής!

του Παναγιώτη Κωνσταντίνου

Πίσω στο χρόνο, εν έτει 1995 - 1996, μια άγνωστη τότε μουσική σκηνή, σε ένα στενάκι κάθετο της Φρατζή, στην οδό Θαρύπου, άνοιγε τις πόρτες της για να υποδεχτεί τους πρώτους θαμώνες της, που αναζητούσαν καλή ελληνική και ξένη ροκ μουσική.

“Πως το πες; Α! Σαν το ποίημα του Καββαδία...”, ήταν η πρώτη παρατήρηση όσων άκουγαν το όνομα. Μέσα από μια πορεία είκοσι χρόνων, ο “Σταυρός του Νότου” καθιερώθηκε από κοινό και καλλιτέχνες ως η δημοφιλέστερη μουσική σκηνή της πρωτεύουσας και σήμερα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ροκ και έντεχνης σκηνής. Αν κάθε εποχή έχει το μαγαζί της. Η δική μας έχει τον “Σταυρό”!

Και ποιοι δεν έχουν ανέβει στη σκηνή του. Η αρχή έγινε με τους Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, το 1996. Έκτοτε πέρασαν από το πάλκο του "Σταυρού" πολλοί - πάρα πολλοί - καλλιτέχνες της ροκ, έντεχνης, jazz, soul, ethnic κ.α. μουσικής, αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα. Και ο κόσμος ανταποκρινόταν μαζικά, γεμίζοντας ασφυκτικά το μαγαζί, που εν τω μεταξύ είχε καθιερώσει και τα σταθερά μουσικά σχήματα, τα γνωστά ως "house band". Έτσι το 1999 δημιουργείται και το πρώτο “αδελφάκι” του, το “Club”, ενώ λίγο καιρό αργότερα εγκαινιάστηκε και η τρίτη σκηνή ο “Σταυρός του Νότου Απέναντι”. Τρεις μουσικές σκηνές σε μια γειτονιά, που έγινε στέκι των Αθηναίων αλλά και εκκολαπτήριο σύγχρονων καλλιτεχνών.

Κλείνοντας τα 20 του χρόνια (1996 -2016) ο “Σταυρός του Νότου” διοργανώνει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων μια τριήμερη (26,27 και 28 Σεπτεμβρίου) γιορτή μουσικής, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Και από τέτοιες σημαντικές γιορτές δεν μπορούν να απουσιάζουν οι φίλοι, πόσο μάλλον όταν υπάρχει και ένας σημαντικότερος σκοπός.

Ο “Σταυρός του Νότου” και οι καλλιτέχνες, που συνδέθηκαν μαζί του μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες, θα διαθέσουν το σύνολο των εσόδων της για την οικονομική ενίσχυση σημαντικών φιλανθρωπικών φορέων και συγκεκριμένα: στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), στους Γιατρούς του Κόσμου, στο ΚΕΘΕΑ, στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και στο Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Mαργαρίτα. Για το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), θα συλλεχθούν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.


Παράλληλα, σε αίθουσα της Τεχνόπολης θα παρουσιαστεί μια ενδιαφέρουσα έκθεση με τις αφίσες που συνόδεψαν τα προγράμματα του Σταυρού αυτά τα είκοσι χρόνια αλλά και πλούσιο οπτικό υλικό και video προβολές από εμφανίσεις καλλιτεχνών.


Το παρών στην μεγάλη μουσική γιορτή θα δώσουν πάνω από πενήντα καλλιτέχνες και οι συμμετέχοντες μέρα με τη μέρα αυξάνονται...


Δευτέρα 26/9. Παρουσιάζει ο Θανάσης Αλευράς. Εμφανίζονται οι: Σπύρος Γραμμένος, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Κοτονιάς Θοδωρής, Πάνος Μουζουράκης, Απόστολος Ρίζος, Μαρίζα Ρίζου, Μαριέττα Φαφούτη, Ορέστης Ντάντος, Γεωργία Νταγάκη, Κωστής Μαραβέγιας,Φοίβος Δεληβοριάς, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Θέμης Καραμουρατίδης, Νατάσα Μποφίλιου, Στάθης Δρογώσης, Μανώλης Φάμελος, Γιώργος Ανδρέου, Κορίνα Λεγάκη, Βίκυ Καρατζόγλου.

Τρίτη 27/9. Παρουσιάζει ο Γιάννης Ζουγανέλης. Εμφανίζονται οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιάννης Ζουγανέλης, Αφροδίτη Μάνου, Μιρέλα Πάχου, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μπάμπης Στόκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Ευριδίκη, Δήμος Αναστασιάδης, Χρήστος Θηβαίος, Λάκης Παπαδόπουλος, Κίτρινα Ποδήλατα, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Κότσιρας, Βασίλης Καζούλης, Γιάννης Κούτρας, Αναστασία Μουτσάτσου, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μάνος Πυροβολάκης, Ησαίας Ματιάμπα, Στρατής Μυρωνάς, Διονύσης Τσακνής,Χάρης Μάκρης.

Τετάρτη 28/9. Παρουσιάζει ο Χριστόφορος Ζαραλίκος. Εμφανίζονται οι: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Μυστακίδης, Γιώτα Νέγκα, Μαρία Παπαγεωργίου, Γιώργος&Νίκος Στρατάκης, Μαργιολά Σαββέρια, Ματουλα ζαμανη, Παντελής Θαλασσινός, Μελίνα Κανά, Σαββέρια Μαργιολά, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Όναρ, Φωτεινή Βελεσιώτου, Ορφέας Περίδης,Λιζέτα Καλημέρη, Υπόγεια Ρεύματα, Χαινηδες, Εκείνος & Εκείνος, Αλέξανδρος Μίχος, Παρασκευάς Θεοδωράκης.



“Ο Σταυρός γιορτάζει τα 20 χρόνια, όμως ο βασικός σκοπός αυτής της συναυλίας είναι φιλανθρωπικός. Όλοι οι καλλιτέχνες προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς. Μόνο με τη βοήθειά τους θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και να διοργανώσουμε αυτή την τριήμερη συναυλία”, σημειώνει στο in2life.gr, ο Νίκος Λαδάς, ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του “Σταυρού του Νότου”.

Με αφορμή τη συναυλία του ζητήσαμε να μας μιλήσει και για τον “Σταυρό”, για το πως ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε στην πιο σημαντική μουσική σκηνή της τελευταίας 20ετίας, αλλά και για τις καλύτερες και χειρότερες στιγμές του σε αυτήν την πορεία.

“Από μικρός γνώριζα πολλούς μουσικούς. Ένας από τους καλούς φίλους ήταν ο Θοδωρής Γιαννακόπουλος. Μαζί το συζητούσαμε. Παιδιά τότε και οι δύο. Μεγαλώσαμε με την αγάπη μας για το ροκ και το βινύλιο. Πήρα λοιπόν την απόφαση, μια πρωτοβουλία, να δημιουργήσουμε έναν χώρο που θα μας αρέσει και θα παίζουμε μουσική. Έτσι... σαν παρέα. Δεν μπορούσαμε τότε να φανταστούμε ότι ο “Σταυρός” θα εξελισσόταν σε αυτό που είναι σήμερα. Σε τρία μαγαζιά. Όσο για το όνομα, αυτό ήταν μια ιδέα του φίλου μου, επίσης μουσικού, Δημήτρη Λιόλιου. Το πήρε από το ομώνυμο ποίημα του Καββαδία. Μας έλεγε πως ο κόσμος θα λέει “Πάμε στον Σταυρό”... και έτσι τελικά έγινε. Όλοι “Σταυρο” το λένε”

Πως όμως δημιουργήθηκε αυτή η ιδιαίτερη σχέση του “Σταυρού” με το κοινό και τους καλλιτέχνες; Ποιο ήταν το βασικό στοιχείο της επιτυχίας; “Η ειλικρίνεια. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο”, τονίζει ο κ. Λαδάς. “Ειλικρίνεια... Δεν φτιάξαμε ένα μαγαζί για να κοροϊδέψουμε κανέναν. Ο λόγος ήταν πως μέσα σε αυτό θέλαμε να περνάμε και περνούσαμε και εμείς καλά. Δεν μας ενδιέφερε η απήχηση, αλλά τι μας άρεσε εμάς να ακούμε. Έτσι λοιπόν δεν υπήρχε καμία δυσκολία. Εμείς το γουστάραμε, ο κόσμος το αποδέχτηκε. Έχει άποψη ο κόσμος. Ξέρει τι συμβαίνει γύρω του. Βλέπει και ανάλογα επιλέγει”.

Όσο για τις στιγμές που έχουν χαραχτεί στη μνήμη του αυτή την 20ετία, ο κ. Λαδάς ξεχωρίζει ως καλύτερη την πρώτη εμφάνιση στο “Σταυρό” των αδελφών Κατσιμίχα το 1996. “Ήταν η πρώτη φορά που έπαιζαν τόσο μεγάλα ονόματα. Κανείς δεν το πίστευε πως θα εμφανίζονταν στον "Σταυρό". Ήταν μια συναρπαστική εμπειρία. Ήταν και τεράστια η συμμετοχή του κόσμου”. “Οι χειρότερες ήταν ο ξαφνικός θάνατος δύο φίλων, του Νίκου Παπάζογλου και του Μάνου Ξυδούς”.


Info
26,27 και 28 Σεπτεμβρίου
Τεχνόπολη του Δήμου Αθήναιων
Εισιτήρια: 12 ευρώ η κάθε ημέρα, 25 ευρώ για όλο το τριήμερο
Οι πόρτες ανοίγουν στις 18:30
Προπώληση: Viva.gr,11876, Public, Seven spots, Reload, MediaMarkt, Ευρυπίδης βιβλιοπωλεία, Σταυρός του Νότου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v