Τα 10 πιο εμβληματικά τραγούδια του Bob Dylan

Λίγο πριν τον δούμε στην σκηνή του Terra Vibe, θυμόμαστε 10 κορυφαία, εμβληματικά, συγκινητικά και αγαπημένα τραγούδια του Bob Dylan.
Τα 10 πιο εμβληματικά τραγούδια του Bob Dylan
Βob Dylan: Ένα όνομα, μπόλικες δεκαετίες μουσικής ιστορίας γεμάτες μελωδίες, ρυθμούς, μηνύματα και αναμνήσεις από άλλες εποχές. Τα τραγούδια του συγκίνησαν, παρακίνησαν, ξεσήκωσαν, αγαπήθηκαν όσο λίγα.

Λίγο πριν θαυμάσουμε τον γερο-Dylan στη σκηνή του Terra Vibe λοιπόν, θυμόμαστε μερικά από τα κορυφαία τραγούδια του. Όχι βέβαια πως τα ξεχάσαμε ποτέ.

Visions of Johanna
Άλμπουμ: Blonde on Blonde (1966)
Το κορυφαίο τραγούδι του Blonde on Blonde είναι ένα επικό κομμάτι επτάμισι λεπτών το οποίο δύσκολα κρύβει την ποιητική του φύση. Ο Dylan δοκίμασε αρκετές εκτελέσεις του κομματιού, σε διάφορες ταχύτητες, μέχρι να κατασταλάξει στον mid tempo rock ρυθμό, ο οποίος δίνει μεγαλύτερη έμφαση στους στίχους.


Blowin' in the Wind
Άλμπουμ: The Freewheelin' Bob Dylan (1963)
Το πρώτο τραγούδι του Dylan ως συνθέτη είναι μια πραγματική χρονο-κάψουλα των 60s: ο Ψυχρός Πόλεμος, τα κοινωνικά δικαιώματα και πολλά ακόμα θέματα που απασχολούσαν τον κόσμο εκείνη την εποχή εμπεριέχονται σε αυτήν την κομματάρα. Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του, δολοφονείται ο Κένεντι και το τραγούδι γίνεται ακόμα πιο εμβληματικό.


Just Like a Woman
Άλμπουμ: Blonde on Blonde (1966)
Για χρόνια το εν λόγω κομμάτι ήταν στο στόχαστρο των φεμινιστριών εξαιτίας του τόνου του Dylan και των στίχων που είχε διαλέξει. Όμως αν το δούμε λιγότερο επιφανειακά, πρόκειται για ένα από τα καλύτερα, ειλικρινέστερα και ομορφότερα ερωτικά τραγούδια που έχουμε ακούσει.



Mr. Tambourine Man
Άλμπουμ: Bringing It All Back Home (1965)
Το συγκρότημα Byrds το διασκεύασε έναν μήνα μετά την πρώτη του κυκλοφορία από τον Dylan και κατέκτησαν την πρώτη θέση στα βρετανικά charts δίνοντας περισσότερη έμφαση στη folk rock πλευρά του υπέροχου αυτού κομματιού. Η αυθεντική έκδοση του Dylan είναι μεγαλύτερη, με περισσότερους στίχους και έντονη την ακουστική κιθάρα, κάτι που έδειξε για πρώτη φορά την rock ‘n’ roll πλευρά του καλλιτέχνη.


Tangled Up in Blue
Άλμπουμ: Blood on the Tracks (1975)
Όλα τα κομμάτια του συγκεκριμένου άλμπουμ «δείχνουν» τον χωρισμό του Dylan με την τότε σύζυγό του μέσα από την οργή και τους «ματωμένους» στίχους, αν όμως είχαμε να ξεχωρίσουμε ένα εξ’ αυτών, τότε σίγουρα θα επιλέγαμε το Tangled up in Blue, ένα κομμάτι που… ματώνει καλύτερα. Όπως μάλιστα είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος: «Αυτό το κομμάτι μου πήρε 10 χρόνια να το ζήσω και 2 να το γράψω».



The Times They Are a-Changin
Άλμπουμ: The Times They Are a-Changin (1964)
Όπως ακριβώς και το Blowing in the Wind, το “Times” είναι ένα ακόμα επικό κομμάτι του Dylan το οποίο αποτέλεσε ορόσημο των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών των 60’s. Και όπως και τα περισσότερα κομμάτια του από εκείνη την περίοδο, το συγκεκριμένο έγινε ύμνος για την αλλαγή από έναν τραγουδιστή – επαναστάτη, αν και ο ίδιος δεν ισχυρίστηκε ποτέ ότι ήταν τέτοιος.



Desolation Row
Άλμπουμ: Highway 61 Revisited (1965)
Το εντεκάλεπτο κομμάτι που κλείνει ένα από τα κορυφαία άλμπουμ του Dylan ζωγραφίζει μουσικά το πορτραίτο ενός μετά-αποκαλυπτικού τρόμου, καθώς καταγράφει με τους στίχους του μια σειρά χαρακτήρων που έχουν προ πολλού εγκαταλείψει κάθε ελπίδα σωτηρίας. Το κομμάτι είναι ένας "σκουπιδότοπος χαμένων ψυχών", και ο Dylan ένας απλός παρατηρητής που ενδεχομένως και αυτός να έχει την ίδια μοίρα.


All Along the Watchtower
Άλμπουμ: John Wesley Harding (1967)
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αστεία και η κλοπή είναι οι δίδυμοι πόλοι στην τέχνη του Dylan και αυτό το αριστούργημα το οποίο μιλά για έναν γελωτοποιό και έναν κλέφτη εκφράζει τον πυρήνα της δουλειά του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη. Η διασκευή του Hendrix πάνω στο κομμάτι, ήταν τόσο συγκλονιστική που επηρέασε ακόμα και τον ίδιο τον Dylan στην μετέπειτα απόδοση του τραγουδιού. Επίσης, ο Διονύσης Σαββόπουλος "διάβασε" το κομμάτι με τον δικό του τρόπο στο "Ο Παλιάτσος και ο Ληστής".


A Hard Rain's A-Gonna Fall
Άλμπουμ: Highway 61 Revisited, 1965
Ίσως το κορυφαίο επαναστατικό κομμάτι του Dylan, μια επτάλεπτη σύνθεση η οποία προειδοποιεί για μια επερχόμενη αποκάλυψη, ενώ παράλληλα παραθέτει τρομακτικά οράματα. «Κάθε γραμμή είναι ουσιαστικά η αρχή από ένα ολόκληρο τραγούδι», είχε πει τότε ο καλλιτέχνης, «όμως όταν το έγραψα θεώρησα ότι δεν θα ζούσα για να μπορέσω να γράψω τόσα τραγούδια κι έτσι τα έβαλα όλα σε αυτό».


Like a Rolling Stone
Άλμπουμ: Highway 61 Revisited (1965)
Χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι για αυτόν τον ύμνο;



Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v