Γιορτές στις μουσικές σκηνές της πόλης

Οι μουσικές σκηνές της πόλης φορούν τα γιορτινά τους και μας περιμένουν για μελωδικές βραδιές με Ν. Πορτοκάλογλου, Μ. Ασλανίδου, Ε. Ζουγανέλη και πολλούς άλλους.
Γιορτές στις μουσικές σκηνές της πόλης
της Δώρας Αμαραντίδου

«Ήρθαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά!» με το… δικό τους τρόπο τραγουδούν και παίζουν εκλεκτοί τραγουδιστές και τραγουδοποιοί σε μουσικές σκηνές που αξίζουν να κατοικηθούν τις νύχτες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αγαπημένοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τραγούδια που συνδέουν το χθες και το σήμερα της ελληνικής μουσικής με το χαρούμενο ή το συγκινητικό τραγούδι της Αμερικής των μαύρων ή των χωρών της Μεσογείου. Δείτε τις 9 επιλογές μας για καλές γιορτινές βραδιές σε γνωστά στέκια της Αθήνας και του Πειραιά και σίγουρα κάποια θα σας ταιριάζει. Την 10η επιλογή την αφήνουμε σε εσάς και σας προσκαλούμε να ανταλλάξουμε προτάσεις… κλείνοντας σας το μάτι για πραγματικά χαρούμενες χριστουγεννιάτικες νύχτες!

1η Επιλογή: Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά αλλάζουν το χρόνο στη σκηνή του «Passport» την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, με τραγουδιστικά στιγμιότυπα που δίνουν τη συνέχεια στο ελληνικό τραγούδι εδώ και σχεδόν έναν αιώνα. Οι δύο ερμηνεύτριες βρίσκονται μετά από χρόνια πάλι μαζί, έχοντας ετοιμάσει μια παράσταση με τα πιο ταιριαστά τους τραγούδια, πειράζοντάς τα ευγενικά, με άποψη κι αισθητική. Παρουσιάζουν τραγούδια της Σμύρνης, ρεμπέτικα, λαϊκά, τραγούδια της παράδοσης, συνθέσεις των σημαντικότερων τραγουδοποιών και συνθετών, που αγάπησαν αλλά δεν δισκογράφησαν ποτέ. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και η Μελίνα Κανά θα τραγουδήσουν συμπράττοντας με τους μουσικούς Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρες, μαντολίνο), Βαγγέλη Καλαμάρα (τύμπανα), Αριστείδη Χατζησταύρου (κιθάρες) και Χάρη Κελλάρη (κοντραμπάσο), μια υπέροχη μπάντα που πειραματίζεται συνεχώς με νέους ήχους και τρόπους τα τελευταία 3 χρόνια. Θα παίξει μαζί τους και ο Δημήτρης Μυστακίδης μπουζούκι, τζουράς, λαούτο και κιθάρα. Οι πόρτες ανοίγουν στις 11.30 μ.μ. Ώρα έναρξης: 1.00 π.μ.

2η Επιλογή: Ο Κωστής Μαραβέγιας παίζει και… εκτονώνεται μαζί με τους φίλους θεατές του στο «ΑΝΟΔΟΣ Live Stage» στις 27 Δεκεμβρίου καθώς και 3 και 10 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμά του μοιάζει, όπως πάντα, με ένα χαρούμενο, χορευτικό, πολύ- πολιτισμικό, μουσικό σεργιάνι και παραπέμπει στο τελευταίο του live cd με τραγούδια από τη συναυλία στον κήπο του Μεγάρου. Δηλαδή περιλαμβάνει όλα τα αγαπημένα του τραγούδια από τη «Λόλα» και μετά, αλλά και Χατζιδάκι και «Μια ζωή την έχουμε», καθώς και κομμάτια με τζαζ και βαλκανικά ηχοχρώματα και ό,τι θελήσει για να προκαλέσει ένα δυνατό πάρτι… χωρίς ενοχές και με πολύ αυθορμητισμό. Τα τραγούδια από κάθε γωνιά του πλανήτη θα… σκάσουν στη σκηνή με τη φωνή και το παίξιμο του Μαραβέγια και της μπάντας του, που την αποτελούν οι Νίκος Αγγλούπας (κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα, φωνή), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι, ακορντεόν), Κρίτωνας Μπελλώνιας (τύμπανα) και Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο).

3η Επιλογή: Ο Νίκος Πορτοκάλογλου ερμηνεύει ρεμπέτικα, λαϊκά, μικρασιάτικα, παραδοσιακά μαζί με τα δικά του γνωστά τραγούδια στο «Σταυρό Του Νότου plus», το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου. Αυτές οι συναυλίες του αποτελούν αφιέρωμα στα τραγούδια των προγόνων και των δασκάλων του και ταυτόχρονα ένα αφιέρωμα στο αγαπημένο του όργανο, την κιθάρα, έτσι όπως αποτυπώνεται και στην καινούρια του δουλειά, με τίτλο «Το πλοίο θα σαλπάρει». Κομμάτια «Από του Αιγαίου τα νερά» μέχρι «Θάλασσα σου σκοτεινή» θα παίξει μαζί με την νέα ηλεκτρική μπάντα, τις «Φτερωτές Κιθάρες», που την απαρτίζουν οι μουσικοί Βαγγέλης Μαρκαντώνης (μπάσο, κιθάρες, τραγούδι), Χάρης Μιχαηλίδης (κιθάρα, τραγούδι), Αλέκος Βουλγαράκης (κιθάρα), Θάνος Μιχαηλίδης (τύμπανα).

4η Επιλογή: Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη δίνει μουσικές παραστάσεις με την καθαρή, δυναμική φωνή της και την θεατρική σκηνική παρουσία της, επιλέγοντας κομμάτια από τη δισκογραφία της, καθώς και εκείνα που δείχνουν το στίγμα της συνολικά στο ελληνικό τραγούδι, στη σκηνή του «ΑΝΟΔΟΣ Live Stage», στις 28 Δεκεμβρίου και στις 4, 11 Ιανουαρίου (συνεχίζοντας και 18, 25 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου). Τραγούδια από το τελευταίο της cd «Μετακόμιση τώρα» μαζί με κομμάτια «κλασικά» και άχρονα, όπως «Έρωτά μου αγιάτρευτε», «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα», «Βράδυ Σαββάτου», «Οδός Αριστοτέλους», «Ένα σφάλμα έκανα», «Μοιάζει κι εσύ με θάλασσα», «Ένα σφάλμα έκανα» και «Έκλαψα χθες» αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματός της. Μαζί της παίζουν οι μουσικοί Ευριπίδης Ζεμενίδης (κιθάρα), Νίκος Πασσαλίδης (έγχορδα), Παναγιώτης Τσεβάς (ακορντεόν), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Παρασκευάς Κίτσος (μπάσο), Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα). Επιμέλεια προγράμματος: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Μίνως Θεοχάρης. Επιμέλεια κειμένων: Μίνως Θεοχάρης.

5η Επιλογή: O Παντελής Θαλασσινός παίζει και τραγουδά όλα τα αγαπημένα του, γνωστά τραγούδια καθώς και κάποια από την καινούργια του δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Ανοιχτή ακρόαση», στο «Ρυθμό Stage» την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου (παραμονή Χριστουγέννων), καθώς και στις 27 και 28 Δεκεμβρίου, ανήμερα Πρωτοχρονιάς και στις 3 Ιανουαρίου. Τα τραγούδια από το διπλό cd «Ανοιχτή Ακρόαση» είναι ζωντανά ηχογραφημένα, παρουσία κοινού μέσα στο χώρο ηχογράφησης. Ο Παντελής Θαλασσινός επιλέγει ενορχήστρωση με παραδοσιακά όργανα: Από τις γκάιντες της Μακεδονίας, στα βιολιά των νησιών και από εκεί στα κανονάκια, τα σάζια και στα πολίτικα λαούτα. Παρόντες στις μουσικές παραστάσεις του στο Ρυθμό Stage θα είναι επίσης οι φίλοι, συνάδελφοί του Δημήτρης Γάσιας (βιολί), Φίλιππος Λευκαδίτης (κρουστά), Γιώργος Μακρής (πνευστά-γκάϊντες-τσαμπούνες), Γιάννης Μπελώνης (πιάνο-keyboards), Γιάννης Πλαγιανάκος (κοντραμπάσο).

6η Επιλογή: Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Μίλτος Πασχαλίδης παίζουν ό,τι εκείνους τους εκφράζει και πέρα από τα τραγούδια της δισκογραφίας τους, την Τετάρτη, ανήμερα των Χριστουγέννων και στις 27 Δεκεμβρίου, στην κεντρική σκηνή του «Σταυρού του Νότου». Με αναφορές από το ιταλικό τραγούδι που γνώρισε και αγάπησε ο Χρήστος Θηβαίος από τα φοιτητικά του χρόνια στη Μπολόνια, αλλά και το κρητικό τραγούδι που ενέπνεε το Μίλτο Πασχαλίδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, μέχρι τα στιγμιότυπα από τις συνεργασίες τους με σπουδαίους σύγχρονους δημιουργούς, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτουν ένα πρόγραμμα που θα έχει και αναπάντεχα τραγούδια.


7η Επιλογή: Η Λίνα Νικολακοπούλου επιλέγει τραγούδια που το ύφος τους εκφράζεται μέσα από τον «Τις νύχτες μπαίνεις στα όνειρά μου» και η ερμηνεία τους μέσα από τη φωνή τεσσάρων τραγουδιστών, στη σκηνή του «Passport», την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου. Οι τραγουδίστριες Σοφία Παπάζογλου και Αργυρώ Καπαρού και οι τραγουδιστές Σταύρος Σιόλας και Απόστολος Ρίζος πρωταγωνιστούν σε μια τρίωρη μουσική συνάντηση της στιχουργού με το φανατικό κοινό της, που έχει ως θέμα το ελληνικό τραγούδια, ξεκινώντας από το σύγχρονο μέχρι και το ρεμπέτικο. Η έναρξη του προγράμματος τους βρίσκει όλους επί σκηνής να τραγουδούν το «Θεός αν είναι» και «Tα παιδιά της καταιγίδας». Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει ο Σταύρος Σιόλας με τα «Διόδια» , η Αργυρώ Καπαρού με τις «Χειρολαβές», ο Απόστολος Ρίζος με το «Τί να θυμηθώ» κι ένα ντουέτο έκπληξη με τον Χ. Λάγνη, για να φέρουν στη σκηνή την Σοφία Παπαζογλου με το «Να ’χα δυο ζωές». Παίζουν οι μουσικοί Κώστας Νικολόπουλος (κιθάρες, ενορχήστρωση), Μάνος Σαβιολάκης (μπουζούκι, λαούτο, μπάσο), Δημήτρης Καζάνης (βιολί), Φαίη Νικολοπούλου (βιολοντσέλο), Γιώργος Γκίκας (κρουστά). Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30.

8η Επιλογή: Η Μαρίζα Ρίζου ξεδιπλώνει τον αισθησιασμό της και μουσικό της ταλέντο στο «Gazarte», το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, επιλέγοντας χριστουγεννιάτικο ύφος στη συναυλία της. Με ηχοχρώματα της τζαζ και του σουίνγκ, κατά προτίμηση, επιλέγει να τραγουδήσει ό,τι αγαπάει από Aretha Franklin, Frank Sinatra, Nina Simone, Ella Fitzgerald, Michael Buble, μαζί με δικά της κομμάτια από το πρώτο της άλμπουμ, «Γλυκό Πρωί», καθώς και χριστουγεννιάτικα κλασικά τραγούδια, συνθέτοντας, έτσι μια μουσική βραδιά γεμάτη τζαζ και σουίνγκ ήχους. Μαζί της στη σκηνή παίζουν οι μουσικοί Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα), Γιώργος Ζαρέας (τρομπόνι), Αδάμ Δόγκας (άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο), Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρες).

Info:
«ΑΝΟΔΟΣ Live Stage»
(Πειραιώς 183, τηλ. κρατήσεων: 2103468100. Ώρα έναρξης: 23:00)
«PassPort» (Καραΐσκου 119, Πλατεία Κοραή, Πειραιά, τηλ. 2104296401. Είσοδος: 12€ (με μπύρα ή κρασί στο μπαρ) – 20 € (με ποτό, σε τραπέζι)
«Σταυρός του Νότου» (Είσοδος: 15€ με ποτό - ώρα έναρξης: 10.30μμ Φραντζή 14, Νέος Κόσμος)
«Gazarte» (Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ : 210-3460347. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Ώρα έναρξης: 22.00.Τιμές Εισιτηρίων: 15€ καθήμενοι Α’ ζώνη, 12€ καθήμενοι Β’ ζώνη, 7€ όρθιοι),
«Ρυθμός Stage» (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9750060, Ώρα έναρξης: 22.00. Είσοδος:12 € (με μπύρα ή κρασί).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v