Γκαγκαντίν: Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη

Μιαν ανάσα πριν την έναρξη του Γκαγκαντίν, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η παρέα του μιλούν για όλα όσα θα δούμε φέτος στην Ακτή Πειραιώς.
Γκαγκαντίν: Μετρώντας αντίστροφα για την έναρξη
της Δώρας Αμαραντίδου

«Γκαγκάν, Γκαγκάν». Ο Νιόνιος έδωσε το σύνθημα. Ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι καθ' όλα έτοιμος και μαζί του είναι έτοιμοι και οι φίλους του… συμμορίτες, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πάνος Μουζουράκης και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, να ανεβούν στη σκηνή της «Ακτής της οδού Πειραιώς», την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Τότε κάνουν την έναρξη των μουσικοθεατρικών παραστάσεων με τίτλο «Γκαγκαντίν - Οι γενναίοι της νύχτας». Με την ερμηνεία τριών τραγουδιών αυτής της παράστασης έκαναν τις απαραίτητες συστάσεις με τους δημοσιογράφους στο νυχτερινό κέντρο, όπου θα εμφανίζονται όλοι μαζί, «ως ένας κανονικός θίασος τραγουδοποιών».

Η κλασική «Συννεφούλα» από το μακρινό 1966, με παραδοσιακά όργανα, το αιχμηρό τραγούδι «Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας;» (σε στίχους Ντίνου Χριστιανόπουλου, 1975), αυτό που λέει «…ποτέ δεν λένε την αλήθεια/ ο κόσμος υποφέρει και πονά/ και ‘σεις τα ίδια παραμύθια…» και το μεταγενέστερο «Και τι ζητάω;» (σε στίχους Γιάννη Γεωργακόπουλου), αποτέλεσαν τα δειγματικά μουσικά μέρη αυτού του έργου, διάρκειας πάνω από τρεις ώρες, που θα τα ‘χει όλα: Προβληματισμό, συγκίνηση, τσαντίλα, γέλιο, σάτιρα, αυτοκριτική, συντροφικότητα, δοσμένα μέσα από τραγούδια και θεατρικά στιγμιότυπα, μέσα από την τέχνη του καθενός από τους καλλιτέχνες, με επικεφαλής τον Διονύση Σαββόπουλο.

Από το μεταπολεμικό «Γκαγκάν Γκαγκάν» στην εποχή της Lady Gaga

«Οι πιτσιρικάδες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, στην οποία ανήκω κι εγώ, φωνάζαμε 'γκαγκάν γκαγκάν' τρέχοντας στις αλάνες. Με αυτό το μαγικό επιφώνημα, που προήλθε από την αγγλική ταινία 'Γκαγκαντίν', θέλαμε να πούμε ότι είμαστε εδώ, ότι είμαστε μαζί, αποφασισμένοι να νικήσουμε τις δυσκολίες» εξηγεί ο Διονύσης Σαββόπουλος για να λύσει το γρίφο του τίτλου της παράστασης. Και καταλήγει στο «δηλητηριώδες» συμπέρασμα: «Αυτό το 'γκαγκάν γκαγκάν' φτάνει μέχρι τις μέρες μας αλλά όχι ακριβώς έτσι, όπως το εννοούσαμε τότε. Διότι τώρα έχουμε βρεθεί στην εποχή της Lady Gaga και πλέον είμαστε 'γκαγκά'. Διότι είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με τα αιώνια διλλήματα της ζωής μας, τα οποία όσο πάνε, εκτραχύνονται: Δηλαδή… Καραμανλής ή τανκς, κιθαρίστας ή ντράμερ, Χατζιδάκις ή Θεοδωράκης, Μπιθικώτσης ή Καζαντζίδης και πλέον Σφακιανάκης ή Βανδή. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε μια μεγάλη αμηχανία μπροστά σε αυτά τα μεγάλα διλλήματα».

Στο σημείο αυτό κάνει μια… καίρια και απολαυστική παρέμβαση ο Γιάννης Ζουγανέλης, λέγοντας: «Εμπρός Αλέξη για μια Ελλάδα σέξι». Και γιατί αυτοχαρακτηρίζονται «Γενναίοι της νύχτας» σε αυτή την παράσταση; Ο Διονύσης Σαββόπουλος απαντά: «Μέσα σε όλη αυτή την πλαστικούρα, στα απόνερα του lifestyle, ως καλλιτέχνης χρειάζεσαι γενναιότητα για να έρθεις να παίξεις. Αλλά και ο κόσμος χρειάζεται γενναιότητα για να ξεκολλήσει από την τηλεόρασή του και βγει τη νύχτα. Χρειάζεται γενναιότητα να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και πάλι συντροφιά, να είμαστε μαζί και αποφασισμένοι να νικήσουμε τις δυσκολίες».

«Λεφτά δεν υπάρχουν, όμως φίλοι υπάρχουν»

Ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλάει για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχουμε ως πολίτες, όταν είναι ο καθένας μόνος του, όταν αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας μακριά από τη ζωή του διπλανού μας τη δεδομένη εποχή, κάτω από δεδομένες, μέχρι στιγμής, συνθήκες. «Θυμάμαι τους υπέροχους στίχους του αλησμόνητου Μανώλη Αναγνωστάκη, που λένε 'καλά φάγαμε, καλά ήπιαμε. Καλά τη φέραμε τη ζωή μας ως εδώ. Μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας. Το θέμα είναι τώρα τι λες'. Δεν ξέρω τι να πω, ούτε εσείς. Αυτό που ξέρω είναι ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας μεγάλης αλλαγής ή μιας μεγάλης διάλυσης. Ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας, τώρα, είναι η παραίτηση. Είναι σαν να σου βαραίνει τα βλέφαρα ο γλυκός ύπνος του ξεπαγιάσματος μέσα στο χιόνι. Πρέπει να αποτινάξουμε αυτή τη νάρκη από πάνω μας. Πρέπει να αρχίσουμε να ξεπαγώνουμε. Και πώς θα γίνει αυτό; Με τον πιο απλό τρόπο, ζεσταίνοντας την καρδιά και το μυαλό με την συντροφιά, με την ελληνική ψυχαγωγία, όπως την μάθαμε εμείς από τότε που ήμαστε έφηβοι, πριν γίνει πλαστικούρα, με το τραγούδι απ’ το οποίο πάντα ξεκινούσαν όλα. Λεφτά δεν υπάρχουν, φίλοι όμως υπάρχουν».
 
Στο προσκάλεσμα των φίλων, ακροατών και θεατών του, ο Διονύσης Σαββόπουλος επιστράτευσε το δικό του… συνθηματικό: «Και με τους φίλους τους παλιούς και τους καινούργιους θα βάλουμε στα όργανα φωτιά να τιναχτεί σαν μαύρο πνεύμα η τρομερή μας η λαλιά» χρησιμοποιώντας στίχους από το «Ζεϊμπέκικο».

«Αν καταφέρεις να εμπνεύσεις 300 άτομα, έχεις καθαρίσει»

Ειδική μνεία στους νέους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα έκανε ο Διονύσης Σαββόπουλος, σημειώνοντας, πρωτίστως την παρουσία επί σκηνής του μουσικού Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και της ηθοποιού Βερόνικας Δαβάκη. Μίλησε και για τους νέους καλλιτέχνες, «τους έξτρα καλεσμένους», εκείνους που θα τους δίνεται το βήμα για την ανάδειξη του ταλέντου τους σε αυτή την παράσταση.

«Τα τελευταία χρόνια παιδιά γράφουν ενδιαφέροντα έργα μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Μέσα σε παγωμένα δωμάτια μελετάνε, ετοιμάζουν έργα. Πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν ανώτατο πτυχίο, ξέρουν ξένες γλώσσες, γράφουν, συνθέτουν και εμφανίζουν τη δουλειά τους σε κάτι τρύπες, που πρέπει να τις ψάξεις για να τις βρεις. Αλλά εάν καταφέρεις να εμπνεύσεις, να ζεστάνεις και να αγαπηθείς για την τέχνη σου από 300 άτομα, έχεις καθαρίσει. Οι άλλοι θεατές θα έρθουν απ’ τη διαφήμιση. Αυτό το έλεγε ο Πλάτωνας, χρησιμοποιώντας τη φράση 'εκ φήμης'. Οι πιο αξιόλογοι από αυτούς τους νέους καλλιτέχνες θα περάσουν από τη σκηνή του φετινού μας χώρου ως έξτρα καλεσμένοι».

Τιμολογιακή πολιτική

Ο Γιάννης Ζουγανέλης σημειώνει ότι κάποιος μπορεί να έρθει με 15 ευρώ. Δηλαδή να πληρώσει 10 ευρώ την είσοδο και 5 ευρώ το ποτό στο μπαρ. «Από κει και πέρα -είπαν οι καλλιτέχνες- θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να ισορροπήσουμε και με την επιχείρηση (που πληρώνει και την παραγωγή) σε πολύ χαμηλές τιμές».

Ταυτότητα της παράστασης:
Στο «Γκαγκαντίν» πρωταγωνιστούν ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Πάνος Μουζουράκης. Συμμετέχει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος και η ηθοποιός Βερόνικα Δαβάκη μαζί με άλλους 12 μουσικούς, τραγουδιστές και ηθοποιούς (Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch, Καλλίστρατος Δρακόπουλος, Νίκος Καλαντζάκος, Στάθης Άννινος, Άκης Αμπράζης, Γιάννης Πουρνάρας, Φίλιππος Σπυρόπουλος, Steve Tesser, Γιάννης Μίνως, Πάρις Θωμόπουλος). Κείμενα: Δ. Σαββόπουλος, Ε. Λασκαρίδης, Κ. Μπλιάτκας, Γ. Σκαμπαρδώνης και Γ. Ζουγανέλης. Σκηνικά: Μάριος Σπηλιόπουλος. Βοηθός: Θόδωρος Βογιατζίδης. Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος. Βοηθός: Γρηγόρης Αναγνώστου. Ήχος: Γιάννης Τούντας και Γιώργος Καραγιαννίδης. Βοηθός: Γιάννης Πρωτόπαππας. Ενορχηστρώσεις: Νίκος Καλαντζάκος, Στάθης Άννινος, Γιώτης Κιουρτσόγλου, David Lynch

Info:
Κάθε Παρασκευή και Σάββατο,
Ακτή της Οδού Πειραιώς, Πειραιώς 178 και Λαμίας, τηλ. 210 3418020
Πρεμιέρα την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου.
Ώρα έναρξης: 22.30
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v