Φ. Δάρρα: "Η μουσική είναι καθοριστική στη ζωή μας"

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Ρυθμός Stage, η Φωτεινή Δάρρα μιλά στο in2life για το ταξίδι του ελληνικού τραγουδιού από το '50 μέχρι σήμερα.
Φ. Δάρρα: Η μουσική είναι καθοριστική στη ζωή μας
της Δώρας Αμαραντίδου

Με την άλλοτε αισθαντική και άλλοτε δυναμική ερμηνεία της, η Φωτεινή Δάρρα κάνει μια αναδρομή σε αειθαλή τραγούδια του ελληνικού και αγγλόφωνου ρεπερτορίου από τη δεκαετία του '50 μέχρι σήμερα στη σκηνή του «Ρυθμός Stage», την Παρασκευή 22 και 29 Νοεμβρίου. Δίπλα της είναι ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στο πιάνο, για να επανατοποθετήσουν από κοινού την έννοια του «έντεχνου», έτσι όπως προσδιορίστηκε στο ελληνικό τραγούδι για πρώτη φορά από τον Μάνο Χατζιδάκι. Η Φωτεινή Δάρρα μιλά στο In2life για αυτή τη μουσική τους διαδρομή, για τον τρόπο και το σκεπτικό βάσει του οποίου τη σχεδιάζουν σε αυτές τις δύο βραδιές, ενώ επισημαίνει και τη θέση που έχει η τέχνη και δη του τραγουδιού στην καθημερινότητά μας.

Μιλήστε μου για την ιδέα αυτής της μουσικής παράστασης.
Διανύουμε την εποχή της νοσταλγίας, την εποχή που οι αξίες γυρεύουν να επαναπροσδιοριστούν και να πάρουν ξανά τη θέση που τους αξίζει στη ζωή μας. Σε μια τέτοια εποχή, θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα, κοντά στα δικά μας τραγούδια, για το ραδιόφωνο "των ονείρων μας" μέσα από τα μεγάλα τραγούδια που γράφτηκαν από το '50 μέχρι σήμερα, ελληνικά και ξένα.

Ποιο είναι το ύφος της;
Όλα γίνονται μέσα σε μια διάθεση παρέας, με το κοινό να βρίσκεται κυριολεκτικά ανάμεσά μας. Ιδανικός χώρος είναι ο "Ρυθμός" γιατί παρέχει αυτή τη δυνατότητα μιας και είναι φτιαγμένος με αγάπη για τους "προσκεκλημένους" του, καλλιτέχνες και κοινό. Ιδανικοί συνεργάτες είναι οι μουσικοί μας που είναι ανάμεσα στους καλύτερους που υπάρχουν.

Μπορούμε να κάνουμε μια ενδεικτική αναφορά σε κάποια τραγούδια;
Πλάι στα δικά μας τραγούδια μερικά από αυτά που θα ακουστούν είναι τα: "Τα πάθη από τον ερώτα" και "Dedication" του Μάνου Χατζιδάκι, "Ποιός τη ζωή μου" του Μίκη Θεοδωράκη, "Όχι μαζί" του Νίκου Μαμαγκάκη, "Χάθηκε το φεγγάρι" του Σταύρου Ξαρχάκου, "Έτσι είναι η ζωή", "Θα κλείσω τα μάτια" του Άκη Πάνου. Αλλά και πολλά ξένα τραγούδια που έμειναν αναλλοίωτα μέσα στα χρόνο, όπως "Soldier of fortune", "Nothing else matters" κ.α. Είναι πρόγραμμα φτιαγμένο με κέφι και τραγούδια που έγραψαν μέσα στο χρόνο.

Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι στυλοβάτες του ελληνικού τραγουδιού από το '50 μέχρι σήμερα;
Είναι τόσοι πολλοί... Ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος, ο Σπανός, ο Πάνου, ο Ζαμπέτας και τόσοι άλλοι.

Πώς θα περιγράφατε το τοπίο στο ελληνικό τραγούδι την τρέχουσα περίοδο;
Μπερδεμένο. Άλλοτε δείχνει να ξεκαθαρίζει κι άλλοτε να μπερδεύεται χειρότερα. Ωστόσο η πνευματική δημιουργία από τους αληθινούς καλλιτέχνες συνεχίζει να υπάρχει, όπως σε όλες τις εποχές. Το ίδιο και η αληθινή ψυχαγωγία. Πολλοί το αντιλαμβάνονται ήδη από σήμερα, ακόμα περισσότεροι στο μακρύ χρονικό διάστημα. Όσοι καταφέρουν να διατηρήσουν την ποιότητά τους σε τόσο δύσκολες συνθήκες, είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον.

Είναι ουσιαστικός ο ρόλος του τραγουδιού στην καθημερινότητά μας; Έχει αλλάξει το νόημά του στις μέρες της κρίσης;
Στην εποχή που διανύουμε πιστεύω πως η τέχνη συνολικά έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Ο ρόλος της μουσικής είναι καθοριστικός στη ζωή μας. Της καλής μουσικής. Μπορείτε να φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς μουσική; Μια Ελλάδα χωρίς το τραγούδι της; Αν τα αφαιρέσετε θα καταλάβετε τη σημασία τους. Οι δύσκολες στιγμές της Ελλάδας, όπως άλλωστε και οι όμορφες, εκφράστηκαν μέσα από τραγούδια που ταξίδεψαν στο χρόνο και έφτασαν στο σήμερα.

Μετά τις εμφανίσεις σας στο Ρυθμό, έχετε προγραμματίσει κάποιες επόμενες που μπορούμε να αναφέρουμε;
Βρίσκομαι σε προετοιμασία ενός αφιερώματος στον αείμνηστο Νίκο Μαμαγκάκη, του οποίου είχα τη χαρά να είμαι μια από τις συνεργάτιδές και να τραγουδήσω σε τρεις δίσκους τραγούδια του. Το αφιέρωμα θα κάνουμε στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά μαζί με τον Δημήτρη Μπάση και τον Μιχάλη Τζουγανάκη. Στις 2 και 3 Δεκεμβρίου πρόκειται να τραγουδήσω, μαζί με εξαιρετικούς συναδέλφους, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο συνθέτη Μιχάλη Σουγιούλ. Επίσης βρίσκομαι σε πρόβες για κάτι πολύ ξεχωριστό -για μένα- καλλιτεχνικά που αισθάνομαι ότι θα με καθορίσει συνολικά.

Info: 
Ρυθμός Stage
Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 210 9750060 
Παρασκευή 22 και 29 Νοεμβρίου
Ώρα έναρξης: 22.30.
Είσοδος:12€ (με μπύρα ή κρασί)
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v