Ελ. Αρβανιτάκη και A. Πρωτοψάλτη μαζί στο Diogenis

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη συναντιούνται επί σκηνής μετά από 25 χρόνια. Όσα μας είπαν για την μουσική τους σύμπραξη στο Diogenis Studio.
Ελ. Αρβανιτάκη και A. Πρωτοψάλτη μαζί στο Diogenis
της Δώρας Αμαραντίδου

Μετά από 25 χρόνια και πάλι μαζί στην ίδια σκηνή, η μία δίπλα στην άλλη: Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Οι δυο τους, παρέα θα τραγουδήσουν ό,τι αγάπησαν όλα αυτά τα χρόνια, στο Diogenis Studio, που έχει μετατραπεί σε μουσική σκηνή. Εκεί, λίγες μέρες πριν την πολυπόθητη για εκείνες και για τους θαυμαστές τους έναρξη, οι δύο κυρίες συναντήθηκαν με τους δημοσιογράφους για να επικοινωνήσουν τα κοινά τους όνειρα, τα τραγούδια και το πώς αυτά θα έχουν τον πρώτο λόγο σε ένα τρίωρο πρόγραμμα, μέσα από τις προσωπικές επιλογές τους. Να σημειωθεί ότι η πρεμιέρα τους μετατίθεται για την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.

Μια παράσταση για δύο

«Η παράσταση που θα δείτε είναι σαν μία παρτίδα τένις» αναφέρει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και λέει, χαμογελώντας, ότι «τα τραγούδια εναλλάσσονται με μαγικό τρόπο, μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο, υπάρχει η ηρεμία του σέρβις και έχουμε πολλά μπαλάκια στην τσέπη μας για να ανταλλάξουμε και στο τέλος του παιχνιδιού ο μόνος νικητής είναι η μουσική.» Η Ελευθερία Αρβανιτάκη επισημαίνει ότι και οι δύο θα είναι επί τρεις ώρες στη σκηνή, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο τραγούδι.

Και όπως λέει: «Όλη η εργασία έγινε με αυτόν το γνώμονα και με τη βοήθεια εννέα συγκλονιστικών μουσικών, των ενορχηστρωτών, της Λήδας Ρουμάνη στην επιλογή των τραγουδιών, του Μανόλη Παντελιδάκη, του οποίο το σκηνικό μας αγκαλιάζει στην κυριολεξία αλλά και με τη συμβολή του Σταμάτη Κραουνάκη». Η Άλκηστις με γλύκα στη φωνή της ενημερώνει ότι «ο Σταμάτης δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την παρέα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος σε όλα αυτά τα ντουέτα που θα ακουστούν στην πορεία αυτής της παράστασης, έχει καταθέσει την πινελιά του, την αγάπη του και την ευαισθησία του».

Πορείες παράλληλες - Φιλία απ’ τα παλιά

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη μιλά για την πορεία τους και την φιλία που τις δένει όλα αυτά τα χρόνια: «Γνωριζόμαστε εδώ και χρόνια και κατά τη διάρκεια δεν χαθήκαμε ποτέ. Βρισκόμαστε τώρα και είναι η καλύτερη στιγμή που συναντιόμαστε γιατί όλο αυτό το ταξίδι, μας έδωσε εμπειρίες που μόνο καλό μπορούν να δώσουν σε αυτή τη συνεργασία. Όλο αυτό τον καιρό συναντηθήκαμε με σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής, του λόγου και της τέχνης του τραγουδιού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ταξιδέψαμε πάρα πολύ. Ήρθε η ώρα που ευχαριστιόμαστε η μία τη φωνή της άλλης και τη μεγάλη ευτυχία να μπορούμε να χαμογελάμε ακόμα, μέσα από αυτή την τέχνη, εμείς και εσείς μαζί μας. Έχουμε τη χαρά της συνάντησης και τη χαρά της αποδοχής του έργου της μίας και της άλλης».

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αφηγείται την ίδια ιστορία με τον δικό της τρόπο, τον ποιητικό: «Βρεθήκαμε ξανά επειδή επιθυμήσαμε η μία την άλλη. Γιατί κουβαλάμε στις αποσκευές μας αισιοδοξία, χαρά, συναίσθημα, μουσική, φιλία και ωριμότητα. Επειδή η ανάσα μας συνόρευσε με ό,τι αξίζει στη ζωή. Βρεθήκαμε ξανά γιατί θέλαμε να ξαναθυμηθούμε παλιές μουσικές, παλιά σκιρτήματα της καρδιάς, να τα ξαναζήσουμε με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο, με ωριμότητα αλλά προπάντων με ένα υγιές συναίσθημα και με πλήρη αποδοχή της λέξης 'συνεργασία'. Ενωνόμαστε με υπέροχα τραγούδια. Ειλικρινά χαίρομαι που ξανασυνάντησα την Ελευθερία, μια γυναίκα που θαυμάζω τη φωνή της, την πορεία της και μοιάζουμε σε πάρα πολλά πράγματα: Στον τρόπο αντιμετώπισης των αξιών της ζωής, των προβλημάτων».

Η εποχή της παρέας και της αλληλοϋποστήριξης

H Άλκηστις Πρωτοψάλτη στέκεται στο γεγονός ότι το ύψος της σκηνής έχει κατέβει κατά πολύ, εξηγώντας ότι «με αυτό τον τρόπο, αυτόματα, αγκαλιάζουμε και μας αγκαλιάζει ο κόσμος, γιατί ούτως ή άλλως η κινητήριος δύναμη για μας είναι ο θεατής, ο ακροατής, που μας βοηθάει όλα τα χρόνια να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας. Με την Ελευθερία αποφασίσαμε να καταθέσουμε ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας κάνει και κοιμόμαστε πιο ελαφριά το βράδυ, ό,τι μας κάνει να ριγούμε, να αισιοδοξούμε. Μέσα από τα τραγούδια, ούτως ή άλλως, όλοι μας εκπαιδεύουμε την ελπίδα μας και αυτό είναι πολύ σοβαρό στη σημερινή εποχή.» Η Ελευθερία Αρβανιτάκη εξηγεί ότι «επιλέξαμε την παρέα, αυτό που χρειαζόμαστε όλοι πια στις μέρες μας. Μιλάμε για αλληλεγγύη, για ομάδες, για αλληλοϋποστήριξη. Η κάθε μια μας έχει την ανάγκη του μοιράσματος, της παρέας. Είναι και τα χρόνια που ζητάνε αυτή τη στάση ζωής».

Η τιμολογιακή πολιτική στο Diogenis Studio

Είναι ξεκάθαρη η θέση τους για την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν σε αυτές τις εμφανίσεις τους. Οι τιμές ξεκινούν από 10 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 35 ευρώ με ένα ποτό. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη τονίζει: «Αρνούμαστε να ανέβουν οι τιμές πάνω από 35 ευρώ. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στον κόσμο και στη δυσκολία που περνάει σήμερα η Ελλάδα. Και εμείς σε αυτό τον κόσμο ζούμε και ξέρουμε τι περνάμε. Ξέρουμε ότι αυτός ο χειμώνας μπορεί να είναι και ο πιο δύσκολος». Αναφορικά με τη διαύγεια στον τρόπο κλεισίματος μιας θέσης στο Diogenis Studio, η Ελευθερία Αρβανιτάκη εξηγεί ότι ειδικά μέσω του διαδικτύου, όπου υπάρχει χάρτης με τις ζώνες, το κλείσιμο θέσεων είναι σαφέστατο. «Ο κόσμος διαλέγει τη θέση του και ξέρει πού ακριβώς θα κάθεται και τι ακριβώς θα πληρώνει. Δεν υπάρχει η γνωστή, παλιότερη, πολιτική πολλών μαγαζιών, όπου έκλεινες τραπέζι και μπορεί να σε έβαζαν να κάθεσαι σε ένα πατάρι ή πίσω από μια κολώνα, χωρίς να το έχεις επιλέξει ή για να κάθεσαι σε πρώτο τραπέζι, θα έπρεπε να δώσεις κάποια επιπλέον χρήματα σε κάποιους ανθρώπους».

Info:
Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη ξεκινούν τις μουσικές παραστάσεις τους στο Diogenis Studio (Λεωφ. Συγγρού 259) την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου.
Ώρα έναρξης: 10.00μ.μ.
Τιμές: 10 ευρώ όρθιοι και ανά ζώνη 15, 18, 25, 30, 35 ευρώ.
Στην τιμή του εισιτηρίου περιλαμβάνεται ένα ποτό (το δεύτερο ποτό: 5 ευρώ)
Για online κρατήσεις εισιτηρίων: Tichethour.com και σε επιλεγμένα καταστήματα Vodafone.
Τηλεφωνικές κρατήσεις στο Diogenis Studio, στο τηλ. 2109425754.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v