Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: Μουσικά ταξίδια στην Ευρώπη

Από το Roskilde στη Δανία μέχρι το EXIT στη Σερβία και από το Download στην Αγγλία μέχρι το Pinkpop στην Ολλανδία, ταξιδεύουμε σε όλη την Ευρώπη και κλείνουμε εγκαίρως θέση στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του καλοκαιριού.
Καλοκαιρινά Φεστιβάλ: Μουσικά ταξίδια στην Ευρώπη
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Την στιγμή που το ελληνικό φεστιβαλικό καλοκαίρι δείχνει πιο φτωχό από ποτέ (εξαιρουμένων των γερόλυκων Sabbath στο Rockwave) τα μεγάλα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης συνεχίζουν ακάθεκτα για ακόμα μια χρονιά, φιλοξενώντας κορυφαία ονόματα από το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. The Cure, Black Keys, Metallica, Bjork, Bruce Springsteen, The Prodigy, Foo Fighters, Lana Del Rey, Pearl Jam, Snow Patrol είναι μερικά μόνο από τα συγκροτήματα που αναμένεται να… ταρακουνήσουν μουσικά τη Γηραιά ήπειρο από άκρη σε άκρη. 
Προσοχή: Με τα sold out να είναι προ των… πυλών, η έγκαιρη κράτηση εισιτηρίων είναι απαραίτητη για τα περισσότερα από αυτά. 

Που θα μας βγάλει λοιπόν φέτος το φεστιβαλικό καλοκαίρι;

Roskilde, Δανία   
Συγκαταλέγεται στα παλιότερα μουσικά φεστιβάλ της Ευρώπης. Ξεκίνησε σαν φεστιβάλ για χίπηδες το 1971, συνέχισε προσελκύοντας Σκανδιναβούς μουσικόφιλους και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα από τα κορυφαία μουσικά events. «Δυνατά» lineups, 24ωρα parties, πληθώρα οργανικών προϊόντων προς πώληση και πειραματικές εκθέσεις τέχνης συνθέτουν τον χαρακτήρα του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ. 

Οι ημερομηνίες: 5 – 8 Ιουλίου, αλλά το φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του στο κοινό από τις 30 Ιουνίου με parties και εκθέσεις.
Οι μουσικές ατραξιόν: Bjork, The Cure, Bruce Springsteen & The E Street Band, Bon Iver, Friendly Fires.
Εισιτήρια: 240€ με είσοδο στο camping για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ,  225€ χωρίς camping, 114€ ημερήσιο. Κλείστε εισιτήρια εδώ

Open’er, Πολωνία

Το μεγαλύτερο μουσικό event της Πολωνίας φιλοξενείται στη πόλη Gdynia και περιλαμβάνει πληθώρα μουσικών ειδών. Από ηλεκτρονική και pop μέχρι ροκ και reggae. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε έναν τεραστίων διαστάσεων ανοιχτό χώρο με συνολικά επτά stages. Οι εμφανίσεις ξεκινούν στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώνονται στις 2 το πρωί, ενώ οι DJs συνεχίζουν μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει μια μικρή «πόλη», όπου μπορείτε να αγοράσετε merchandise των συγκροτημάτων, να δείτε ταινίες, θεατρικές παραστάσεις, να φάτε ή ακόμα και να ασχοληθείτε με αθλητικές δραστηριότητες (αν αντέξετε). 

Οι ημερομηνίες: 4 – 7 Ιουλίου
Οι μουσικές ατραξιόν: Προς το παρόν έχουν επιβεβαιώσει οι Bjork, Franz Ferdinand, Bloc Party, Public Enemy, Janelle Monae, Bon Iver, Friendly Fires, Bat for Lashes, Justice and The XX.
Τα εισιτήρια: 100€ και για τις 4 μέρες με camping, 90€ χωρίς, 40€ ημερήσιο. Κλείστε τα εδώ.

Exit, Σερβία  
Σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα,  το EXIT απέχει μόλις 100 χιλιόμετρα από το Βελιγράδι, λαμβάνει χώρα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, στο Κάστρο Petrovaradin στο Novi Sad και  μας προκαλεί για βουτιές στις όχθες του Δούναβη (τις οποίες δεχόμαστε με ευχαρίστηση). 

Οι ημερομηνίες: 12 – 15 Ιουλίου
Οι μουσικές ατραξιόν:  Guns’N'Roses, New Order, Gossip, Buraka Som Sistema, Luciano, Reboot Live, Kenny Larkin, Laurent Garnier LBS, Azari & III live, Brodinski, When Saints Go Machine, Miss Kittin και Wolfmother.
Τα εισιτήρια: 143€ για όλες τις ημέρες με camping, 113€ χωρίς. Μέχρι τις 15 Απριλίου «τρέχει» προσφορά με 4 εισιτήρια συν ένα δώρο. Μαζέψτε παρέα και κλείστε τα εδώ.

Pinkpop, Ολλανδία

Ακόμα μια «παλιά καραβάνα» των ευρωπαϊκών φεστιβάλ, το Pinkpop πραγματοποιείται στο Landgraaf της Ολλανδίας από το 1970 και διαρκεί τρεις ημέρες συγκεντρώνοντας περίπου 60.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. 

Οι ημερομηνίες: 26 – 28 Μαΐου 
Οι μουσικές ατραξιόν: Τhe Cure, Bruce Springsteen & The E Street Band, Kasabian, Soundgarden, Anouk, Mumford & Sons, Linkin Park, The Hives, Paul Kalkbrenner, Seasick Steve, The Specials, James Morrison και Bombay Bicycle Club.
Τα εισιτήρια: 160€ με camping για το τριήμερο, 80€ τα ημερήσια. 

Rock am Ring, Γερμανία
Η αγάπη των Γερμανών για τη ροκ είναι γνωστή, επομένως το μεγαλύτερο φεστιβάλ της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τίποτα πιο… light. Με τα sold out να αποτελούν… ετήσιο φαινόμενο, το Rock Am Ring φιλοξενείται στο Nürburgring, ενώ με ακριβώς ίδιο line up πραγματοποιείται και το «αδερφάκι» του Rock im Park στη Νυρεμβέργη. Φέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη «γέννηση» του Rock Am Ring, οπότε καλά θα κάνετε να προμηθευτείτε εγκαίρως τα εισιτήριά σας για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεως. 

Οι ημερομηνίες: 1-3 Ιουνίου
Οι μουσικές ατραξιόν: Metallica, Soundgarden, Kasabian, Tenacious D, Linkin Park, Motorhead, The Offspring, M.I.A, Tinie Tempah, Marilyn Manson, Evanescence, Cypress Hill, Machine Head, Lamb of God, The Subways, The Hives, Anthrax. 
Τα εισιτήρια: Από 145€ συμπεριλαμβανομένου parking και camping. 

Sziget, Ουγγαρία  

Ένα νησί (Sziget), επτά ημέρες γεμάτες μουσική και events, παραπάνω από χίλιοι καλλιτέχνες. Αυτό είναι το Sziget στη Βουδαπέστη, το οποίο κάθε χρονιά φιλοξενεί έντεκα διαφορετικά stages που διαπερνούν από την pop/rock κουλτούρα και τους world ήχους μέχρι την μέταλ, την reggae, τους ambient ρυθμούς και την μουσική των Ρομά. Τον περασμένο χρόνο το φεστιβάλ επισκέφτηκαν περίπου 350 χιλιάδες άτομα, ενώ φέτος η προσέλευση αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη. 
Οι ημερομηνίες: 6 – 13 Αυγούστου 
Οι μουσικές ατραξιόν:  Τhe Stone Roses, Placebo, The Horrors, Hurts, Noah and the Whale, Crystal Fighters, Mando Diao, The Subways, Friendly Fires, The Vaccines, Two Door Cinema Club, Korn, Magnetic Man, dEUS, Steve Aoki, Bebel Gilberto, Axwell, Beatsteaks, Ministry και Caro Emerald.
Τα εισιτήρια: 200€ με camping, 170€ χωρίς, 45€ ημερήσιο.

Download, Αγγλία
Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το «σκληρό» φεστιβάλ της Αγγλίας, το οποίο πραγματοποιείται στο Donington Park και φιλοξενεί κάθε χρόνο τα μεγαθήρια της παγκόσμιας ροκ και metal σκηνής. Η επετειακή αυτή χρονιά του φεστιβάλ σηματοδοτείται από την εμφάνιση των γερόλυκων Black Sabbath, αλλά και των Metallica οι οποίοι θα παίξουν μετά από πολλά χρόνια ολόκληρο το θρυλικό Black Album. Επίσης φέτος θα εμφανιστούν και οι δικοί μας Firewind. 

Οι ημερομηνίες: 8-12 Ιουνίου
Οι μουσικές ατραξιόν:  The Prodigy, Metallica, Black Sabbath, Soundgarden, Tenacious D, Megadeth, Nofx, Lamb of God, Black Label Society, Europe, Slash, Saxon και Trivium.
Τα εισιτήρια: 239€ για πέντε ημέρες (6-10 Ιουνίου), 227€ για τρεις ημέρες  (8-10 Ιουνίου) με camping, 197€ για το διήμερο χωρίς camping. 

Reading και Leeds, Αγγλία

Ακόμα ένα φεστιβάλ που μονοπωλεί κάθε χρόνο το ενδιαφέρον μας (μαζί με το αδερφάκι του στο Leeds), φέτος αναμένεται πιο εντυπωσιακό από ποτέ  με τις επτά σκηνές του να φιλοξενούν «δυνατά» ονόματα του παγκόσμιου ροκ μουσικού στερεώματος. Εντύπωση προκάλεσε πάντως, η πόρτα που έριξε ο διοργανωτής Μέλβιν Μπεν στους Guns and Roses λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν θα υπέγραφα να έρθουν οι Guns n Roses στο φεστιβάλ, τουλάχιστον όχι με την τωρινή τους σύνθεση γιατί δεν θα ήταν σωστό για μένα». 

Οι ημερομηνίες
: 24-26 Αυγούστου
Οι μουσικές ατραξιόν:  The Cure, The Black Keys, Foo Fighters, Kasabian, Florence and the Machine, The Vaccines, Kaiser Chiefs, Maccabees, The Horrors, Mike Snow, Paramore.
Τα εισιτήρια: 245€ για τις τρεις ημέρες, συν 71€ για camping. 110€ ημερήσιο.

Rock en Seine, Γαλλία

Ο Σηκουάνας είναι ροκ! Το καθιερωμένο ροκ τριήμερο στο Παρίσι πραγματοποιείται στο Domaine national de Saint-Cloud δίπλα στο διάσημο ποτάμι, έναν ιστορικό χώρο που δημιουργήθηκε το 17ο αιώνα, συγκεντρώνοντας παραπάνω από 100 χιλιάδες θεατές κάθε χρόνο. Και μπορεί το φεστιβάλ να «ευθύνεται» για τον τσακωμό των αδερφών Liam και Noel Gallagher που οδήγησε εν τέλει στη διάλυση των Oasis, αλλά τα πρώτα ονόματα του φετινού line up μόνο χαμόγελα μπορούν να μας χαρίσουν.

Οι ημερομηνίες:
24-26 Αυγούστου
Τα πρώτα ονόματα: The Black Keys, Placebo, Green Day, Noel Gallagher, Foster the People και αναμένεται συνέχεια. 
Τα εισιτήρια: 109€ για το τριήμερο, 49€ για κάθε μέρα ξεχωριστά.

Rock Werchter, Βέλγιο
Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βέλγιο, λίγο έξω από το μικρό χωριό Werchter από το 1975 και συγκεντρώνει περίπου 122 χιλιάδες κόσμου. Όχι και άδικα. Η οργάνωσή του είναι υποδειγματική και το line up του εξαιρετικό κάθε χρόνο, ενώ το sold out είναι και φέτος στον… ορίζοντα, γι’ αυτό βιαστείτε!

Οι ημερομηνίες: 28 Ιουνίου – 1η Ιουλίου
Οι μουσικές ατραξιόν: Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Florence and the Machine, The Cure, Elbow, Snow Patrol, Blink 182, Kasabian, Within Temptation, Editors. Αναλυτικά το line up εδώ.  
Τα εισιτήρια: 195€ για όλες τις ημέρες, 79€ ημερήσιο, συν 18€ για το camping.

Επίσης…

* Το Pukkelpop στο Βέλγιο (16-18 Αυγούστου) στο οποίο μάλιστα μπορείτε να ψηφίσετε ποιους πέντε καλλιτέχνες θα θέλατε να δείτε μέσω της ιστοσελίδας του.
* Το ιστορικό The Isle of Wight στην Αγγλία (21-24 Ιουνίου) με ονόματα όπως Bruce Springsteen, Pearl Jam, Elbow, Biffy Clyro, Example, Tom Petty And The Heartbreakers, Noel Gallagher, Jessie J, Professor Green, Noah & The Whale, The Vaccines, Madness, Crystal Castles, The Charlatans, Tinie Tempah, Band Of Skulls, Labrinth, Katy B, Ash, Pulled Apart By Horses και Primal Scream.
* Το alternative Hurricane στη Γερμανία (22- 24 Ιουνίου) με ονόματα όπως The Cure, Blink 182, Rise Against, Stone Roses, New Order, The Kooks, Garbage και Pennywise. 
* To Melt! στη Γερμανία (13-15 Ιουλίου) με τη Lana Del Rey να φιγουράρει στους headliners.
* To T in the Park στη Σκωτία (6-8 Ιουλίου) με Snow Patrol, New Order, Temper Trap, The Darkness, The Stone Roses, David Guetta, Kasabian, Simple Minds, Kaiser Chiefs και πολλά ακόμα ονόματα από την ροκ και ηλεκτρονική σκηνή. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v