Carmen Souza: Jazz από το Πράσινο Ακρωτήρι στο… Half Note

Η ντίβα των World Jazz ήχων Carmen Souza, λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Half Note μιλάει στο In2life για το ιδιόμορφο είδος μουσικής που αντιπροσωπεύει, την καταλυτική επίδραση του μέντορά της Theo Pas’cal στη καριέρα της και τα μελλοντικά της σχέδια.
Carmen Souza: Jazz από το Πράσινο Ακρωτήρι στο… Half Note
Αναμφίβολα μια ξεχωριστή μουσική παρουσία τοποθετημένη καλλιτεχνικά στο σημείο «συνάντησης» της παραδοσιακής μουσικής του Cabo Verde και της world Jazz, η Carmen Souza εμφανίζεται στην σκηνή του Half Note από την Τετάρτη 15 μέχρι και τη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Ξεκίνησε μικρή να τραγουδά σε χορωδία Gospel ενώ επηρεάστηκε από μουσικούς όπως ο Luis Morais, η Nina Simone και ο Billie Holiday. O κορυφαίος μπασίστας της Πορτογαλίας Theo Pas’cal, παραγωγός και μέντορας της Carmen, ήταν αυτός που την ώθησε στο να ακούσει πολύ την κορυφαία τζαζ του Bill Evans, του Hancock, του Miles ή του Horace Silver γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα μουσική της πορεία.

Έκτοτε συμμετείχε σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ παγκοσμίως όπως το Womad, κυκλοφόρησε ένα άκρως επιτυχημένο ντεμπούτο το 2005 και συνέχισε την μουσική της πορεία με δύο ακόμα εξαιρετικά άλμπουμ το “Verdade” και το “Protegid”. Η Souza αποτελεί πλέον μια μεγάλη φωνή και δύναμη της world μουσικής, η οποία έχει τεράστια απήχηση και ζήτηση σε όλες της jazz σκηνές του κόσμου.

Διαβάστε παρακάτω την μίνι συνέντευξη που παραχώρησε στο In2life.

Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη μουσική και το τραγούδι;

Η μουσική με συντρόφευσε από την αρχή, είτε μέσα από την εκκλησία (τραγουδούσε Gospels), είτε από παλιά βινύλια ή ακόμα και μέσα από την κιθάρα του πατέρα μου. Αλλά η στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ σοβαρά με αυτή, ήταν όταν ο Theo Pas’cal μου ζήτησε να δουλέψω μαζί του. Εκείνη τη στιγμή το γούστο μου, η έμπνευσή μου και το πάθος μου για τη μουσική ξύπνησαν… Μέχρι τότε δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλή περιέργεια.

Ποιες είναι οι μουσικές σου επιρροές;

O Theo Pas’ cal με επηρέασε σε μεγάλο βαθμό, όπως επίσης και οι Billie Holliday, Ella Fitzgerald, Bill Evans, Horace Silver, Brad Mehldau, Cesaria Evora, Luis Morais, Charles Mingus, Ildo Lobo, Bana και Κeith Jarret.

Πώς θα περιέγραφες την μουσική σου;

Είναι δύσκολο να πω ότι η μουσική μου είναι περισσότερο «έτσι» ή «αλλιώς» γιατί έχει γεύση και άρωμα από τόσα διαφορετικά πράγματα. Έχει τους παραδοσιακούς ρυθμούς από το Πράσινο Ακρωτήρι, συνδυάζει το funana με το batuque και το Jazz Swing με τον Jazz αυτοσχεδιασμό, καθώς και άλλους afro ρυθμούς με βορειοαφρικανικές μελωδίες.

Μίλησε μας για τα μελλοντικά σου σχέδια.

Αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί η πρώτη μου ζωντανή ηχογράφηση από συναυλία με τον Theo Pas’cal στο Λονδίνο στο Liverpool Philharmonic Hall. Μέρος των εσόδων από το άλμπουμ θα διατεθούν στην Unicef της Βραζιλίας, στα Χωριά SOS στο Πράσινο Ακρωτήρι και στην Οργάνωση της Abraco κατά του AIDS στην Πορτογαλία. Παράλληλα, δουλεύω πάνω στο νέο μου studio άλμπουμ το οποίο θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη και περιοδεύω στην Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Ταυτότητα
CARMEN SOUZA
The new diva of Cabo Verdean World Jazz sounds
15/2/2012 - 19/2/2012
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ (χωρίς ποτό) : ΤΡΑΠΕΖΙ: 25€ , ΒΑR & ΕΞΩΣΤΗΣ 20€, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ (BAR & ΕΞΩΣΤΗΣ): 15
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Τετάρτη έως Σάββατο ώρα έναρξης 22:30, Κάθε Κυριακή ώρα έναρξης στις 21:00
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v