«Κουρελού Project», «Στα χνάρια του καφέ Αμάν»: Μουσικά ταξίδια στο «Αγγέλων Βήμα»

Το «Κουρελού Project» της Βασιλικής Καρακώστα και το «Στα χνάρια του καφέ Αμάν» των «Δήθεν» παρουσιάζονται μέσα στον Οκτώβριο στο «Αγγέλων Βήμα» και μας ταξιδεύουν από τον Πόντο και την Ήπειρο στην Σμύρνη και την Νέα Υόρκη.
«Κουρελού Project», «Στα χνάρια του καφέ Αμάν»: Μουσικά ταξίδια στο «Αγγέλων Βήμα»
Ο Οκτώβρης αναμένεται άκρως… ταξιδιάρικος στο «Αγγέλων Βήμα» (Σατωβριάνδου 36 ,Μετρό Ομόνοια), με δύο νέες μουσικές παραστάσεις που υπόσχονται να μας ταξιδέψουν. Ο λόγος για το «Κουρελού Project» της Βασιλικής Καρακώστα και το «Στα χνάρια του καφέ Αμάν» της ομάδας «Δήθεν».

Από το δελτίο τύπου:

Τα φώτα χαμηλώνουν και ακούς την πλούσια δοξαριά του βιολοντσέλου.
Μετά η ψηλή κοπέλα τραγουδάει. Ακούς χρώματα γαιώδη.
Η φωνή της μοιάζει με ξυλόγλυπτο.
Γλισάντι, μόρια φθόγγων, μουσικά σκαλίσματα.
Αυτή η φωνή είναι μαγεμένη.
Μεταμορφώνει σε χαρά την ίδια της τη λύπη.
Μας τραγουδάει αργά το βράδυ, σκύβοντας πλάι στις παλλόμενες χορδές
του μοναχικού βιολοντσέλου.


Η τραγουδίστρια είναι η Βασιλική Καρακώστα,
βιολοντσελίστας ο Κωνσταντίνος Μπουντούνης
και το ρεπερτόριό τους λέγεται:

«Κουρελού Project»

Τίτλος ταπεινός αλλά ακριβής, διότι μέσα στο όραμα αυτών των δύο νέων εκτελεστών εμπλέκονται τραγούδια του Πόντου ή της Ηπείρου, με τον Τσιτσάνη αλλά και τον Πορτοκάλογλου. Του Κώστα Γιαννίδη του μεσοπολέμου με το λαϊκοπόπ του Κουρκούλη και του Βέρτη. Τραγούδια της Μικρασιατικής Εστουδιαντίνας με τον Αγγελάκα και τον Μάλαμα. Όσοι επιζητούν την σπάνια μουσική, ξέρουν το δρόμο για ‘κεί.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Από την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011 και για πέντε μόνο εμφανίσεις στις 21.00
Tετάρτη 19 & 26 Οκτωβρίου, 2, 9, 16 Νοεμβρίου 2011 στις 21.00

Τιμή εισιτηρίου: 10 €

«Στα χνάρια του καφέ Αμάν» από το μουσικό σχήμα «ΔΗΘΕΝ»

Το 1843, σύμφωνα με τον λαογράφο Λαίλιο Καρακάση, κάποιος Γάλλος, ονόματι Γκιγιώμ, άνοιξε στη Σμύρνη το πρώτο "καφέ-αμάν" φέρνοντας αρχικά ξένους καλλιτέχνες, στα πρότυπα των "καφέ-κονσέρτ" του Παρισίου. Χαρακτηριστικό τους, η έντονη μουσική ατμόσφαιρα. Η δεξιοτεχνία των παιχνιδιατόρων-μουσικών και η πολυπολιτισμικότητα, ώθησαν στη διαμόρφωση και διάδοση της αστικο-λαϊκής μουσικής της Σμύρνης. Τα "καφέ-αμάν" γίνονται χώροι ζύμωσης της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με αυτή των θαμώνων και άλλων εθνοτήτων της Σμύρνης, Τούρκους, Φράγκους, Εβραίους, Αρμένιους, Ρουμάνους.

Το 1870, στην Αθήνα των 60.000 κατοίκων εμφανίζονται μαγαζιά με αλλιώτικο ήχο, ανατολίτικο, τα "καφέ-αμάν" που λειτουργούν σε αντιπαράθεση με τα "καφέ-σαντάλ". Γρήγορα γίνονται διάσημοι χώροι διασκέδασης με πλούσιο και ποικίλο ρεπερτόριο, στο οποίο πλειοψηφούν Γιαννιώτικα, Μωραΐτικα, Κλέφτικα, Σμυρναίικα, Νησιώτικα, Αμανέδες.

Το 1925 ανοίγει το πρώτο "καφέ-αμάν" στη Νέα Υόρκη, στην 34η οδό ανάμεσα στην 7η και 8η λεωφόρο και λεγόταν της Μαρίκας. Ιδιοκτήτρια του η δεξιοτέχνης τραγουδίστρια Μαρίκα Παπαγκίκα από την Κω. Στην Αμερική μέσω των "καφέ -αμάν" έγινε γνωστή η ελληνική μουσική και η παραμονή Ελλήνων μουσικών εκεί ώθησε στη δημιουργία των περίφημων greek-english τραγουδιών.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Το μουσικό σχήμα ΔΗΘΕΝ αποτελείται από τους:
Παρασκευή Βουτσελά: τραγούδι-κρουστά
Γιάννη Καραμάνη: κιθάρα-λαούτο-τραγούδι
Νίκο Μουργελά: κανονάκι-μπαγλαμά
Γιώργο Παππά: ούτι
Δημήτρη Καζάνη: βιολί


ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Από την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου και για τρεις μόνο εμφανίσεις στις 21.00
Κυριακή 16, 23 και 30 Οκτωβρίου 2011.

Τιμή εισιτηρίου: 15 € με ένα ποτήρι κρασί
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v