Music and Cultural Festival: Χορεύοντας στο δάσος της Φολόης

Έξι μέρες γεμάτες μουσική και θέατρο. Τρία stages. Διακόσιοι πενήντα καλλιτέχνες από σαράντα χώρες. Ένα οικολογικό πλάνο που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί σε ελληνικό φεστιβάλ. Ένα υπέροχο δάσος. Τι άλλο μπορεί να θέλουμε για το απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβάλ;
Music and Cultural Festival: Χορεύοντας στο δάσος της Φολόης
της Ηρώς Κουνάδη

Dubstep και progressive στο δάσος; Αρχαιοελληνικές τραγωδίες παντρεμένες με reggae και ambient tunes; Οικολογικά προγράμματα και «κανόνες συμπεριφοράς» σε ελληνική διοργάνωση; Το πρώτο Music and Cultural Festival, που ανοίγει αυλαία σήμερα, βάζει μερικά δύσκολα στοιχήματα, και φιλοδοξεί να κατακτήσει πολλές πρωτιές για τα ελληνικά δεδομένα. Ανάμεσα σε αυτές, το καλύτερο (μακράν) setting που φιλοξένησε ποτέ ελληνικό φεστιβάλ –πριν συνεχίσετε την ανάγνωση, να φρεσκάρουμε τη μνήμη σας για το Δάσος της Φολόης.

«Η ιδέα της διοργάνωσης του φεστιβάλ ξεκινά από την αγάπη για τον πολιτισμό, τις τέχνες και δη τη μουσική, αλλά κυρίως για την ελεύθερη έκφραση. Και στις δύσκολες πραγματικά στιγμές που ζούμε το να μπορούμε να εκφραστούμε ελεύθερα είναι ανανεωτικό κι απελευθερωτικό. Είχαμε εδώ και δύο χρόνια τη θέληση και τη διάθεση. Έπειτα από την αναζήτηση για το χώρο καταλήξαμε σε αυτό το μοναδικό κι απίστευτης ομορφιάς Δάσος της Φολόης» εξηγεί ο Άγγελος Παπαπετρίδης, υπεύθυνος του γραφείου τύπου της διοργάνωσης.

Χορός μέχρι πρωίας

Ethnic, reggae, world, ambient, dubstep, drum & bass, house, progressive και psy trance. Εννέα μουσικά είδη δίνουν το στίγμα των δύο μουσικών σκηνών που θα γεμίσουν το εξαήμερο με 213 συνολικά ώρες μουσικής: η Artemis και Pan Stage θα παίζουν 24 ώρες το 24ωρο το Σαββατοκύριακο, και 22 και 19 ώρες την ημέρα αντίστοιχα τις υπόλοιπες μέρες. Όσο για ονόματα; Το φεστιβάλ ανοίγουν οι Ozric Tentacles, αναμιγνύοντας jazz-rock, hard-rock και acid-rock σε ένα εκρηκτικό live, ενώ η συνέχεια περιλαμβάνει, μεταξύ πολλών άλλων, Zion Train, Patchanca, One Drop Forward, Palyrria Soundsystem, Fundracar και Burger Project. Δείτε αναλυτικά το line up των live και DJ sets στα δύο stages, στη δεξιά στήλη Σχετικά Documents.

Θέατρο, workshops και video art

Η τρίτη σκηνή του φεστιβάλ λέγεται Folos, προς τιμήν του Κένταυρου που χάρισε το όνομά του στο δάσος, και φιλοξενεί το “cultural” κομμάτι της διοργάνωσης: θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εργαστήρια, performances και workshops ηλεκτρονικής και μη μουσικής (ναι, φυσικά υπάρχει και καθημερινό σεμινάριο αφρικανικών κρουστών για αρχάριους και προχωρημένους). Το θεατρικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αρχαιοελληνικές τραγωδίες όπως το «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Λουκά Θάνου, και χοροθεατρικά δρώμενα. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Folos Stage στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

Ένα φεστιβάλ με… οικολογικές ανησυχίες

«Θα τολμούσα να πω πως το οικολογικό κομμάτι είναι το μεγαλύτερο highlight του Φεστιβάλ» εξηγεί ο Άγγελος Παπαπετρίδης, για το μεγαλόπνοο οικολογικό πλάνο του Music & Cultural Festival. «Έχουμε κινηθεί στα πρότυπα μεγάλων φεστιβάλ του εξωτερικού και στόχος μας είναι να τηρηθεί το οικολογικό πλάνο απαρέγκλιτα».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το MCF δεσμεύεται να διατηρήσει και να προστατέψει το μοναδικό οικοσύστημα της Φολόης και να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των επισκεπτών. Σκοπός του φεστιβάλ είναι να μειώσει το οικολογικό αποτύπωμα (μειώνοντας την σπατάλη ενέργειας και χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας, κομποστοποιώντας και ανακυκλώνοντας τα απορρίμματα και εξοικονομώντας νερό, μεταξύ άλλων) και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για τη τοπική κοινωνία. Για το σκοπό αυτό μια ομάδα ειδικών για τη βιωσιμότητα έχει σχεδιάσει και θα υλοποιήσει, σε συνεργασία με μια ομάδα εθελοντών, ένα αναλυτικό πλάνο περιβαλλοντικής διαχείρισης, το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά στη δεξιά στήλη, Σχετικά Documents.

Ξέρουμε τι σκέφτεστε –το σκεφτήκαμε κι εμείς: 24 ώρες δυνατή μουσική στην καρδιά του δάσους, και μιλάμε για οικολογικά πλάνα; «Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής» απαντά ο κ. Παπαπετρίδης. «Ίσως θίγετε τη μοναδική αχίλλειο πτέρνα μας στο οικολογικό κομμάτι. Σίγουρα δεν μπορούμε να ακούσουμε μουσική και να μην ενοχλήσουμε την ησυχία το βράδυ στο δάσος. Τουλάχιστον όμως έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε την ηχορύπανση, με τη χρήση ηχοσυστημάτων τελευταίας τεχνολογίας τα οποία διαθέτουν ειδικούς processors που εξασφαλίζουν τον όσο το δυνατόν λιγότερο ηχητικό θόρυβο.
Οπότε κι εδώ ό,τι μπορούσε να γίνει για το καλύτερο έχει γίνει».

Τα… πρακτικά

Περί τους τρεις χιλιάδες επισκέπτες αναμένονται στο δάσος της Φολόης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το άριστα οργανωμένο κάμπινγκ περιμένει τις σκηνές μας ήδη από προχτές (Δευτέρα 25 Ιουλίου) και θα παραμείνει ανοικτό έως την Τρίτη, 2 Αυγούστου. Αν η ιδέα δεν σας ενθουσιάζει, δείτε εδώ προτάσεις για τη διαμονή σας στη γύρω περιοχή.

Για την μετακίνησή σας, στα πλαίσια των οικολογικών ανησυχιών που λέγαμε, υπάρχουν λεωφορεία που αναλαμβάνουν να σας μεταφέρουν απευθείας στην είσοδο του φεστιβάλ, από το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οι αναχωρήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 26, 27, 29 και 30 Ιουλίου από την Αθήνα, και για τις 26 και 29 Ιουλίου από την Θεσσαλονίκη, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων είναι 55€ και 100€ μετ’ επιστροφής αντίστοιχα. Αν, πάλι, προτιμάτε να έρθετε με δικό σας μέσο, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο, μεγάλο πάρκινγκ εντός του χώρου. Δείτε εδώ αναλυτικές οδηγίες για την συντομότερη διαδρομή μέχρι το δάσος, από την Αθήνα.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 130€ για τις έξι ημέρες του Φεστιβάλ συνολικά, 80€ για το τετραήμερο Παρασκευή έως Δευτέρα, 60€ για το τριήμερο Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα και 30€ το ημερήσιο εισιτήριο, που ισχύει για ένα εικοσιτετράωρο (από 15.00 έως 15.00). στις τιμές των εισιτηρίων περιλαμβάνεται το κάμπινγκ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 210 8617941 και 6982172417 ή επισκεφθείτε το επίσημο site του Music and Culture Festival.

Θα σας δούμε στη Φολόη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v