Φεστιβάλ Ρεματιάς: Μουσική... δροσιά στο Χαλάνδρι

Παύλος Παυλίδης, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Φοίβος Δεληβοριάς, αλλά και Leon και Μαριέττα Φαφούτη είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που συνθέτουν το line up του πιο "δροσερού" μουσικού φεστιβάλ της Αθήνας. Όλα όσα θα δούμε (και θα ακούσουμε).
Φεστιβάλ Ρεματιάς: Μουσική... δροσιά στο Χαλάνδρι
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Τι εκτοξεύει τη διάθεση το καλοκαίρι εκτός από την ξεκούραση των διακοπών; Θάλασσα, ήλιος, μουσική. Αυτά τα τρία συστατικά είναι που ωθούν τον κόσμο να συρρέει στα καλοκαιρινά φεστιβάλ και να αναμένει τις διοργανώσεις των δήμων, με περισσή προσμονή. Κοινή η φράση που ακούγεται στα μέσα της άνοιξης «να το δούμε σε συναυλία το καλοκαίρι». Τα καλοκαιρινά φεστιβάλ άνοιξαν τις πύλες τους και προσελκύουν λογής κόσμο που μαζί με τη δροσιά του καλοκαιρινού βραδιού θέλει να ακούσει ωραίες μουσικές.

Στο Χαλάνδρι, στο υπέροχο θέατρο δίπλα στο ρέμα, φέτος θα γίνει για ακόμη μία χρονιά ένα φεστιβάλ που τα έχει όλα: και θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Το Φεστιβάλ Ρεματιάς για ακόμα μία χρονιά υποδέχεται στο καταπράσινο Ευριπίδειο θέατρο Χαλανδρίου και για ένα μήνα -από την Τρίτη 28 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 27 Ιουλίου- από κορυφαίους δημιουργούς της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής, μέχρι έλληνες ανερχόμενους μουσικούς.

Στις 8 Ιουλίου ο τραγουδοποιός Παύλος Παυλίδης που χρόνια τώρα χαράσσει μία ξεχωριστή πορεία στην ελληνική σκηνή, ανεβαίνει στο Χαλάνδρι για να ταρακουνήσει το κοινό, με το δικό του μοναδικό τρόπο, έχοντας συνοδοιπόρους του, τους The B-movies.

Στις 11 Ιουλίου, ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, τραγουδιστής και συνθέτης, Δημήτρης Βασιλάκης θα παρουσιάσει Beatles, Doors, Nina Simone και Chet Baker σε πρωτότυπες τζαζ εκτελέσεις από το νέο άλμπουμ “Across The Universe” (Candid Records), καθώς και επιλογές από τις βραβευμένες συνθέσεις του, έχοντας μαζί του τη Βρετανίδα τζαζ ντίβα Juliet Kelly που, με τη ζεστή και αισθησιακή φωνή της, θα ερμηνεύσει αγαπημένα standards αλλά και κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία της.

Στις 13 και 14 Ιουλίου, το φεστιβάλ συνεχίζει δυναμικά με δύο συναυλίες πολυαγαπημένων καλλιτεχνών. Στις 13 ο διαχρονικός Λουκιανός Κηλαηδόνης θα δώσει μία συναυλία - αναδρομή στα 35 χρόνια πορείας του, ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια απ’ όλη τη δισκογραφική του δουλειά, όπως την «Πόλη μας», την «Κόκκινη Κλωστή», τα «Μικροαστικά», το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ», τα «Τραγούδια για κακά παιδιά», τη «Χαμηλή Πτήση» και άλλα πολλά, ενώ στις 14 ο ήρωας Φοίβος Δεληβοριάς, παρέα με μια μπάντα υπερηρώων, τον μπασίστα Σταμάτη Σταματάκη, τον ντράμερ Σωτήρη Ντούβα και τον πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο θα παίξουν με απρόσμενο τρόπο παλιότερα τραγούδια του μέσα από δαιδαλώδεις διασκευές, ενώ δε θα λείψουν και τα νέα τραγούδια από τον καινούργιο του δίσκο, «Ο Αόρατος Άνθρωπος» (2010, Inner Ear).

Τη σκυτάλη παίρνει η νέα γενιά της τραγουδοποιϊας στις 15 Ιουλίου. Ο Leon και η Μαριέτα Φαφούτη αποτελούν δύο από τα πιο επιτυχημένα “φρέσκα” ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής. Ο Leon μαζί με την μπάντα του που αποτελείται από ταλαντούχους πολυοργανίστες, ξεδιπλώνει pop-folk χορευτικές ιστορίες από το ντεμπούτο άλμπουμ του “Futrue” που κυκλοφόρησε φέτος από την Archangel Music αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Με έντονα στοιχεία από Μαριάτσι, vintage new wave ήχους, σε συνδυασμό με pop και dance πινελιές, βρίσκεται επάξια ανάμεσα στις εγχώριες μουσικές εκπλήξεις της χρονιάς.

Από την άλλη μεριά, η Μαριέττα Φαφούτη με τη μπάντα της, πολυτάλαντη και πολυμήχανη, προτρέπει το κοινό να ακολουθήσει πιο ρομαντικά μονοπάτια, μέσα από ονειρικές μελωδίες και ρετρό αισθητική. Ήδη το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Try A little Romance” που κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από την Inner Ear, ένα ντεμπούτο με τραγούδια και στίχους που έχει γράψει και ερμηνεύει η ίδια, έχει κερδίσει τις καρδιές και του πιο απαιτητικού κοινού.

Στις 20 Ιουλίου η Fide Köksal μαζί με τον μεγάλο έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα στο πιάνο, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα, το 1ο της άλμπουμ Bridges: Τραγούδια του Αιγαίου και του Βοσπόρου και στις 24 η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου (είσοδος ελεύθερη) θα ερμηνεύσει τα Tangos του Piazzola και το Χαμόγελο της Τζοκόντα του Μάνου Χατζιδάκι.

Την αυλαία στις μουσικές παραστάσεις θα ρίξουν στις 25 Ιουλίου, η Τυνήσια τραγουδίστρια Lamia Bedioui και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Εύα Ψυλλάκη, οι οποίες συναντιούνται στη μουσική παράσταση “Aroma Mediterraneo”, ερμηνεύοντας παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου, με έμφαση στην Ελλάδα (την Κρήτη - τραγούδια του γάμου, ριζίτικα-, τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη κ.τ.λ.).

Για αυτά τα φεστιβάλ αξίζει να αντέχεις τη ζέστη του καλοκαιριού.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v