Faith No More: They DO Care a Lot!

Η επανασύνδεσή τους αποτέλεσε το μουσικό γεγονός της χρονιάς, η νέα τους περιοδεία "φυσάει" και όπου να'ναι έρχονται και από τα μέρη μας. Ήρθε η ώρα να μάθουμε περισσότερα για το συγκρότημα που επαναπροσδιόρισε τον όρο heavy metal στην δεκαετία του '80.
Faith No More: They DO Care a Lot!
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η επανασύνδεσή τους δεν μου έκανε εντύπωση, ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, αν λάβει υπόψη του κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μπουχτίσει από "επανασυνδέσεις" διάσημων γκρούπς του παρελθόντος, η οποίες συνήθως γίνονται χάριν περιοδείας - και χρημάτων βεβαίως βεβαίως. Υπάρχει όμως κάτι το διαφορετικό, όσον αφορά το "περίεργο" αυτό συγκρότημα, που με έκανε να εκπλαγώ ευχάριστα. Λίγο η σχιζοφρενική περσόννα του frontman Μάικ Πάττον, λίγο το γεγονός ότι τα άτομα κατάφεραν να συνδυάσουν ιδανικά ψύγματα από metal, rock, hiphop, alternative, αυτοσχεδιασμό, jazz, funk, soul και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ακόμα και ο πιο εκλεκτικός ακροατής. Δεν είναι δα και λίγο πράγμα να εφευρίσκεις νέο μουσικό είδος (alternative metal) και να επηρεάζεις δεκάδες γκρούπς ακόμα και σήμερα. Αυτό κατάφεραν οι FNM και είναι προς τιμήν τους.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 1981 στην Καλιφόρνια με αρκετά διαφορετική σύνθεση από την τωρινή. Αρχικά ονομάστηκε Faith No Man με πυρήνα τον μπασίστα Billy Gould, τον πληκτρά Wade Worthington, τον τραγουδιστή Mike Morris και τον drummer Mike Bordin. Ένα χρόνο αργότερα ο Worthington αντικαταστάθηκε από τον κημπορντίστα Roddy Bottum και ο Morris έφυγε. Το συγκρότημα τότε ονομάστηκε Faith No More και "φιλοξένησε" διάφορους τραγουδιστές, συμπεριλαμβανομένης και της χήρας του Κέρτ Κομπέιν, Κόρτνεϋ Λοβ. Το 1983, τον ρόλο του τραγουδιστή ανέλαβε ο Chuck Mosley, ενώ τον ίδιο χρόνο ο κιθαρίστας Jim Martin αντικατέστησε τον ήδη υπάρχοντα Mark Bowen. Με αυτό το lineup λοιπόν, οι FNM κυκλοφόρησαν το πρώτου τους άλμπουμ We Care A Lot, το 1985. Το άλμπουμ ήταν γεμάτο από "μεταλλάδικα" ρίφς, φανκ ρυθμούς και μπόλικη 80's αισθητική. Την "επίπεδη" παρουσία του Mosely αντικατέστησε ο χαρισματικός Mike Patton to 1988 και το συγκρότημα επανακυκλοφόρησε το We Care A Lot, μαζί με το The Real Thing, το οποίο περιλάμβανε και την πρώτη τους μεγάλη επιτυχία, το Epic.

To We care a lot ζωντανά:



Το Epic ζωντανά στο Rock In Rio:



Την τεράστια επιτυχία του The Real Thing ακολούθησε το Angel Dust (1992) με ακόμα περισσότερη πειραματική διάθεση και αυτοσχεδιασμούς. Για πρώτη φορά ραπ και μέταλ γινόντουσαν ένα συμπαγές κράμα που θα συγκλόνιζε την μουσική σκηνή της δεκαετίας του '90. Τα Midlife Crisis και A Small Victory έγιναν αμέσως χιτς και πλέον οι FNM είχαν καταξιωθεί για τα καλά στην heavy μουσική σκηνή. Σοφιστικέ ήχοι, παραπάνω από 10(!) μουσικά είδη σε ένα και... πάντρεμα της ποπ κουλτούρας με την "βρωμιά" του heavy metal. Αυτό έδωσαν οι FNM στο κοινό τους και εκείνο δεν είχε και πολλές εναλλακτικές από το να τους λατρέψει.

Το Midlife Crisis:



Εντωμεταξύ, αλλάζουν κιθαρίστα το 1995 και ηχογραφούν το King For A Day... Fool for a Lifetime, ένα λιγότερο πειραματικό άλμπουμ, αλλά πάντα πρωτότυπο όσον αφορά το "πάντρεμα" ήχων και μουσικών ειδών. Τα σίνγκλς που ξεχώρισαν ήταν τα "Digging the Grave", "Evidence" και "Ricochet", αν και το άλμπουμ δεν είχε και την μεγαλύτερη επιτυχία στην Αμερική. Παρ' όλα αυτά έγινε χρυσό στην Αγγλία πουλώντας παραπάνω από 1.5 εκατομμύριο αντίτυπα.

To Evidence:



Ήδη ο καθένας τους είχε ξεκινήσει τις δικές του προσωπικές δισκογραφικές δουλειές και το κύκνειο άσμα τους Album of the Year (Slash Records, 1997) ήταν ο πλέον ιδανικός τρόπος για να αποχαιρετήσουν τα μουσικά δρώμενα -προσωρινά έστω. Στο άλμπουμ συμμετείχε ο κιθαρίστας Jon Hudson, πρώην συγκάτοικος του μπασίστα Billy Gould. Το άλμπουμ σημείωσε αρκετά υψηλές πωλήσεις σε Ευρώπη και Αμερική, πουλώντας περίπου 1.5 εκατομμύριο κομμάτια. Ένα χρόνο μετά οι φήμες έγιναν πραγματικότητα. Μετά το Show στην Πορτογαλία στις 7 Απριλίου του 1998, οι Faith No More διαλύθηκαν, ακυρώνοντας την περιοδεία τους με τους Aerosmith.

11 χρόνια μετά, χωρίς καμία προειδοποίηση, αποφάσιζουν να επανενωθούν. Επικρατεί πανικός. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, φιγουράρουν ως headliner στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά open-air festivals, ο μουσικός τύπος παγκοσμίως παραληρεί μπροστά στον αντίκτυπο του re-union για την rock, την metal και την alternative μουσική και υποδέχεται τις συναυλίες του με διθυραμβικές κριτικές που απλά επιβεβαιώνουν τον μύθο τους. Οι Mike Patton, Jon Hudson, Roddy Bottum, Mike "Puffy" Bordin και Billy Gould βρίσκονται ξανά στην σκηνή και δεν πρόκειται για αστείο. Επισης γεγονός είναι, πως θα βρεθούν για πρώτη φορά στην χώρα μας.

Οι Faith No More θα βρεθούν στην Αθήνα στις 10 Αυγούστου, για μια και μοναδική ζωντανή εμφάνιση στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα. Τα εισιτήρια κοστίζουν 45 Ευρώ στην προπώληση (στα καταστήματα Metropolis, ACS, Ελευθερουδάκης, Public και Tickethouse (Πανεπιστημίου 42) και στα www.ticketquest.gr  και www.i-ticket.gr και 55 Ευρώ την ημέρα της συναυλίας στα ταμεία του Θεάτρου Βράχων. 

Well, it's a dirty job but someone's gotta do it... Και οι Faith No More ξέρουν πως να το κάνουν καλύτερα από όλους εδώ και 25 χρόνια....
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v