23ο Φεστιβάλ Υμηττού: Τα καλύτερα έρχονται

Με μουσικές κάθε είδους, από παραδοσιακή μέχρι jazz και Cabaret Infantil, αλλά και θέατρο του δρόμου και θερινό σινεμά και... street fashion show, ολοκληρώνονται αυτήν την εβδομάδα οι Γιορτές στους Δρόμους, ενώ τα δύο Θέατρα Βράχων συνεχίζουν ακάθεκτα με Schoolwave και Φεστιβάλ ECM.
23ο Φεστιβάλ Υμηττού: Τα καλύτερα έρχονται
Ακάθεκτο συνεχίζει το 23ο Φεστιβάλ Υμηττού στους δρόμους και τα θέατρα βράχων της πόλης, μετά την επιτυχία των Tiger Lillies και του avant-garde Freak Show τους, του Χοροθεάτρου Ροές της Σοφίας Σπυράτου και της Ηλέκτρα Αυτουργού της, αλλά και της Loreena McKennitt, που μας ταξίδεψε με την αισθαντική φωνή της και τις μελωδίες της. Αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη στις μουσικές του κόσμου, και όχι μόνο: θέατρο του δρόμου, θερινό σινεμά αλλά και mix and match παραστάσεις συμπληρώνουν ιδανικά το πρόγραμμα των εξόδων μας για τις επόμενες επτά ημέρες.

Συγκεκριμένα:
Την Τετάρτη, 1η Ιουλίου η Ομάδα Πλεύσις παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή με τίτλο Prêt-à-porter Ο περίπατος της μεταμφίεσης. Κάπου ανάμεσα σε εικαστική παράσταση, επίδειξη μόδας και performance, το δρώμενο με την ιδιαίτερη αισθητική του, διαμορφώνει ένα εικαστικό θέαμα, ένα ελκυστικό παιχνίδι μεταμόρφωσης μέσω των υφασμάτων και των υλικών.

Οι ερμηνευτές μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που το ντύσιμό τους εμπνέεται από τη φύση, τις καθημερινές συνήθειες, το παράλογο του κόσμου στον οποίο ζούμε, την ταχύτητα του ρυθμού ζωής μας, την εσωτερική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τους άλλους. Ιστορίες καθημερινής «τρέλας» που έχουν ως έναρξη και ως έμπνευση τα κοστούμια των ερμηνευτών. Πάνω σ’ ένα ευφάνταστο σκηνικό εξελίσσονται στιγμιότυπα από τις ζωές ανθρώπων που βιώνουν την πραγματικότητα μέσα από μια ονειρική ματιά. Ένα εντυπωσιακό παιχνίδι 60 κοστουμιών, μια χιουμοριστική ματιά πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα που έχει ως στόχο να επισημάνει, να θίξει και να σαρκάσει αυτό που μας περιβάλει και αυτό που εντέλει είμαστε.
Στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, μπροστά από το Δημαρχείο Υμηττού. Είσοδος ελεύθερη

Την επόμενη μέρα, 2 Ιουλίου, ο Γιώργης Χριστοδούλου, με 5 πλέον προσωπικούς δίσκους στο ενεργητικό του, παίζει με ξεχασμένες μελωδίες και παιδικά τραγούδια (των Νίκου Κυπουργού, Ευγένιου Τριβιζά κ.α.) για μεγάλους στα ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά αλλά και τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του. Μαζί με τα τραγούδια του παρουσιάζονται απρόσμενες διασκευές σε ευρωπαϊκά τραγούδια ισπανόφωνα ή γαλλικά αλλά και παλιά ελληνικά λαϊκά τραγούδια του ‘50 και ‘60 που γίνονται αγνώριστα και αποκτούν ένα εύρυθμο swing ήχο. Για πρώτη φορά ελληνική μπάντα παίζει και με παιδικά όργανα που γεμίζουν τη σκηνή και δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στον ήχο του Cabaret Infantil. Με κύριο παράγοντα την θεατρικότητα και τη συμμετοχή του κοινού, για δύο ώρες, θα ξετυλιχθεί ένα μεσογειακό παιδικό cabaret γεμάτο ευαισθησία και κέφι.
Στη συμβολή των οδών Ανδριανουπόλεως και Δαβάκη Πίνδου. Είσοδος ελεύθερη.

Την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, ο συνθέτης και σαξοφωνίστας Γιώργος Δαραβέλης μαζί με το γνωστό σαξοφωνίστα Στάθη Μαυρομμάτη και δύο μαθητές τους που συμπληρώνουν το κουαρτέτο των σαξοφώνων Sax Mediterranee, μας συστήνουν σκοπούς και ήχους από την ελληνική παράδοση (δημοτικά, σμυρνέικα, πολίτικα τραγούδια κλπ.) αλλά και άλλων μουσικών πυρήνων της Μεσογείου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ), με αναφορές σε Κέλτικα παραδοσιακά και μεσαιωνικά τραγούδια, σκοπούς της Λατινικής Αμερικής και φυσικά τζάζ και τραγούδια που γράφτηκαν ή μεταγράφηκαν από το Γιώργο Δαραβέλη για το ρεπερτόριο του κουαρτέτου σε στυλ “Mediterranee”.
Στο Άλσος Άρη Αλεξάνδρου, σπίτι προσκόπων (είσοδος από οδό Κολοκοτρώνη). Είσοδος ελεύθερη

Το Σάββατο, 4 Ιουλίου, προβάλλεται στη συμβολή των οδών Μαγνησίας & Σολομωνίδου σε θερινό σινεμά η ταινία Erin Brokovich, με την Julia Roberts. Η Αμερικανίδα ηρωίδα με το παράξενο όνομα Erin Brockovich είναι υπαρκτή, όπως και η ιστορία της. Πρόκειται για ένα σύγχρονο δικαστικό θρίλερ. Η Erin είναι χωρισμένη και μητέρα τριών παιδιών. Αναζητεί μάταια εργασία, και τελικά προσλαμβάνεται σαν γραμματέας σε ένα δικηγορικό γραφείο του Los Angeles. Εκεί ανακαλύπτει μια υπόθεση μολυσμένου νερού σε μια μικρή κοινότητα, η οποία σκόπιμα αποσιωπείται «από μέσα».

Πείθει το αφεντικό της και ξεκινά μια νέα έρευνα από το μηδέν. Οι κάτοικοι της μικρής πόλης είναι επιφυλακτικοί και δεν ανοίγονται, η Erin όμως καταφέρνει να τους πείσει με την ικανότητά της να τους μιλά ειλικρινά και συμπονετικά. Στην περίπτωση αυτή η Erin Brockovich σύρει στα δικαστήρια την εταιρία Pacific Gas & Electric για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στον υδροφόρο ορίζοντα της μικρής πόλης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διακανονισμό στα αμερικάνικα δικαστικά χρονικά: 333 εκατομμύρια δολάρια.
Είσοδος ελεύθερη

Την Κυριακή, 5 Ιουλίου, οι encardia επιστρέφουν στον Υμηττό για να κλείσουν το πρόγραμμα των Γιορτών του Δρόμου με μουσικές ιστορίες με κουρσάρους και αγίους, με ταραντούλες και νεράιδες που σε γιατρεύουν απ΄όλες τις αρρώστιες. Από την tammuriata στα σοκάκια της Νάπολης μέχρι την εκστατική γιορτή της tarantella pizzica, ένα καλοκαιρινό όνειρο στην πραγματικότητα της πόλης. Ένα μοναδικό πάρτυ ταραντέλλας. Ένα μωσαϊκό ιταλικών διαλέκτων οι στίχοι των τραγουδιών, θα μας ταξιδέψουν μαζί με ακορντεόν, ταμπορέλλα-ντέφια, μαντολίνα, καστανιέτες, νταούλια, κιθάρες, φυσαρμόνικες, κόντρα μπάσο και πάνω απ΄όλα φωνές. Φωνές από παντού.
Στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, μπροστά από το Δημαρχείο Υμηττού. Είσοδος ελεύθερη.

Παράλληλα, το Schoolwave Festival επιστρέφει στο Θέατρο Βράχων για να μας συστήσει από τη σκηνή του τα… αυριανά ταλέντα, στις 3, 4 και 5 Ιουλίου. Ένα φεστιβάλ μαθητικών συγκροτημάτων, χωρίς βραβεύσεις και ανταγωνισμούς, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να ξεφύγουν από την πλήξη του ελληνικού σχολείου και να παίξουν τη μουσική που τους αρέσει πάνω σε μια μεγάλη σκηνή με άψογο ηχητικό εξοπλισμό. Το φεστιβάλ γίνεται εδώ και πέντε χρόνια στο τέλος Ιουνίου, λίγο μετά τις εξετάσεις, και παίρνει το χαρακτήρα μιας μεγάλης μαθητικής γιορτής.

Στο Schoolwave μετέχουν 21 μαθητικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα, επιλεγμένα ανάμεσα σε 250 περίπου συγκροτήματα που δηλώνουν κάθε χρόνο συμμετοχή. Την επιλογή κάνουν: ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, οι συνθέτες Νίκος Κυπουργός και Γιώργος Κουμεντάκης, τα συγκροτήματα Raining Pleasure και Rotting Christ και ο Χρήστος Ιωαννίδης από τους Schooligans. Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών του φεστιβάλ, συρρέουν σε αυτό χιλιάδες νέοι απ’ όλη την Ελλάδα (την περσινή χρονιά έφτασαν τους 20.000) για να ακούσουν τους συνομήλικούς τους να παίζουν όλα τα είδη μουσικής: rock, metal, jazz, έντεχνο, pop, punk, ska-punk… μέχρι και παραδοσιακά.

Κάθε χρόνο προσκαλούνται και μαθητικά συγκροτήματα από χώρες της Ευρώπης: Αγγλία, Γαλλία και άλλες. Ο στόχος είναι να γίνει το φεστιβάλ ένας τόπος συνάντησης νέων ανθρώπων με αφορμή τη μουσική. Στον χώρο του φεστιβάλ γίνονται την ίδια στιγμή πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: graffiti, breakdance show, επίδειξη bmx και skate σε ειδική ράμπα.

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη παίρνει το 2ο Φεστιβάλ ECM, για να φιλοξενήσει στη σκηνή του Θεάτρου Βράχων διαδοχικά στις 6, 7 και 8 Ιουλίου τους Βασίλη Τσαμπρόπουλο, Dino Saluzzi & Anja Lechner και Manu Katche. Για περισσότερες πληροφορίες, αλλά και προσκλήσεις για το Φεστιβάλ, μείνετε συντονισμένοι, ακολουθούν νεότερα… very soon.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v