Norah Jones: "Τρυφερή" Jazz και υπέροχες μελωδίες

Με θλιμμένη "ελαφράδα" και ξεκάθαρη μουσική πρόταση, η ελπίδα της world Jazz έρχεται στην Αθήνα και το Ηρώδειο για μία και μοναδική συναυλία την Τετάρτη 25 Ιουλίου.     
Norah Jones: Τρυφερή Jazz και υπέροχες μελωδίες
Οφείλω να ομολογήσω ότι, αν και δεν διαθέτω την παραμικρή μουσική γνώση, όσο μπορώ, παρακολουθώ τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μουσικά δρώμενα. Και όμως μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτή η καταπληκτική πιτσιρίκα μου είχε διαφύγει. Τον Απρίλιο του 2003 μιλούσα με μια φίλη που παλαιότερα μου είχε γνωρίσει και τον Tom Waits. «Να πάρεις το cd μιας μικρής, που είναι η κόρη του Ραβί Σανκάρ. Τη λένε Νόρα Τζόουνς. Βάλε να ακούσεις το 9».

Εμπιστεύθηκα τη φόρτιση της σύστασης, αγόρασα το cd (ήταν το “Come Away With Me”) , επέλεξα κατευθείαν τον αριθμό 9 και… αυτό ήταν. Επρόκειτο για μία από αυτές τις φορές που ο έρωτας με ένα τραγούδι ήταν κεραυνοβόλος. Μόνο αφού άκουσα το ίδιο κομμάτι καμιά 30αριά φορές, μπόρεσα να αρχίσω να ακούω και το υπόλοιπο cd. Και ήταν όλο καταπληκτικό!

Ένα ήπιο αλλά ξεκάθαρο φλερτ με τη Jazz, μέσα από τους δρόμους της (κατά τα άλλα αντιπαθητικής) κάντρυ και ντυμένο με τη γοητεία της θηλυκής εγγύτητας στην παρακμή και της παράδοσης στα πάθη. Μια μουσική με δυτικό διαβατήριο, έτοιμη για παγκόσμια ταξίδια. Κοίταξα τους συντελεστές του cd. Συνθέτης και ερμηνεύτρια η ίδια -μικρότερη τότε των 25 ετών.

Η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα για τη μικρόσωμη μουσικό που είδε σε μία χρονιά το όνομά της να εκτοξεύεται στη λίστα με τους πλέον εμπορικούς καλλιτέχνες- μια εξέλιξη που ούτε η ίδια περίμενε, ούτε η ιστορική εταιρία παραγωγής, η Blue Note που με θάρρος διάλεξε να αποστασιοποιηθεί από την κλασσική της συνταγή, κυκλοφορώντας τη δουλειά της άσημης Νόρα.
 
|"I' ve got to see you again"- live|


Από τότε η Τζόουνς έχει κυκλοφορήσει, πλην των Lives και των tributes, δύο ακόμη εξαιρετικά cd: το “Feels like home” και το πρόσφατο “Not too late”. Η Norah Jones προτίθεται φέτος να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν ότι πρώτα η φήμη της θα βρεθεί σε ύφεση και έπειτα θα επισκεφθεί τη χώρα μας. Δεν φαίνεται να γίνεται έτσι, αφού την Τετάρτη στις 25 Ιουλίου, θα βρεθεί στο Ηρώδειο, έστω και για μία και μόνη συναυλία.

Ως support της θα έχει τον M. Ward, τον νέο αμερικανό τραγουδοποιό με την γοργά ανοδική πορεία, που κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί με τους REM και τον Βruce Spingsteen.

Για τους υπόλοιπους της μπάντας; Αντιγράφω από τη Wikipedia: Με το συγκρότημα της, το οποίο εκτός της ιδίας συμμετέχουν οι Jesse Harris (σύνθεση, κιθάρα), Lee Alexander (μπάσο) και Dan Rieser (ντραμς), υπέγραψαν συνεργασία με την εταιρεία blue note records το 2001.

Τα εισιτήρια που τιμώνται από 40 έως 65 ευρώ φαίνεται να έχουν ήδη εξαντληθεί. Ωστόσο, αξίζει μια προσπάθεια στην τηλεφωνική υπηρεσία του Φεστιβάλ Αθηνών (τηλ. 210 3272000).

Δ. Γλ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v