Μέγαρο: Η μαγεία των cartoon συναντά τη μουσική

Τριήμερο αφιέρωμα στο μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής από τις 26 έως τις 28 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του κύκλου χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων. Αγαπημένοι ήρωες ταινιών όπως η Φαντασία 2000 και το Yellow Submarine των Beatles ζωντανεύουν με τη βοήθεια της μουσικής, ενώ πολλές παράλληλες εκδηλώσεις υπόσχονται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Μια γιορτή αφιερωμένη στον μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων φιλοξενεί το Μέγαρο Μουσικής, στις 26, 27 & 28 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Κύκλου Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που φέτος πραγματοποιείται με τη χορηγία ης Εθνικής Τράπεζας.

Πρόκειται για ένα τριήμερο αφιερωμένο στο μαγικό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, με πρωταγωνιστές τους κλασσικούς ήρωες που μας γοήτευσαν και μας ενέπνευσαν στην παιδική μας ηλικία αλλά και τους νέους που με την σύγχρονη τεχνολογία αναμένεται να εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους τόσο από σχεδιαστικής όσο και από μουσικής πλευράς.

Το Αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων και περιλαμβάνει ταινίες όπως η Φαντασία 2000, το Yellow Submarine, το περίφημο κίτρινο υποβρύχιο των Μπητλς, καθώς και επιλογές από συνεργασίες των σπουδαστών της Βασιλικής Μουσικής Ακαδημίας του Λονδίνου και της Σχολής Animation του Μπρίστολ.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι το MAD, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, το Highlights-έκδοση για τις τέχνες και τον πολιτισμό και το LifO-Εβδομαδιαίος Οδηγός Πόλης.

Οι ταινίες προβάλλονται μεταγλωττισμένες ή με ελληνικούς υπότιτλους και οι ώρες προβολής τους είναι: 3μ.μ., 6μ.μ. και 8.30μ.μ.

Ιδιαιτερότητα του αφιερώματος αποτελεί το γεγονός ότι στα περισσότερα κινούμενα σχέδια που θα παρουσιαστούν πρωταρχικό ρόλο παίζει η μουσική. Μία μουσική που όχι απλώς συνοδεύει αλλά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταινίας. Ο δημιουργός των σχεδίων χρησιμοποιεί τον ρυθμό και τους στίχους για να καθορίσει την πλοκή και την ροή της κίνησης, ενώ εμπνέεται από το ύφος και τη μελωδία της μουσικής για να επιλέξει τα υλικά με τα οποία θα αποδώσει τους χαρακτήρες και τα τοπία.

Tο τριήμερο αφιέρωμα που έχει τον τίτλο: ”Κινούμενα Σχέδια και Μουσική”, δεν περιορίζεται στις προβολές επιλεγμένων ταινιών, αλλά συνοδεύεται και από παράλληλες εκδηλώσεις.

Τρεις έλληνες εμψυχωτές παρουσιάζουν -ο καθένας αυτόνομα- στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, διαδραστικές εγκαταστάσεις και ψηφιακά μουσικά όργανα: o Μπάμπης Βενετόπουλος δημιουργεί αόρατες χορδές και δίνει νέο νόημα στο πεντάγραμμο, η Μαρία Κοντογιώργου-Marik επικεντρώνεται σε φιλοσοφικά θέματα της ζωής δημιουργώντας ένα οπτικό ποίημα με γλυπτά και μουσική της μάχης των συναισθημάτων, ενώ η εγκατάσταση της Αγγελικής Σαλαμαλίκη παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων με παραδοσιακά μέσα, με τον πιο απλό και ευρηματικό τρόπο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v