Λίμνη Κύκνων στο Μέγαρο: Γιορτινές πιρουέτες

Στα ύδατα της διασημότερης ”λίμνης” στην ιστορία της μουσικής θα κολυμπήσει η Αθήνα κατά τις φετινές γιορτές, με το αριστούργημα του Π. Ι. Τσαϊκόφσκυ να ανοίγει την αυλαία του Κύκλου Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων του Μεγάρου και με τους χορευτές του Μπαλέτου της Εθνικής Οπερας του Κιέβου να περιμένουν να θαμπώσουν και το ελληνικό κοινό.
Λίμνη Κύκνων στο Μέγαρο: Γιορτινές πιρουέτες

Κύκνοι στο φτερούγισμα τριών αιώνων ”κατακλύζουν” το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ανοίγουν την αυλαία του Κύκλου Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων του, που φέτος πραγματοποιείται με την χορηγία της Εθνικής Τράπεζας.

Η ”Λίμνη των Κύκνων”, το δημοφιλέστερο δημιούργημα του κορυφαίου ρομαντικού συνθέτη Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι, ”σήμα κατατεθέν” του κλασικού μπαλέτου, αναβιώνει και φέτος σε πέντε ξεχωριστές παραστάσεις οι οποίες συνδυάζουν την πρωτότυπη χορογραφική μορφή του με τη σύγχρονη θεατρική ζωντάνια.

Ο διακεκριμένος έλληνας χορογράφος Λεωνίδας Ντεπιάν καθοδηγεί τα βήματα των κορυφαίων χορευτών του Μπαλέτου της Εθνικής Όπερας του Κιέβου, βασισμένος στην αξεπέραστη χορογραφία των Μαριούς Πετιπά και Λεφ Ιβάνοφ (εκτός από ένα τρίο στην Α’ πράξη και το ντουέτο της Γ’, όλες οι υπόλοιπες χορογραφίες έγιναν εξ ολοκλήρου από την αρχή για την παραγωγή του Μεγάρου Μουσικής).

Το περίφημο Μπαλέτο σε τέσσερις πράξεις, σε λιμπρέτo Βλαντίμιρ Μπεγκίτσεφ - Βασίλι Γκέλτσερ και μουσική Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται την Τετάρτη 13, την Πέμπτη 14, την Παρασκευή 15, το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Τα σκηνικά της παράστασης υπογράφει ο Νίκος Σ. Πετρόπουλος, τα κοστούμια ο Λεωνίδας Ντεπιάν και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής.

Δύο υπέροχα ζευγάρια πρώτων χορευτών θα εναλλάσσονται καθημερινά. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Οντέτ/Οντίλ εμφανίζονται οι: Μαρία Αλεξάντροβα (13, 15, 17 / 12) και Πολίνα Σεμιόνοβα (14, 16 / 12) ενώ τον Πρίγκιπα Ζήγκφρηντ ερμηνεύουν οι: Σεργκέι Φιλίν (13, 15, 17 / 12) και Αρτέμιι Σπιλέφσκι (14, 16 / 12).

Το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου, το πρώτο εθνικό μπαλέτο της Oυκρανίας ιδρύθηκε το 1931 στο πλαίσιο της Όπερας του Κιέβου. Διάσημα ονόματα της χορευτικής τέχνης του 20ού αιώνα, όπως ο Βάσλαβ Νιζίνσκι και ο Σερζ Λιφάρ, πέρασαν από τις τάξεις της. Μετά το 1950 η Όπερα του Κιέβου και το Μπαλέτο της γνωρίζουν νέα ακμή, καθώς πλαισιώνονται από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το 1964 το Μπαλέτο του Κιέβου συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Χορού στο Παρίσι ενώ σολίστ του αποσπούν διακρίσεις.Το διάστημα 1992-2000 καλλιτεχνικός διευθυντής του μπαλέτου ήταν ο χορογράφος Aνατόλι Σεκέρα, ενώ σήμερα την ομάδα διευθύνει ο μέχρι πρότινος πρώτος χορευτής Βίκτορ Γιαρεμένκο.

(Τιμές εισιτηρίων: 90 ευρώ - διακεκριμένη ζώνη, 65 ευρώ - ζώνη Α, 45 ευρώ - ζώνη Β, 26 ευρώ - ζώνη Γ, 14 ευρώ - φοιτητικό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v