Λυρική ”συμμαχία” στο Μέγαρο

Η έξοχη μετζοσοπράνο Βικτόρια-Ντίνα Μαϊφάτοβα συμμετέχει ως σολίστ στη συναυλία του Τρίο Αθηνών που θα ερμηνεύσει τις Επτά Ρομάντζες σε ποίηση Αλεξάντρ Μπλοκ, έργο 127 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και το Ελεγειακό τρίο σε ρε ελάσσονα, έργο 9 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Λυρική ”συμμαχία” στο Μέγαρο

Η έξοχη μετζοσοπράνο Βικτόρια-Ντίνα Μαϊφάτοβα συμμετέχει ως σολίστ στη συναυλία του Τρίο Αθηνών που θα ερμηνεύσει τις Επτά Ρομάντζες σε ποίηση Αλεξάντρ Μπλοκ, έργο 127 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και το Ελεγειακό τρίο σε ρε ελάσσονα, έργο 9 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Η αγαστή αυτή συνεύρεση πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

Οι Χάρης Χατζηγεωργίου (βιολί), Ντάνα Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλο) και Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), που συναποτελούν το Τρίο Αθηνών, τρεις καλλιτέχνες που η προσωπική αλλά και η κοινή τους πορεία συνδέεται με εμφανίσεις στο πλευρό σημαντικών ελληνικών και ξένων ορχηστρών, συμμετοχές σε ελληνικά διεθνή φεστιβάλ και εξαιρετικές πρώτες εκτελέσεις έργων της σύγχρονης μουσικής, συμπράττουν με την ελληνικής καταγωγής, έξοχη μεσόφωνο, που θα ερμηνεύσει – με ελληνικούς υπέρτιτλους – τις Επτά Ρομάντζες σε ποίηση Αλεξάντρ Μπλοκ, έργο 127 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς για να ακολουθήσει το Ελεγειακό τρίο σε ρε ελάσσσονα, έργο 9 του Σ. Ραχμάνινοφ. Η εκδήλωση ανήκει στη Σειρά Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλος, χορηγός του οποίου είναι η ALTEC.

Οι Επτά Ρομάντσες, έργο 127 για σοπράνο, βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975), με τις οποίες ξεκινά η συναυλία, εμπνέονται από την ευαίσθητη πένα του συμβολιστή Ρώσου ποιητή του 20ού αιώνα, Αλεξάντρ Μπλοκ.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς μονοπωλεί το Ελεγειακό τρίο σε ρε ελάσσονα, έργο 9 για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο– έργο αφιερωμένο ”στη μνήμη ενός μεγάλου καλλιτέχνη”- του Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943).

Το Τρίο Αθηνών ιδρύθηκε το 1982 και είναι ένα από τα μακροβιότερα μόνιμα μουσικά σύνολα στην Ελλάδα. Αποτελείται από το Χάρη Χατζηγεωργίου (βιολί), τη Ντάνα Χατζηγεωργίου (βιολοντσέλο) και τη Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Οι τρεις μουσικοί αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, για να συμβάλουν στη διάδοση και προβολή της μουσικής δωματίου στην Ελλάδα.Το Τρίο Αθηνών έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Αθήνα, την ελληνική περιφέρεια και το εξωτερικό, αποσπώντας ευμενέστατες κριτικές.

Έχει συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Ελληνική Ραδιοφωνία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου. Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς φορείς πολλών ελληνικών πόλεων και έχει λάβει μέρος σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Συμμετείχε σε σειρά συναυλιών που οργάνωσε η Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση σε σχολεία, αρχίζοντας μια μεγάλη προσπάθεια για να γνωρίσουν και να αγαπήσουν οι νέοι την καλή μουσική, με ειδικά επιλεγμένα προγράμματα και συζήτηση με τους μαθητές.

Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα έργα που έχουν γραφτεί για τρίο με πιάνο. Ανάμεσά τους και το Τριπλό Κοντσέρτο του Μπετόβεν, το οποίο έχει επανειλημμένως ερμηνεύσει με διάφορες ορχήστρες. Στην προσπάθεια για την προβολή της ελληνικής μουσικής δωματίου, ηχογράφησε δίσκους με έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Συχνά παρουσιάζει ελληνικά έργα σε πρώτη εκτέλεση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v