Τι συμβαίνει στο Εδιμβούργο;

”Τρωίλος και Χρυσηίδα” σε σκηνοθεσία Peter Stein, ”Δον Κιχώτης” από το Μπαλέτο Suzanne Farrell, Fireworks Concert υπό τους ήχους του Prokofiev και Nederlands Dand Theater ”best of” είναι μερικοί μόνο από τους -πολύ καλούς- λόγους για να επισκεφθείτε αυτή την εβδομάδα μία από τις ομορφότερες πόλεις της Σκωτίας και να ζήσετε την πολιτισμική αίγλη ενός από τα καλύτερα φεστιβάλ της Ευρώπης.
Τι συμβαίνει στο Εδιμβούργο;

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα, και πλέον αξιόλογα, φεστιβάλ της Γηραιάς Ηπείρου. Από το 1947, οπότε και καθιερώθηκε, έχει φιλοξενήσει, στους έξι χώρους όπου διεξάγεται, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος.

Χωρίς συγκεκριμένο ”αντικείμενο”, το Φεστιβάλ αγκαλιάζει διαφορετικές μορφές τέχνης, από την κλασσική μουσική, το μπαλέτο και την όπερα, μέχρι το θέατρο και το σύγχρονο χορό. Αρκετοί μάλιστα είναι οι θεατρικοί οργανισμοί, τα συγκροτήματα και τα καλλιτεχνικά σχήματα που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα των έργων τους στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Εδιμβούργου.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, το οποίο διαρκεί τρεις εβδομάδες κάθε καλοκαίρι, πραγματοποιούνται έξι περίπου μικρότερα φεστιβάλ –με δημοφιλέστερο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Εδιμβούργου– τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο καθώς και καλλιτεχνικά εργαστήρια, που απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, και τα οποία λειτουργούν όλο το χρόνο.

Το φετινό Φεστιβάλ διαρκεί έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Μία επίσκεψη σε κάποιον από τους χώρους του συνιστάται ανεπιφύλακτα, εάν τυγχάνει να βρίσκεστε κοντά στην περιοχή τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς η εβδομάδα που ακολουθεί είναι ίσως η πλέον ενδιαφέρουσα από πλευράς παραστάσεων.

Μεταξύ των highlights, η πλέον πολυσυζητημένη παράσταση του φετινού προγράμματος, ”Τρωίλος και Χρυσηίδα” του Shakespeare, σε σκηνοθεσία Peter Stein, το Σάββατο 26 Αυγούστου, και το μπαλέτο ”Δον Κιχώτης”, σε χορογραφία George Balanchine και μουσική ενορχήστρωση Nicolas Nabokov, συμπαραγωγή του Suzanne Farrell Ballet και του Εθνικού Μπαλέτου του Καναδά, το οποίο παρουσιάζεται στις 26, 27 και 29 Αυγούστου.

Εξίσου ενδιαφέρουσες, οι παραστάσεις του Nederlands Dans Theater, ενός από τα πλέον επιτυχημένα και δημοφιλή σχήματα σύγχρονου χορού, που λαμβάνουν χώρα από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα παρουσιάζει μία κολεκτίβα χορογραφιών των Paul Lightfoot και Sol León, υπό την υποβλητική μουσική επένδυση του Philip Glass. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα από το 1994 έως το 2005, με περιεχόμενο που ποικίλλει από δραματικό σε κωμικό.

Την ίδια περίπου περίοδο, από τις 29 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού θα στραφεί στην παράσταση ”Οι τρεις αδερφές” του Anton Chekov, σε σκηνοθεσία Krystian Lupa, ενώ από τις 30 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου η Companyia Teatre Romea από τη Βαρκελώνη παρουσιάζει το πολύκροτο, αμφιλεγόμενο έργο ”Platform” του Michel Houellebecq, σε διασκευή και σκηνοθεσία Calixto Bieito.

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από συναυλίες κλασσικής μουσικής, μεταξύ των οποίων η Φιλαρμονική του Βερολίνου σε έργα Szymanowski και Mahler, στις 31 Αυγούστου, και το Fireworks Concert της Τράπεζας της Σκωτίας, με αποσπάσματα από το έργο Romeo and Juliet του Prokofiev, υπό τη διεύθυνση του Garry Walker, το οποίο θα κλείσει την αυλαία του Φεστιβάλ στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v