Και εγένετο Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας!

Για πρώτη φορά διοργανώνεται φέτος, από τις 25 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου, το Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας, στην παραλία της Αύρας, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Πόλη της Αίγινας. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της διακεκριμένης πιανίστα Ντόρας Μπακοπούλου και με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το νέο Φεστιβάλ φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός στο χώρο της κλασικής μουσικής.
Και εγένετο Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας!

της Ίριδας Κρητικού

Το ”Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας” διοργανώνεται για πρώτη φορά από τις 25 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2006 στην Αίγινα, με Καλλιτεχνική Διευθύντρια τη διακεκριμένη πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου (που το νησί έχει την τύχη να φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια) και τη συμμετοχή δεκαπέντε σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από το χώρο της κλασικής μουσικής.

Στην πρώτη χρονιά διοργάνωσής του, το Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας ξεκινά με πέντε συναυλίες κάθε Παρασκευή και Σάββατο (από τις 25/8 έως τις 2/9) & το Σάββατο 9/9/06 που θα πραγματοποιηθούν στην παραλία της Αύρας δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας στην Πόλη της Αίγινας, μία από τις πιο γραφικές τοποθεσίες του νησιού. Εκεί επίσης είχαμε για πρώτη φορά θαυμάσει τη Ντόρα Μπακοπούλου στο πιάνο, στο τέλος του περσινού καλοκαιριού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας, τη διοργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η Ekfrassis Productions,με Μεγάλο Χορηγό τον ΟΤΕ και Χορηγό τη ΦΟΡΝΤ-ΚΟΝΤΕΛΗΣ, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση τόσο για τους κατοίκους και παραθεριστές του νησιού, όσο και για μουσικόφιλους επισκέπτες από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Παράλληλα, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός φόρουμ, όπου θα συνδιαλέγονται Έλληνες και ξένοι, νεότεροι και καταξιωμένοι, μουσικοί και ακόμη να συμβάλει ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές στην Αίγινα, -νησί συνάθροισης μεγάλου αριθμού ανθρώπων των γραμμάτων και του πνεύματος, που ακόμα στερείται από ένα σωστά δομημένο χώρο εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με την επιθυμία και τις συντονισμένες προσπάθειες της Ντόρας Μπακοπούλου, ένας τέτοιος χώρος μελλοντικά θα υποδεχτεί τόσο το ίδιο το Φεστιβάλ, όσο και άλλες εκδηλώσεις αναβαθμίζοντας το νησί πολιτισμικά, τουριστικά και αναπτυξιακά.

Η Ντόρα Μπακοπούλου, πραγματοποιώντας ένα παλιό της σχέδιο επέλεξε το Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας να είναι προσανατολισμένο, στη μουσική δωματίου, τη μουσική δηλαδή που ταυτίζεται με την άμεση συνεργασία μεταξύ μουσικών, όπου μικρά σύνολα από καταξιωμένους διεθνώς σολίστες έχουν τη δυνατότητα να ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ερμηνεύσουν μερικά από τα ωραιότερα έργα μουσικής δωματίου, προωθώντας και με αυτό τον τρόπο το διάλογο μεταξύ μουσικών διαφορετικών γενεών, εθνοτήτων, μουσικών σχολών με κοινό παρονομαστή την κοινή γλώσσα της μουσικής χωρίς σύνορα.

Στην ιδανική της λοιπόν, μορφή, η μουσική αυτή δωματίου, καταφθάνει χωρίς τοίχους και όρια, στην ύπαιθρο των μύθων, της θάλασσας και του φεγγαριού.

Στο 1ο αυτό Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας αποδέχτηκαν την πρόσκληση της κ. Μπακοπούλου και θα πάρουν μέρος, υποστηρίζοντας την προσπάθεια, οι γνωστοί νεότεροι και μεγαλύτεροι σολίστες από Ελλάδα και το εξωτερικό: Η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου, υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, που αυτή τη στιγμή σταδιοδρομεί με μεγάλη επιτυχία διεθνώς, ο πολυτάλαντος σολίστ πιάνου Διονύσης Μαλλούχος, ο Σπύρος Μουρίκης εκπληκτικός μουσικός με το γλυκύτατο ήχο στο κλαρινέτο, η βιολονίστα Λίντα Τσεν με πλήθος συμμετοχών στα καλύτερα σύνολα, κόρη της μεγάλης Αργεντίνας πιανίστας Μάρτα Αλγκερίτ, ο εμπνευσμένος τσελίστας Δημήτρης Πάτρας Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η καταπληκτική σολίστ πιάνου Ναταλία Μιχαηλίδου Καθηγήτρια στην Εκόλ Νορμάλ στο Παρίσι, ο ανεπανάληπτος ομποΐστας Βαγγέλης Χριστόπουλος, ο πολυβραβευμένος Αμερικανός βιρτουόζος του πιάνου Ντέβιντ Λάιβελι, το βιολιστικό φαινόμενο, ρωσικής καταγωγής, Αλίσα Μαργκούλις, ο διάσημος Φιλανδός τσελίστας Άνσι Καρτούνεν το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο με την τεράστια προσφορά στον μουσικό Ελληνικό χώρο και Διεθνώς με τις πολύτιμες ηχογραφήσεις τους, και η ίδια η Ντόρα Μπακοπούλου.

Θα ερμηνευθούν δε έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών ενός ευρύτατου μουσικού φάσματος, όπως: από Μ. Θεοδωράκη, Τ. Καλογερόπουλο, Δ. Παπαδημητρίου, Κ. Σφέτσα, Μ. Χατζιδάκι, έως Μότσαρτ, Μπετόβεν, Λιστ, Σοπέν, Σούμαν, Σκαρλάτι, αλλά και Αλμπένιθ, Βάιλ, Μάλερ, Ντε Φάλια, Πουλένκ, Ραβέλ κ.α.

Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ

Ώρα έναρξης: 20.30

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v