Αυλαία για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2021

Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, το εμβληματικό φεστιβάλ κλασικής μουσικής, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, ολοκληρώνει σήμερα το πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών και masterclasses.
Αυλαία για τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2021

Επτά συναυλίες κλασικής και τζαζ μουσικής, δύο μυσταγωγικοί χώροι (Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, Θέατρο Αρχαίας Μεσσήνης), 4 ημέρες δωρεάν μαθημάτων σε ταλαντούχους σπουδαστές και φυσικά το μαγευτικό μεσσηνιακό τοπίο συνέθεσσν το φετινό φεστιβάλ «Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας» 2021!

Το πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της σκληρής και απαιτητικής προετοιμασίας των διοργανωτών. Οι International Kalamata Music Days έχουν καταφέρει στα 5 χρόνια λειτουργίας τους να αποκτήσουν έναν διεθνή χαρακτήρα με ενεργή συνεισφορά στον μουσικό διάλογο, τη διεθνή καλλιτεχνική ανταλλαγή, αλλά και τη μουσική παιδεία.



Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Λάμπος, υπεύθυνος παραγωγής και συνιδρυτής του φεστιβάλ, μαζί με τη βιολοντσελίστα Indira Rahmatulla και τον συνθέτη και διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη: «Τα βασικά συστατικά που δένουν και χαρακτηρίζουν την οργανωτική μας ομάδα είναι μια τεράστια αγάπη για τη μουσική, πολύ μεράκι και ολίγον… τρέλα. Μπορεί να μας θεωρήσει κανείς ρομαντικούς και ονειροπαρμένους καλλιτέχνες, αλλά βλέπουμε το φεστιβάλ μας ως μια προσφορά στην πόλη και τη μουσική σκηνή της Καλαμάτας και ένα μέσο για να χαρίσουμε έμπνευση, να ανταλλάξουμε ιδέες, να ενδυναμώσουμε τις δυνατότητες μουσικής εκπαίδευσης, αλλά και για να «ταρακουνήσουμε».»

Η συνέχιση αυτής της δυναμικής πορείας και η περαιτέρω ποιοτική ανάπτυξη του φεστιβάλ αποτελεί εν κατακλείδι την κεντρική γραμμή της ιδρυτικής ομάδας του. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λάμπο: «Ένα φεστιβάλ είναι επιτυχημένο όταν αφήνει κάτι πίσω του: σπουδαστές του ωδείου που έμαθαν κάτι παραπάνω, καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν για μια νέα δημιουργία, ανθρώπους που άκουσαν κάτι για πρώτη φορά και τους μάγεψε ή και προβλημάτισε κ.ο.κ. Το φεστιβάλ μας είναι μια συναρπαστική γιορτή της μουσικής και εστιάζει ακριβώς σε αυτό: στο να προσφέρει στην τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της.».



Τρεις άνθρωποι σε τρεις διαφορετικές χώρες, η Indira Rahmatulla από την Ελβετία, ο Δημήτρης Λάμπος από τη Γερμανία και ο Στάθης Γυφτάκης από την Ελλάδα, συνεργάζονται και διοργανώνουν κάθε χρόνο ένα φεστιβάλ διεθνών προδιαγραφών, το οποίο έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα πιο επιτυχημένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ελλάδα. Η έμπνευση για τα τη δημιουργία του φεστιβάλ έγινε τυχαία: «Μερικές φορές αναλογίζομαι, όμως, το πώς και με ποια μέσα ξεκινήσαμε και δεν παύω κάθε φορά να χαμογελάω. Η σύλληψη της ιδέας έγινε τον χειμώνα του 2015 σε ένα (πού άλλου) μπαράκι του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, όπου η τότε μεταπτυχιακή φοιτήτρια βιολοντσέλου Indira Rahmatulla και εγώ – προπτυχιακός ακόμα φοιτητής του ίδιου οργάνου – είχαμε την ιδέα να «οργανώσουμε κάτι» στην Καλαμάτα. Η ιδέα αυτή και η προοπτική ενός διεθνούς ανοίγματος της πλούσιας καλαματιανής μουσικής σκηνής συνάρπασε εν συνεχεία τον συνθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθη Γυφτάκη και έτσι ξεκίνησαν όλα· ένας συνθέτης και δύο τσελίστες, λοιπόν, με φιλόδοξα σχέδια στο χαρτί, ένα λάπτοπ και κάτι δανεικά λεφτά. Πού να φανταστώ ότι πέντε χρόνια αργότερα η ομάδα μας θα αποτελείται πλέον από 20 μέλη και ότι από το φεστιβάλ μας θα έχουν περάσει ονόματα όπως, το προσωπικό παιδικό μου ίνδαλμα, ο Jean-Guihen Queyras;».

Από τις 27 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου, λοιπόν, κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της Μεσσηνίας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία εβδομάδα γεμάτη μουσική και εκπληκτικούς καλλιτέχνες.

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Chiaroscuro, μια από τις πιο φρέσκιες και δυναμικές φωνές της νέας γενιάς μουσικών, έπαιξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στην εναρκτήρια συναυλία του φεστιβάλ στις 27 Ιουλίου στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Στις 28 Ιουλίου ένας, επίσης, νέος και ανερχόμενος μουσικός, ο βιολίστας Timothy Ridout, θα εμφανίστηκε για ένα σόλο ρεσιτάλ στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας. Στις 29 Ιουλίου, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, το φεστιβάλ παρουσίασε για πρώτη φορά τη δική του ορχήστρα, αποτελούμενη από Έλληνες και διεθνείς μουσικούς την Kalamata Festival Orchestra και, μάλιστα, υπό τη διεύθυνση του παγκοσμίως διακεκριμένου μαέστρου Joshua Weilerstein. Μεταξύ έργων των Mozart, Σκαλκώτα και Copland, η ορχήστρα θα ερμηνεύσει και ένα νέο έργο του Στάθη Γυφτάκη σε Α' παγκόσμια εκτέλεση. Την Παρασκευή 30 Ιουλίου η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη, ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και η πιανίστα Λευκή Καρποδίνη ερμήνευσαν, ως λ-ensemble in trio, στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας συνθέσεις των Leoš Janáček, Xingzimin Pan, Andrea Tarrodi, Μηνά Μπορμπουδάκη και George Crumb, ενώ το επόμενο βράδυ, Σάββατο 31 Ιουλίου, η τζαζ "έμπλεξε" με την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

 

Ο δαιμόνιος Σωκράτης Σινόπουλος και το κουαρτέτο του παρουσίασαν νέες συνθέσεις για λύρα, πιάνο, κοντραμπάσο και κρουστά. Οι Αλεξία Μουζά, Felix Froschhammer, Ηλίας Σδούκος και Indira Rahmatulla – οι καθηγητές των masterclasses του Φεστιβάλ – εμφανίστηκαν για την πολυαναμενόμενη ετήσια συναυλία τους την Κυριακή 1 Αυγούστου στο Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας, ερμηνεύοντας το Κουαρτέτο Πιάνου No.3, Op.60 του Johannes Brahms και το Πιάνο Τρίο σε Φα-δίεση ελάσσονα του σοβιετικού Αρμένιου συνθέτη Arno Babajanyan. 

Το Φεστιβάλ θα κλείσει σήμερα 2 Αυγούστου με ένα από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής το οποίο είναι και πολύ αγαπητό στην Καλαμάτα: το Spiral Trio αποτελούμενο από τους Σπύρο Μάνεση (πιάνο), Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο) και Αναστάση Γούλιαρη (ντραμς). Με όχημα τον τζαζ αυτοσχεδιασμό, ακολουθήστε μας σε ένα μοναδικό και απρόβλεπτο μουσικό ταξίδι! 

Ο Δημήτρης Λάμπος μιλά για τις δυσκολίες του να οργανώνεις ένα μουσικό φεστιβάλ εν μέσω πανδημίας: «Η πανδημία του κορονοϊού ήταν και συνεχίζει να είναι μεγάλη τροχοπέδη για την εξέλιξη του φεστιβάλ μας. Πέρυσι είχαμε σχεδιάσει ένα μεγαλοπρεπές φεστιβάλ με μεγάλη διάρκεια, το οποίο αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε μερικώς στον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Επίσης, τα διεθνή masterclasses, τα οποία αποτελούν τη σπονδυλική στήλη των Διεθνών Μουσικών Ημερών Καλαμάτας, δεν έχουν καταφέρει δυστυχώς να επαναληφθούν με τη διεθνή εκδοχή τους από τον Ιούλιο του 2019. Παρ’ όλα αυτά, δεν τα βάζουμε κάτω με τίποτα και για φέτος οργανώσαμε ένα πρόγραμμα με εκπληκτικούς μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ακολουθώντας το σύνθημα «ποιότητα και όχι ποσότητα».

Το φεστιβάλ διήρκεσε μια εβδομάδα και για κάθε μέρα είχαμε και από μια συναυλία. Ταυτόχρονα, δεν μπορούσαμε να κρατηθούμε άλλο, και φέτος είναι η χρονιά ίδρυσης της δικιάς μας ορχήστρας: της Kalamata Festival Orchestra! Είναι μια ορχήστρα δωματίου, φέτος απαρτιζόμενη από 13 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα εμφανίστηκε στις 29 Ιουλίου υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου μαέστρου Joshua Weilerstein. Τα μελλοντικά σχέδια για την ορχήστρα αυτή να είστε σίγουροι ότι είναι συναρπαστικά.

 Το φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας και η οργάνωσή του παίζουν, πλέον, για μένα σημαντικότατο ρόλο, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Είναι σκληρή δουλειά και η σωστή επαγγελματική ισορροπία μεταξύ των δικών μου καλλιτεχνικών αναζητήσεων και της δουλειάς στο λάπτοπ συνεχίζει να είναι μια προσωπική πρόκληση. Όταν βρισκόμαστε, όμως, όλοι μαζί στην Καλαμάτα για το φεστιβάλ και γεύομαι τους καρπούς των κόπων μας, ερωτεύομαι, εκ νέου, με την ατμόσφαιρά του και η κοινή μας «τρέλα» αναζωπυρώνεται και αρχίζει να σχεδιάζει νέα upcoming πρότζεκτ!».

Aξίζει να τονίσουμε ότι όλες οι συναυλίες της φετινής διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ως αντίβαρο στον υγειονομικό εγκλεισμό των προηγούμενων μηνών.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την Κοινωφελή Επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και τελεί υπό τη χορηγία και αιγίδα του ΥΠΠΟΑ. Μέγας Χορηγός του Φεστιβάλ είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Το Φεστιβάλ στηρίζεται επίσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kalamatamusicdays.com

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v