Καμιά μεγάλη συναυλία θα δούμε φέτος;

Δυο χρονιές συναυλιακής λειψυδρίας και το τοπίο για μεγάλες συναυλίες στην χώρα είναι ακόμα θολό. Άνθρωποι του χώρου μιλούν και… ελπίζουν για το 2022.
Καμιά μεγάλη συναυλία θα δούμε φέτος;

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θυμάσαι κάθε χρόνο τέτοια εποχή που πουλούσες το νεφρό σου έκανες οικονομία για να καταφέρεις να βγάλεις εισιτήρια ώστε να μη χάσεις καμία από τις μεγάλες μπάντες που θα έρχονταν το καλοκαίρι;

Σου έχουν λείψει τα γρασίδια, τα τσιμέντα στο Φάληρο, οι κερκίδες του ΟΑΚΑ και οι ακριβές μπύρες; Τα μοσπιτ, ο ιδρώτας, η ουρά στις τουαλέτες, το τραγούδια, το σπρωξίδι, η μέθεξη του να βλέπεις το αγαπημένο σου συγκρότημα ζωντανά παρέα με φίλους;

Αχ, κι εμάς. Όμως θα πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί υπομονή γιατί μεγάλες συναυλίες στην Ελλαδίτσα θα κάνουμε μήνες ακόμα να δούμε.

Θυμάσαι πέρσι τέτοια εποχή που λέγαμε ότι το 2021 θα είναι καλύτερα; Αμ δε! Η αισιοδοξία των διοργανωτών δεν υπολόγισε την έκταση αυτής της ρημάδας της πανδημίας. Και φτάσαμε άνοιξη του ’21 να ελπίζουμε για του χρόνου τα καλύτερα.

Τα όμορφα φεστιβάλ όμορφα ακυρώνονται

«Όταν πέρσι τέτοια εποχή μεταφέραμε το EJEKT και τους Red Hot Chilli Peppers για φέτος είχαμε μια μέτρια αισιοδοξία λόγω των εμβολίων ότι θα μπορούσαμε να παίξουμε. Όσο πέρναγε ο καιρός αργούσαν τα εμβόλια και το πράγμα δυσκόλεψε. Μάλιστα πολλά αμερικάνικα συγκροτήματα αποφάσισαν να μην έρθουν στην Ευρώπη γιατί η κατάσταση εδώ είναι χειρότερη. Εκεί έχουν προχωρήσει με τους εμβολιασμούς, ενώ εμείς είμαστε αρκετούς μήνες πίσω», λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας της DETOX, Σταύρος Στριλιγκάς.



Βέβαια και οι μπάντες να ήθελαν να έρθουν, συναυλία με 50.000 κόσμο, όπως υπολογίζουν για τους Peppers, κομματάκι δύσκολο να βγει στην Ελλάδα. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης έγιναν συναυλίες βέβαια, όπως πρόσφατα στην Βαρκελώνη, αλλά ήταν περισσότερο μεγάλα πειράματα και επιλογή των Κυβερνήσεων. Παρ’ όλα αυτά τα μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ της Ευρώπης (βλ. Glastonbury) ακυρώθηκαν, ενώ κάποια στην Αγγλία… παλεύουν μπας και προλάβουν το τέλος του καλοκαιριού.

«Γενικά είναι μια χαμένη χρονιά. Είχαμε προγραμματίσει και άλλες συναυλίες για το καλοκαίρι για το Φεστιβάλ Αθηνών που δεν έχουμε ανακοινώσει, και μια τον Οκτώβριο στο Gagarin με τους Still Corners, αλλά ακόμα το τοπίο είναι θολό. Μάλιστα αρκετές μπάντες από Αγγλία σου λένε γιατί να έρθω στην Ελλάδα και να κάτσω μετά δέκα μέρες καραντίνα, δεν αξίζει και δεν τους συμφέρει», προσθέτει.

«Για φέτος είχαμε προγραμματίσει μεγάλα events. Την DIDO η οποία ακυρώθηκε γιατί δεν καταφέραμε να τα βρούμε με την καλλιτέχνη, τους IDLES με τους National, που μεταφέρθηκαν από πέρσι αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε και ακυρώθηκαν γιατί οι μπάντες δε θα περιοδεύσουν», λέει ο Σπύρος Σμυρνής, υπεύθυνος Τύπου της High Priority.



Και αν για τον κόσμο η λύπη ήταν ότι δε θα δει την αγαπημένη του μπάντα, για τις εταιρείες τα πράγματα στο οικονομικό κομμάτι ήταν και είναι εξαιρετικά δύσκολα. Μοναδική παρηγοριά στον άρρωστο ήταν τα voucher που δόθηκαν από την Κυβέρνηση, με οποία οι κάτοχοι των εισιτηρίων θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αντί επιστροφής χρημάτων για να δουν κάποια άλλη συναυλία (ή την ίδια) από την εταιρεία παραγωγής. Τα voucher όμως απλώς βοήθησαν στο να μην πέσει ταφόπλακα στις επιχειρήσεις πολιτισμού. Οι ζημιές τους είναι ανυπολόγιστες, μιας και οι μεγάλες εταιρείες ζουν από τα μεγάλα events, με το περισσότερο από το 50% του τζίρου τους να προέρχεται από αυτά.

Ρωτώντας τον Σταύρο Στριλιγκά πώς θα βγει η φετινή χρονιά, η απάντηση είναι χαρακτηριστική: «Όπως και η προηγούμενη. Με μηδέν τζίρο. Είναι ένα σοκαριστικό πράγμα. Από τζίρο πέντε εκατομμυρίων πήγαμε στο μηδέν, μηδέν στρογγυλό, γιατί απαγορεύεται η δουλειά μας. Είναι ένα σοκ. Το κράτος στήριξε τους υπαλλήλους με επίδομα, αλλά οι εταιρείες ως εταιρείες δεν παίρνουν κάτι, πέρα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές που δεν φτάνουν για τίποτα. Λες απλά ΟΚ, είχαμε από τα προηγούμενα χρόνια και προχωράμε».

Από την πλευρά της, η High Priority επέλεξε να επιστρέψει τα χρήματα των εισιτηρίων στον κόσμο. «Δεν ακολουθήσαμε τη λογική του voucher, αντίθετα αποφασίσαμε να επιστρέψουμε τα χρήματα στον κόσμο που μας στήριξε, γιατί δεν θέλαμε να τον βάλουμε στη λογική ότι χάνει τα λεφτά του. Μπήκαμε μέσα, αλλά επιλέξαμε να μην το περάσουμε στους θεατές».

 «Στην Ελλάδα δεν ασχολείται κανείς με τα σύγχρονα πράγματα. Έχουμε όλο αυτό το αρχαιολατρικό για τα μουσεία και τα αρχαία, υπάρχει μια πολύ επιδερμική προσέγγιση. Εμείς αλλά και όλες οι άλλες εταιρείες θα περάσουμε ακόμα μια χρονιά χωρίς έσοδα, πρακτικά έχουμε να δούμε έσοδα από τον Σεπτέμβριο του ‘19», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στριλιγκάς. «Αν σκεφτείς ότι φέρνουμε πόσο τουρισμό, πόσος χιλιάδες κόσμος έρχεται για τις συναυλίες, έπρεπε να έχουμε μια άλφα στήριξη. Ε, δεν είχαμε».

Στην παντελή απουσία κρατικής στήριξης στέκεται και ο Σπύρος Σμυρνής εκφράζοντας το παράπονο όλων των εποχικών εργαζομένων στις συναυλιακές διοργανώσεις:

«Η συνεισφορά του κράτους στον πολιτισμό ήταν ανύπαρκτη επί της ουσίας. Τα επιδόματα τα έλαβαν οι ελάχιστοι μόνιμοι εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το μεγάλο ποσοστό εποχικών που εργάζονται στις συναυλίες: ηχολήπτες, προσωπικό ασφαλείας, προσωπικό τροφοδοσίας. Όλοι εκείνοι που δεν είχαν κάποια σύμβαση μόνιμης εργασίας με τις εταιρίες βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και αναγκάστηκαν να δουλεύουν ντελίβερι για να ζήσουν». 

Μεγάλες συναυλίες λοιπόν φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον στην Ελλαδίτσα μας, δε θα γίνουν. Παρ’ όλα αυτά κάποιες εγχώριες πιθανότατα να πραγματοποιηθούν, όπως για παράδειγμα στην Τεχνόπολη ή σε άλλους χώρους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με περιορισμένο κοινό, αποστάσεις, μάσκες και όλα αυτά τα… ωραία.  

«Παρότι βλέπουμε ενθαρρυντικά παραδείγματα από την Ισπανία και τη Βρετανία που έγιναν πιλοτικά κάποιες συναυλίες, μεγάλη συναυλία με χιλιάδες κόσμου, όπως είχαμε συνηθίσει κάθε καλοκαίρι, θεωρώ ότι θα έχουμε από το 2022», λέει ο Σπύρος Σμυρνής. 

Στην High Priority πάντως έχουν ανακοινώσει ήδη δύο λάιβ, τα οποία αν επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνουν κανονικά: τους Cult of Luna και τους Paradise Lost. «Είναι δύο σόου που έχουν ανακοινωθεί σε κλειστό χώρο. Αν μπορέσουν να γίνουν τότε με πιστοποιητικά εμβολιασμού, πρόθεσή μας είναι να τα κάνουμε. Αλλά βάζουμε πολλούς αστερίσκους γιατί η πορεία της πανδημίας δείχνει ότι δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα», τονίζει ο ίδιος. Την ίδια στιγμή έριξαν και μια «βόμβα» για μεγάλο metal όνομα, το οποίο θα ανακοινωθεί λίαν συντόμως.

Ο Σταύρος Στριλιγκάς από την πλευρά του, προβλέπει ότι οι χώρες που είναι πιο μπροστά από εμάς στο θέμα των εμβολιασμών λογικά πάνε για Φεβρουάριο, ενώ εμείς μάλλον δε θα προλάβουμε ούτε το φθινόπωρο για μεγάλα events. «Όπως τα βλέπω εγώ πάντως, όλη αυτή η κατάσταση θα λήξει το προσεχές διάστημα και το ’22 θα έχουμε πάρα πολλά θεάματα και συναυλίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Θα σκάσουν όλα τα μεγάλα ονόματα μαζεμένα», λέει χαρακτηριστικά.

Άντε να δούμε (και να ακούσουμε). Τα καλύτερα μάλλον έρχονται.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v