To #FreeBritney είναι το πιο δυστοπικό κίνημα στη μουσική βιομηχανία

Γιατί άραγε χιλιάδες fans της popstar που όλοι αγαπήσαμε ζητούν μανιωδώς την «απελευθέρωσή της» από τον πατέρα της;
To #FreeBritney είναι το πιο δυστοπικό κίνημα στη μουσική βιομηχανία
Δεν ξέρουμε αν έχεις δει Black Mirror. Αν δεν το έχεις κάνει πρέπει να δεις το ιδιοφυές αριστούργημα του Charlie Brooker άμεσα. Ο τελευταίος κύκλος του Black Mirror που προβλήθηκε πριν ενάμιση χρόνο από το Netflix ωστόσο δεν έφτασε τα δυσθεώρητα επίπεδα λατρείας των υπόλοιπων κύκλων. Παρόλα αυτά παρέμενε πολύ καλύτερο από το 95% και βάλε των σειρών της πλατφόρμας. Στον τελευταίο κύκλο που είδαμε από το Black Mirror, λίγο πριν ζήσουμε το Black Mirror 2020, υπήρχε ένα επεισόδιο στο οποίο πρωταγωνιστούσε η Miley Cyrus κι υποδυόταν λίγο πολύ τον εαυτό της. Με σαρκαστικό τρόπο ο δημιουργός της σειράς, έφτιαξε μια υπέροχα δυστοπική σάτιρα για το πώς η μουσική βιομηχανία κι οι παρατρεχάμενοι της απομυζούν τους καλλιτέχνες, μέχρι θανάτου αν χρειαστεί.

Δεν θα κάνουμε περισσότερα spoilers γιατί δεν είμαστε τέτοιοι, αλλά θα αρκεστούμε να γράψουμε ότι όσα συμβαίνουν με τη Britney Spears τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν και τη φαντασία του Black Mirror. Αναφερόμαστε όντως στην πασίγνωστη σταρ, που είδε όλο το music business να την προσκυνά, μιας κι είχε καθίσει για αρκετά χρόνια στον θρόνο της πιο δημοφιλούς ποπ καλλιτέχνιδος παγκοσμίως. Το 2008 η Britney έπειτα από μια σειρά από ψυχολογικά breakdowns, νοσηλεύτηκε στο ψυχιατρείο (χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες της με ξυρισμένο κεφάλι που βρέθηκαν σε κάθε σκανδαλοθηρικό περιοδικό του πλανήτη).

Εκείνη την περίοδο, ο πατέρας της δικαστικά διεκδίκησε και πήρε την επιτροπεία της. Με λίγα λόγια, πήρε τον πλήρη έλεγχο όλων των προσωπικών, αλλά και επιχειρηματικών υποθέσεων, μην επιτρέποντας στη Britney να έχει ουσιαστικά κανένα λόγο, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με το όνομα της. Ναι, αυτά γίνονται όταν μπορείς να προσλάβεις κάποιους από τους καλύτερους δικηγόρους της πιάτσας, οι οποίοι και θα εκμεταλλευτούν κάθε πιθανό παραθυράκι που αφήνει ο νόμος.

Σήμερα πάρα πολλοί από τους οπαδούς της Britney, διαμαρτύρονται για τη μακρά επιτροπεία της και έχουν ξεκινήσει το FreeBritney movement μέσω των social media ζητώντας την «απελευθέρωσή» της. Όπως είναι λογικό αυτή η κίνηση έχει δώσει τροφή σε πολλούς συνωμοσιολόγους του διαδικτύου. Ξεκίνησαν λοιπόν να ψάχνουν κρυφά μηνύματα σε τραγούδια της, για να υποστηρίξουν τα πιστεύω τους και να στρέψουν τα βλέμματα της κοινής γνώμης στο είδωλο τους. Θεωρούν δηλαδή ότι την κρατούν αιχμάλωτη και ότι η ίδια στέλνει κωδικοποιημένα μηνύματα, παρακαλώντας να την ελευθερώσουν, μέσα από τους δικούς της λογαριασμούς.

Σε κάποιες από τις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν έξω από τα δικαστήρια, όσο διεξαγόταν η διαμάχη ανάμεσα στη Britney Spears και τον πατέρα της, συμμετείχε κι ο πρώην άντρας της. Ενόψει μιας ακρόασης σε δικαστήριο του Λος Άντζελες πριν κάποιους μήνες μάλιστα, ο δικηγόρος της 38χρονης ποπ σταρ κατέθεσε έγγραφα στα οποία αναφέρεται ότι η τραγουδίστρια «αντιτίθεται σθεναρά στο να ανατεθεί και πάλι η επιτροπεία της στον Τζέιμς Σπίαρς, χωρίς να εξηγηθούν περαιτέρω οι λόγοι».

Παράλληλα το FreeBritney κίνημα οργανώνεται και τα μέλη του πληθαίνουν φέρνοντας στο φως την Lou M. Taylor (ιδρύτρια μιας φανατικής χριστιανικής σέχτας μαζί με τον άντρα της) ως τον άνθρωπο που παρενοχλούσε την Britney από το 2005 κι ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό για την ψυχολογική της κατάρρευση. Μάλιστα τονίζουν ότι αυτή επισκέφθηκε τους γονείς της, ρίχνοντας στο τραπέζι το νομικό κόλπο της επιτροπείας στον πατέρα της.

Έκτοτε σύμφωνα πάντα με το FreeBritney κίνημα, της απαγορεύει τα εξής: Να βγαίνει από το σπίτι χωρίς άδεια και χωρίς συνοδεία. Να μένει μόνη της σε κάποιο χώρο με κάποιον άλλον, χωρίς bodyguard εγκεκριμένο από τον πατέρα της. Να χρησιμοποιεί το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο (φημολογείται ότι τα social media της δεν τα διαχειρίζεται η ίδια και πως τα post της είναι «monitored»). Να έχει οποιαδήποτε πρωτοβουλία και άποψη όσον αφορά την καριέρα της. Να προσλάβει δικηγόρο. Να ψηφίζει. Να οδηγεί. Να έχει πρόσβαση στα χρήματα της χωρίς την άδεια του πατέρα της. Να τρώει ό,τι θέλει. Να δίνει ζωντανές συνεντεύξεις. Όλες οι συνεντεύξεις της είναι μαγνητοσκοπημένες και η ομάδα της δεν δέχεται να κάνει το μοντάζ κανένας άλλος.

Το κίνημα γνωρίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές με την Paris Hilton και τη Bella Thorn να προστίθενται σε αυτές, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι παρακολουθούν με τα σαγόνια στο πάτωμα την πορεία της ζωής ενός από τα μεγαλύτερα pop icons που έβγαλε η μουσική βιομηχανία. Ενώ λοιπόν κι η Miley Cyrus σε συναυλία της φωνάζει FreeBritney, οι fans της συνεχίζουν να ψάχνουν στοιχεία πίσω από κωδικοποιημένα μηνύματα της τραγουδίστριας, ενώ κι η μητέρα της Britney πια δηλώνει πως η κόρη της χρειάζεται επειγόντως βοήθεια «κατηγορώντας» με έμμεσο τρόπο και τον πατέρα της. Ο τελευταίος μιλά για συνωμοσιολάτρεις και χαρακτηρίζει αστείο το κίνημα FreeBritney, την ώρα που όλοι οι μουσικόφιλοι προσπαθούν να βρουν πού κρύβεται η αλήθεια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v