6 βίντεο κλιπ με έντονα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα

Ρατσισμός, σεξουαλική καταπίεση, οπλοκατοχή και… πατρίς/θρησκεία/οικογένεια περνάνε από μουσικό πετσόκομμα σε έξι βίντεο κλιπ που άφησαν εποχή.
6 βίντεο κλιπ με έντονα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα

Μίλησαν χωρίς φόβο για τον ρατσισμό, την βία, τον πόλεμο, την καταπίεση και ένα σωρό ακόμα δεινά του σύγχρονου κόσμου. Σε πλήρη εναρμόνιση με τους στίχους απέδωσαν ευφυώς το περιεχόμενο και προκάλεσαν αντιδράσεις.

Δείτε έξι βίντεο κλιπ με έντονα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα που θα σας βάλουν σε σκέψεις.

Τζίμης Πανούσης – Κάγκελα Παντού

Το βίντεο του Τζιμάκου από τον πρώτο του solo δίσκο το 1986  έτυχε να είναι το πρώτο ελληνικό βίντεο κλιπ που γυρίστηκε ποτέ, αλλά και το πρώτο που… απαγορεύτηκε, τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα. Σε σκηνοθεσία του ίδιου, το βίντεο δεν αφήνει τίποτα όρθιο, δεν σέβεται ούτε ιερά ούτε όσια στο γνώριμο ανατρεπτικό του στυλ. Το σουρεάλ της υπόθεσης είναι πως το βίντεο γυρίστηκε μετά από αίτημα του Διονύση Σαββόπουλου για την εκπομπή της ΕΡΤ «Ζήτω το ελληνικό τραγούδι», όμως προφανώς θεωρήθηκε ακραίο και κόπηκε. Με παρέμβαση του Μάνου Χατζιδάκι, το βίντεο συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα του Σείριου στο «Zoom» της Πλάκας, ενώ μετά από αυτό προβλήθηκε και από τον Σαββόπουλο στην εκπομπή του. 


Rage Against the Machine -  Sleep Now in the Fire

Με στίχους που στάζουν φαρμάκι για την αμερικάνικη ηγεμονία και τη σφαγή των ιθαγενών, η μπάντα φαινόμενο ανέθεσε στον επίσης πολιτικοποιημένο Michael Moore την σκηνοθεσία του Sleep Now in the Fire. Αυτός πήρε άδεια για γυρίσματα απέναντι από τη Wall Street, όμως δεν ενημέρωσε πως η μπάντα θα έπαιζε live. Το τι ακολούθησε μπορείτε να το δείτε και οι ίδιοι σε ένα clip γεμάτο επεισόδια, αστυνομικούς και σκηνές από το τηλεπαιχνίδι – παρωδία «Who wants to be filthy F#$%ing Rich».



Childish Gambino - This Is America

Ο Childish Gambino, το μουσικό alter ego του πολυτάλαντου δημιουργού Donald Glover γύρισε το 2018 ένα σοκαριστικά προφητικό και δυστοπικό βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία Hiro Murai. Το κλιπ βρίθει αναφορών στην ασυδοσία των αστυνομικών και την οπλοκατοχή, αποτελώντας ένα μουσικό έργο τέχνης με πανέξυπνη σκηνοθεσία και σκηνές οι οποίες «παίζουν» στο background μιας αποθήκης,  ενώ ο καλλιτέχνης τραγουδά «This is America /Don't catch you slippin' now /Look at how I'm livin' now /Police be trippin' now».



Madonna – American Life (Director’s cut)

Έχοντας ήδη λογοκριθεί από το MTV τρεις φορές, η Μαντόνα λογοκρίθηκε… εθελοντικά σε αυτό το κλιπ που κυκλοφόρησε λίγο πριν από τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003. Στην αυθεντική του εκδοχή που βγήκε μερικά χρόνια μετά, το βίντεο του Jonas Åkerlund δείχνει την Μαντόνα και την «περίεργη» παρέα της να κάνουν ντου σε επίδειξη μόδας ρίχνοντας νερό στους paparazzi ενώ το κοινό χειροκροτά και γελάει στη θέα ακρωτηριασμένων στρατιωτών και νεκρών παιδιών από βόμβες. 



Sex Pistols - God Save The Queen

Λίγοι είχαν τα «κοχόνια» στα 70s να εναντιωθούν στην Βασίλισσα της Αγγλίας. Για την ακρίβεια μόνο οι Sex Pistols, οι οποίοι το έκαναν όπως πρέπει τραγουδώντας «God save the queen/The fascist regime/They made you a moron/ Potential H-bomb/God save the queen/ She ain't no human being/ There is no future/ In England's dreaming». Άκρως ειρωνικό και συμβολικό, το βίντεο κλιπ ακολουθεί πιστά την αντιβασιλική νοοτροπία της μπάντας.



Queen - I Want to Break Free

Πολύ πριν ξεκινήσει το κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση, αλλά και την «έξοδο από τη ντουλάπα», οι Queen είχαν γυρίσει αυτό το απολαυστικό και εύστοχο βίντεο κλιπ στο οποίο όλα τα μέλη της μπάντας είναι ντυμένοι γυναίκες. Μετά από αρκετά χρόνια, το κομμάτι αποτελεί ύμνο ενάντια στην οποιασδήποτε μορφής σεξουαλική καταπίεση και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει ύμνος και για τις επόμενες γενιές.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v