Οι διασκευές που «πάτησαν» την πρώτη εκτέλεση

Πασίγνωστα τραγούδια τα οποία μάλλον δεν γνωρίζατε πως είναι διασκευές. Λογικό, αφού ήταν καλύτερα από την πρώτη εκτέλεση.

Οι καλλιτέχνες που κατάφεραν με τις διασκευές τους να ξεχαστούν οι πρώτες εκτελέσεις.

Johnny Cash - Hurt

Το industrial κομμάτι των Νine Inch Nails απογειώθηκε το 2002 από τον Cash έναν χρόνο πριν πεθάνει. Μάλιστα ο συνθέτης του αρχικού κομματιού Trent Reznor ακούγοντας τη διασκευή δήλωσε πως «με πήραν τα κλάματα, σώπασα, ανατρίχιασα, ένιωσα σαν να χάνω την γυναίκα μου, γιατί αυτό το κομμάτι δεν είναι δικό μου πια».





Aretha Franklin – Respect

Η τεράστια Aretha έκανε το κομμάτι τόσο δικό της που ελάχιστοι γνωρίζουν πως ανήκει στον Ottis Redding. Μάλιστα πρόσθεσε και το σημείο 'R-E-S-P-E-C-T', το οποίο έδωσε στο κομμάτι άλλο χρώμα.





Whitney Houston - I Will Always Love You

H μακαρίτισα Whitney πάτησε πάνω στο κομμάτι της Dolly Parton από το 1973 για το soundtrack του «Σωματοφύλακα» και δημιούργησε ένα από τα μεγαλύτερα χιτ των 90s. H ίδια η Parton παραδέχτηκε πως «ο τρόπος που πήρε ένα απλό κομμάτι μου και το έκανε κάτι τόσο δυνατό είναι σαν να έγινε δικό της τραγούδι».





Joe Cocker - With a Little Help from My Friends

Σπάνια κάποιος θα διασκευάσει τραγούδι των «Σκαθαριών» κάνοντάς το καλύτερο. Κι όμως ο φαβορίτας ο Joe Cocker τα κατάφερε, μεταμορφώνοντάς το σε αθάνατο ύμνο, ο οποίος απογειώθηκε από εκείνη την απίστευτη ερμηνεία στο Woodstock.





Gary Jules & Michael Andrews - Mad World

Η διασκευή του synthpop κομματιού των Tears for Fears από τους Gary Jules και Michael Andrews 20 χρόνια μετά για το soundtrack του Donnie Darko απογείωσε ένα εν πολλοίς άγνωστο τραγούδι.





Jeff Buckley – Hallelujah

Ο Leonard Cohen το κυκλοφόρησε το 1984 και χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τον τεράστιο αυτόν καλλιτέχνη, η ερμηνεία του δεν έχει την ομορφιά της βερσιόν του Jeff Buckley.





Cyndi Lauper - Girls Just Want to Have Fun

Παραδόξως το κομμάτι είχε γραφτεί από ανδρική οπτική γωνία το 1979 από τον Robert Hazard, όμως η βερσιόν της Lauper το ανέδειξε σε φεμινιστικό ύμνο, αποτυπώνοντας όλα όσα θέλουν τα κορίτσια. Ειρωνεία.





Jimi Hendrix - All Along the Watchtower

Η βερσιόν του Bob Dylan ήταν τίμια, αλλά όταν ο Jimi πήρε την κιθάρα του την έστειλε σε άλλη διάσταση.





Nirvana - The Man Who Sold The World

Κι όμως, το τραγούδι των Nirvana δεν είναι των Nirvana αλλά του μακαρίτη David Bowie και απέκτησε τεράστια δημοφιλία όταν διασκευάστηκε από την μπάντα του Σηάτλ.





The Beatles - Twist and Shout

Κλείνουμε με τα θρυλικά «Σκαθάρια» τα οποία βασίστηκαν στο κομμάτι που έγραψαν οι Phil Medley και Burt Russel και ερμήνευσαν πρώτοι οι The Isley Brothers για να φτιάξουν ένα από τα πιο χορευτικά χιτ τους.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v