Walk the line: Μια εξαίρετη ”country” βιογραφία

Ταραγμένες σχέσεις, λανθασμένες επιλογές, ναρκωτικά, κάντρι ροκ και αρκετό ”love story”... Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή και την καριέρα του θρυλικού τραγουδιστή της κάντρι ροκ καταγράφονται από το φακό του Τζέιμς Μάνγκολντ σε μια πολύ καλή ταινία. Με τους εξαιρετικούς Γιόακιν Φίνιξ και Ρις Γουίδερσπουν.
Walk the line: Μια εξαίρετη ”country” βιογραφία

του Λουκά Τσουκνίδα

Το 1968 ο Τζόνι Κας, παρά τις αντιρρήσεις της εταιρείας του, ηχογράφησε ένα live άλμπουμ μέσα στις φυλακές του Folsom. Το άλμπουμ αυτό πούλησε στην Αμερική περισσότερο και από τους Μπιτλς, έβαλε ξανά στο μουσικό χάρτη το κάντρι ροκ και σήμανε την αναγέννηση της καριέρας του.

Η βιογραφική ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ εξιστορεί τη ζωή του θρυλικού τραγουδιστή με τα ”μαύρα” από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ηχογράφηση στο Folsom. Ο θάνατος του μεγαλύτερου αδελφού του, η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, το στρατιωτικό και ένας συμβατικός γάμος εξιστορούνται σύντομα αλλά με τα σωστά σημεία υπογραμμισμένα.

Το υπόλοιπο μέρος αφορά την καριέρα του Τζόνι Κας, τις ακροβασίες ανάμεσα στη μουσική και τις ”ουσίες”, τα οικογενειακά προβλήματα και τον αειθαλή έρωτά του για την τραγουδίστρια Τζουν Κάρτερ, ο οποίος τον έσωσε από την καταστροφή.

Είναι η στερεότυπη πορεία ενός ανθρώπου από τα ”αλώνια” στα ”σαλόνια”. Η κακή διαχείριση της επιτυχίας, η μπερδεμένη προσωπική ζωή, τα ναρκωτικά και τέλος η λύτρωση, είτε μέσω της καταστροφής είτε -στην προκειμένη περίπτωση- μέσω της αγάπης.

Ο Μάνγκολντ εστιάζει το φακό του στο ”λαβ στόρι”, χωρίς όμως ποτέ να αφήσει θολά όσα συμβαίνουν στο φόντο. Είναι όλα σημαντικά, οι μικρές λεπτομέρειες της παιδικής του ηλικίας που επανέρχονται σε διάφορες σκηνές, η δυσκολία να επικοινωνήσει με τον πατέρα του σχεδόν μέχρι το τέλος, ως και η ενασχόληση της συγκρατημένης Τζουν με τα βιβλία και την ποίηση.

Θα ήταν απλώς μια αξιοπρεπής ταινία, μια απλή χολιγουντιανή ματιά στα 15 πιο σημαντικά χρόνια της ζωής ενός σπουδαίου τραγουδοποιού, αν έλειπαν οι δύο πρωταγωνιστές. Ο Γιόακιν Φίνιξ είναι εξαιρετικός και όσο προχωρά η ταινία πείθει όλο και περισσότερο. Είναι στιγμές, όταν τραγουδάει, που νομίζεις ότι τον έχει καταλάβει το πνεύμα του Τζόνι Κας.

Η Ρις Γουίδερσπουν στον πρώτο σημαντικό ρόλο της καριέρας της τα καταφέρνει θαυμάσια. Αποδίδει μια ιδιαίτερα ερωτεύσιμη Τζουν Κάρτερ, σιγοντάροντας άψογα τον απελπισμένο έρωτα του Κας. Οι δυο ηθοποιοί τραγουδούν όλα τα τραγούδια μόνοι τους επιδεικνύοντας απόλυτη αφοσίωση στους χαρακτήρες που υποδύονται, και απογειώνουν την ταινία.

Το φινάλε, εκτός από ευτυχές, είναι και ο φόρος τιμής του κινηματογράφου σε ένα από τα πιο σημαντικά live άλμπουμ στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής.

Οι υπόλοιπες ταινίες της εβδομάδας

Η ”Κόλαση” του Ντάνις Τάνοβιτς είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει ο Κισλόφσκι, μετά τον ”Παράδεισο” του Τομ Τίκβερ. Εξαιρετική σκηνοθεσία σε ένα σενάριο που στο τέλος αποκαλύπτει πολλά.

Διασκεδαστική η καινούργια ταινία του Στίβεν ΦρίαρςMrs Henderson Presents”. Ενδιαφέρουσα η αληθινή ιστορία της Κας Χέντερσον και πολύ καλοί οι Μπομπ Χόσκινς και Τζούντι Ντεντς.

Στο ”Μάταντορ” του Ρίτσαρντ Σέπαρντ ο Πιρς Μπρόσναν έχει την ευκαιρία να δείξει το κωμικό του ταλέντο συμβάλλοντας σε ένα πολύ ευχάριστο αποτέλεσμα.

Προσπάθεια για φιλμ νουάρ έκανε ο Ατόμ Εγκογιάν στη νέα ταινία του ”Where the truth lies”, αλλά δεν πείθει παρά το γοητευτικό καστ.

Στις αίθουσες βγαίνουν ακόμα το ”Zero Years” του Νίκου Νικολαΐδη, το απαραίτητο κινέζικο έπος ”The Promise” και η ταινία κινουμένων σχεδίων ”Το νησί του πειρατή”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v