Ταινίες… για να μάθετε Ιστορία

Συγκεντρώνουμε ταινίες που διηγούνται συναρπαστικές ιστορίες αλλά μας μαθαίνουν παράλληλα και γνωστές ή άγνωστες πτυχές της Ιστορίας.
Ταινίες… για να μάθετε Ιστορία
Πώς ήταν η εποχή που υπήρχαν ακόμη σκλάβοι; Πώς κύλησαν προς το τέλος τους οι μεγαλύτεροι πόλεμοι της ανθρωπότητας; Τι κρύβεται πίσω από πολιτικές δολοφονίες και ποιοι άνθρωποι έκαναν τη διαφορά, επηρεάζοντας τον ρου της (τοπικής ή παγκόσμιας) Ιστορίας, χωρίς να το ξέρουν πολλοί; Οι παρακάτω ταινίες διηγούνται η καθεμία και από μία συναρπαστική ιστορία, αλλά μας μαθαίνουν και… Ιστορία – ίσως με πιο «στρογγυλεμένο» τρόπο από ό,τι ένα ντοκιμαντέρ, αλλά σίγουρα με λιγότερο βαρετό τρόπο από ένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας.

Η λίστα του Σίντλερ, για το Ολοκαύτωμα

Ο Σπίλμπεργκ παραδίδει ένα αντιπολεμικό έπος και ένα μίνι χρονικό του Ολοκαυτώματος, μέσα από την ιστορία του ανθρώπου που έσωσε εκατοντάδες Εβραίους από τον τραγικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Πολωνίας.

12 Χρόνια Σκλάβος, για την κατάργηση της δουλείας

Ο Στιβ Μακουίν σκηνοθετεί εξαίσια ένα δράμα εποχής, «ζωγραφίζοντας» με ρεαλιστικά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης και την εύθραυστη ζωή των μαύρων σκλάβων της Αμερικής, σε μια εποχή που προετοιμαζόταν η κατάργηση της δουλείας, αλλά όχι και του ρατσισμού.

Milk, για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων

Ο Γκας Βαν Σαντ σκηνοθετεί τον βραβευμένο με Όσκαρ για την ερμηνεία του Σον Πεν, σε μια βιογραφική ταινία για την ζωή, τον πολιτικό και ακτιβιστικό αγώνα και τη δολοφονία του Χάρβεϊ Μιλκ, του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου άνδρα που εκλέχτηκε σε δημόσιο αξίωμα την δεκαετία του ’70 στις ΗΠΑ.

Ο Άνεμος Χορεύει το Κριθάρι, για τον Πόλεμο της Ιρλανδικής Ανεξαρτησίας

Ο Κεν Λόουτς, πιστός στο πολιτικό σινεμά του, μας διηγείται τον αντάρτικο αγώνα των Ιρλανδών ενάντια στη Βρετανία στα 1920, και το ξέσπασμα εμφύλιας διαμάχης, που αποτυπώνεται με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα από την ιστορία ενός νεαρού γιατρού που παίρνει τα όπλα και έρχεται αντιμέτωπος με τον αδερφό του.

Η Μάχη του Αλγερίου, για τον πόλεμο Γαλλίας-Αλγερίας

Το μυθοπλαστικό σινεμά «παντρεύεται» με το ντοκιμαντέρ, σε μια ταινία με καταιγιστικό ρυθμό που αφηγείται τη δράση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Αλγερίας από το 1954 ως το 1960 και θεωρείται μία από τις κορυφαίες πολιτικές ταινίες όλων των εποχών.

Αγορά, για την στάση των Χριστιανών απέναντι στην «αρχαία σοφία»

Ο Αλεχάντρο Αμενάμπαρ σκηνοθετεί τη Ρέιτσελ Βάιζ στο ρόλο της αλεξανδρινής φιλοσόφου Υπατίας, που βρίσκει τον εαυτό της και τις ιδέες της στην καρδιά της θρησκευτικής διαμάχης μεταξύ του νέου χριστιανικού και του αρχαίου κόσμου στην Αίγυπτο των ρωμαϊκών χρόνων, όπου οι επιστημονικές παρατηρήσεις θεωρούνταν αιρετικές.

Ζ, για τη δολοφονία Λαμπράκη

Ο Κώστας Γαβράς στην πιο δυνατή πολιτική ταινία της καριέρας του, ασχολείται με τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς το 1963 και το ξεσκέπασμα των ηθικών και φυσικών αυτουργών της, που φτάνουν στα βάθη του κρατικού μηχανισμού.

Το Παιχνίδι της Μίμησης, για τον ρόλο της τεχνολογίας στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ερμηνεύει με όμορφο τρόπο τον Άλαν Τούρινγκ, τον ομοφυλόφιλο μαθηματικό που έσπασε τον γερμανικό κώδικα μυστικών επικοινωνιών και συνετέλεσε με τον δικό του τρόπο στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «γεννώντας» παράλληλα την ιδέα πίσω από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v