Τι θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας

Οι διεκδικητές του Χρυσού Λέοντα, η επιτροπή, οι πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, τα τιμώμενα πρόσωπα και όσα ακόμη θα κλέψουν την παράσταση φέτος στη Μόστρα.
Τι θα δούμε στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας
του Λουκά Τσουκνίδα

Με το πολυαναμενόμενο “La La Land” του ανερχόμενου δημιουργού Ντέιμιαν Σαζέλ με τους Ράιαν Γκόσλινγκ και Έμα Στόουν, θα ανοίξει το βράδυ της Τετάρτης τις πόρτες του το φετινό κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας, που έφτασε αισίως την 73η του επέτειο. Η έναρξη δεν θα γίνει πανηγυρικά, καθώς το καθιερωμένο γκαλά ματαιώθηκε υπό το βάρος της τραγωδίας που ζουν αυτές τις μέρες οι σεισμόπληκτες περιοχές της Ιταλίας.



Πρόεδρος της φετινής επιτροπής είναι ο Σαμ Μέντες, που θα έχει δίπλα τους την πολυσχιδή δημιουργό Λόρι Άντερσον, τις ηθοποιούς Τζέμα Άρτερτον, Νίνα Χος, Κιάρα Μαστρογιάννι και Ζάο Γουέι, τον συγγραφέα Τζιανκάρλο Ντε Κατάλντο και τους σκηνοθέτες Τζόσουα Οπενχάιμερ και Λορέντζο Βίγκας. Εκτός απ' τον Σαζέλ, για το Χρυσό Λιοντάρι θα κονταροχτυπηθούν, μεταξύ άλλων, και οι Ντέρεκ Σιανφράνς (The Light Between Oceans), Τομ Φορντ (Nocturnal Animals), Αντρέι Κοντσαλόφσκι (Paradise), Εμίρ Κουστουρίτσα (On the Milky Road), Τέρενς Μάλικ (Voyage of Time: Life's Journey), Πάμπλο Λαραΐν (Jackie), Φρανσουά Οζόν (Frantz), Ντενί Βιλνέβ (Arrival) και ο “παλιός” Βιμ Βέντερς με μία ακόμη “τρισδιάστατη” δημιουργία (Le Beaux Jours D' Aranjuez).



Φυσικά, πολλές νέες δουλειές αγαπημένων σκηνοθετών θα κάνουν πρεμιέρα στην ιταλική πόλη, καθώς θα προβληθούν εκτός συναγωνισμού κατά τη διάρκεια του δεκαημέρου. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν οι ταινίες των Άντριου Ντόμινικ (One More Time With Feeling), Μελ Γκίμπσον (Hacksaw Ridge), Κιμ Τζι-γουν (The Age of Shadows), Σεργκέι Λοζνίτσα (Austerlitz), Ούλριχ Ζάιντλ (Safari), Φιλίπ Φαλαρντό (The Bleeder), αλλά και η βιογραφική σειρά του Πάολο Σορεντίνο “The Young Pope” της οποίας θα προβληθούν τα δύο πρώτα επεισόδια.



Πλούσια είναι, όπως πάντα, η λίστα των υπόλοιπων τμημάτων του Φεστιβάλ, των “Οριζόντων”, της “Εβδομάδας Κριτικών”, αλλά και του “Venice Classics” στο πλαίσιο του οποίου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μία ευρεία γκάμα από ανακαινισμένες κόπιες κλασικών και σπάνιων ταινιών, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Τέλος, για την πολυετή και πλούσια προσφορά τους στο σινεμά, θα βραβευτούν με τον ειδικό Χρυσό Λέοντα ο γάλλος ηθοποιός Ζαν Πολ Μπελμοντό και ο πολωνός δημιουργός Γιέρζι Σκολιμόφσκι.



Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί το επόμενο Σάββατο, 10 Σεπτέμβρη, με την ανακοίνωση των νικητών και την προβολή της ταινίας λήξης, που φέτος είναι το “The Magnificent Seven” του Αντουάν Φουκουά, ένα ριμέικ του ομώνυμου γουέστερν του Τζον Στέρτζες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v