Αυτοί είναι οι πρωταθλητές των Όσκαρ

Ποιος κέρδισε τα περισσότερα Όσκαρ; Ποιος προτάθηκε 8 φορές μέχρι να κατακτήσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, και ποιοι το πήραν με την πρώτη;
Αυτοί είναι οι πρωταθλητές των Όσκαρ
Αν είστε από τους ανθρώπους που αγαπούν τα trivia (τις μικρές άχρηστες γνώσεις, ελληνιστί) ίσως ξέρετε πως τα περισσότερα Όσκαρ τα έχουν κερδίσει ο Τιτανικός, ο Μπεν Χουρ και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Ξέρετε, όμως, πόσες φορές έχει προταθεί για Όσκαρ η Μέριλ Στριπ; Ποιος είναι ο πρωταθλητής των Όσκαρ σκηνοθεσίας; Και τι κοινό έχουν η Τζούλι Άντριους και η Κατίνα Παξινού; Ιδού μια λίστα με πολύ ειδικές γνώσεις, για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας τη βραδιά των Όσκαρ.

11 είναι ο αριθμός των περισσότερων Όσκαρ που έχει κερδίσει ποτέ ταινία. Την τιμή μοιράζονται τρεις ταινίες: Ο τελευταίος Άρχοντας των Δαχτυλιδιών (Η Επιστροφή του Βασιλιά, του 2003), ο Τιτανικός (1997) και το Μπεν Χουρ (1959), με 11 Όσκαρ η κάθε μία.

14 είναι ο αριθμός των περισσότερων υποψηφιοτήτων για ταινία. Τις έχουν ο Τιτανικός (1997) και το Όλα για την Εύα (1950).

Η μόνη ταινία που κέρδισε όλα τα Όσκαρ για τα οποία προτάθηκε ήταν Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά. Πήρε Όσκαρ για: Καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, διασκευασμένο σενάριο, πρωτότυπη μουσική, πρωτότυπο τραγούδι, μιξάζ, καλλιτεχνική διεύθυνση, μακιγιάζ, κοστούμια, μοντάζ και οπτικά εφέ.

22 είναι τα περισσότερα Όσκαρ που έχει κερδίσει ποτέ άνδρας. Ο κύριος είναι ο Walt Disney, ο οποίος κατέχει επίσης το ρεκόρ των περισσότερων Όσκαρ σε μία χρονιά: κέρδισε 4 το 1954.

8 είναι τα περισσότερα Όσκαρ που έχει κερδίσει ποτέ γυναίκα. Είναι η Edith Head, που βραβεύτηκε από την Ακαδημία 8 φορές για τα κοστούμια της.

4 είναι το οσκαρικό ρεκόρ για έναν σκηνοθέτη, μέχρι σήμερα. Το κατέχει ο John Ford.

4 είναι, επίσης, και τα περισσότερα Όσκαρ που έχει κερδίσει ποτέ ηθοποιός. Συγκεκριμένα, η Katharine Hepburn.

19 είναι οι περισσότερες υποψηφιότητες που είχε ποτέ ηθοποιός. Αν και μάλλον το μαντέψατε, θα το επιβεβαιώσουμε: Είναι η Μέριλ Στριπ.

12 είναι οι περισσότερες υποψηφιότητες άνδρα ηθοποιού. Ανήκουν δικαιωματικά στον Τζακ Νίκολσον.

8 φορές προτάθηκε για Όσκαρ ο Αλ Πατσίνο, μέχρι να το κερδίσει (για το Άρωμα Γυναίκας).

Η χώρα με τα περισσότερα Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας είναι η Ιταλία. Έχει κερδίσει 14 και έχει προταθεί για 32.

Το ρεκόρ των υποψηφιοτήτων, όμως, το κατέχει η Γαλλία, με 40 υποψηφιότητες, εκ των οποίων έχει κερδίσει τις 12.

2 είναι τα ξενόγλωσσα φιλμ που έχουν κερδίσει Όσκαρ πέραν της κατηγορίας τους. Το Φάνη και Αλέξανδρος (1982) κέρδισε, εκτός από το ξενόγλωσσης ταινίας, και Όσκαρ καλύτερης κινηματογράφησης, καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κοστουμιών. Και το Τίγρης και Δράκος (2000) κέρδισε το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, μαζί με εκείνα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης, πρωτότυπης μουσικής και κινηματογράφησης. Ήταν υποψήφιο για 10 Όσκαρ –μεταξύ των οποίων και εκείνα της Καλύτερης Ταινίας (όχι ξενόγλωσσης), σκηνοθεσίας, και διασκευασμένου σεναρίου.

Μόνο 3 είναι οι ταινίες που έχουν κερδίσει και τα 5 «μεγάλα» Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α’ ανδρικού, Α’ γυναικείου και σεναρίου): Η Φωλιά του Κούκου (1975), το Συνέβη Μια Νύχτα (1934) και η Σιωπή των Αμνών (1991).

Όσκαρ «με την πρώτη», δηλαδή για την πρώτη ταινία που έπαιξαν, πήραν μεταξύ άλλων η Τζούλι Άντριους για τη Μαίρη Πόπινς, η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ για το Funny Girls, η Κατίνα Παξινού για το Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα, η Άννα Πάκιν για τα Μαθήματα Πιάνου και η Λουπίτα Νυονγκ’ο για το 12 Χρόνια Σκλάβος.

Όσκαρ για την πρώτη τους σκηνοθετική απόπειρα κέρδισαν, μεταξύ άλλων, ο Κέβιν Κόστνερ για το Χορεύοντας με τους Λύκους και ο Σαμ Μέντες για το American Beauty.

Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε ποτέ Όσκαρ σκηνοθεσίας ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου για το The Hurt Locker, μόλις το 2009.

Η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας ήταν η Πεντάμορφη και το Τέρας (το 1991). Δεν το πήρε.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v