Τα κορυφαία οσκαρικά ντοκιμαντέρ της δεκαετίας

Δείτε τα δέκα ντοκιμαντέρ που κέρδισαν το βραβείο Όσκαρ την τελευταία δεκαετία και απολαύστε το σινεμά τεκμηρίωσης στα καλύτερά του.
Τα κορυφαία οσκαρικά ντοκιμαντέρ της δεκαετίας
του Γιώργου Κόκουβα

Κινηματογράφος δεν είναι μόνο η μυθοπλασία. Είναι και η τεκμηρίωση. Οι ταινίες που καταγράφουν σκληρές αλήθειες, ενδιαφέρουσες «φέτες ζωής» και συναρπαστικές ιστορίες ανθρώπων. Με δυο λόγια, τα ντοκιμαντέρ. Και μπορεί να χρειάστηκε ένας Michael Moore για να θυμίσει στους φίλους της Ακαδημίας των Όσκαρ πως μπορεί κι αυτό το είδος κινηματογράφου να είναι δημοφιλές, αλλά πάμε στοίχημα πως έχετε δει τις περισσότερες από τις οσκαρικές ταινίες μυθοπλασίας της τελευταίας δεκαετίας, αλλά όχι αυτές που κέρδισαν το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Δείτε παρακάτω τους νικητές της τελευταίας δεκαετίας και βάλτε τους στη watchlist σας.

20 Feet from Stardom (2013)

Ο ντοκιμαντερίστας Morgan Neville ακολουθεί τις ζωές σημαντικών «βοηθητικών» τραγουδιστών, εκείνων που αναλαμβάνουν τα backing vocals για πασίγνωστους stars αλλά συχνά διαθέτουν ισάξιες ή και ανώτερες φωνές από αυτούς. Μιλούν καλλιτέχνες όπως οι Darlene Love, Judith Hill, Merry Clayton, Lisa Fischer, Jo Lawry, Bette Midler, Bruce Springsteen, Sting, Stevie Wonder, Mick Jagger.

Searching for Sugarman (2012)

Σπάνιας γοητείας πάντρεμα ντοκιμαντέρ με «σασπένς πλοκής», αυτό το σουδικό-βρετανικό διαμάντι του Malik Bendjelloul ακολουθεί το ταξίδι δύο αφρικανών φαν του Sixto Rodriguez, ενός παραγνωρισμένου μουσικού θρύλου που εξαφανίστηκε ξαφνικά στα ‘90s και οι φήμες τον ήθελαν νεκρό. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να φτάσουν στη Νότια Αμερική για να βρουν τα ίχνη του. Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως η ταινία έλαβε διανομή ακόμη και στις ελληνικές αίθουσες την περασμένη χρονιά.

Undefeated (2011)

Το ντοκιμαντέρ των Lindsay και Martin καταγράφει τις προσπάθειες μιας σχολικής ποδοσφαιρικής ομάδας από το Μέμφις. Μπροστάρης, ο προπονητής Bill Courtney που αναλαμβάνει να μετατρέψει μια παρέα από νεαρούς «losers» σε μια πρωταθλήτρια ομάδα – δηλαδή το γνωστό μοτίβο που παρακολουθούμε σε αθλητικές ταινίες μυθοπλασίας, αλλά στην πραγματική του εκδοχή.

Inside Job (2010)

Η Αμερικανική Ακαδημία πολιτικοποιείται και βραβεύει το ντοκιμαντέρ του Charles H. Ferguson, το οποίο ασχολείται με την οικονομική κρίση στο τέλος της δεκαετίας του 2000. Το υλικό αφορά «την συστημική διαφθορά των ΗΠΑ από την βιομηχανία οικονομικών υπηρεσιών και τις επιπτώσεις της», και χωρίζεται σε πέντε μέρη στα οποία καταγράφεται το χρονικό της γέννησης της κρίσης.

The Cove (2009)

Επιστροφή στη φύση: Το ντοκιμαντέρ του ελληνοαμερικανού φωτογράφου του National Geographic Louie Psihoyos αναλύει και διερευνά τις πρακτικές κυνηγιού δελφινιών στην Ιαπωνία και καλεί σε δράση για την αλλαγή τους. Δείτε πιο πάνω ολόκληρη την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους.

Man On Wire (2008)

Ο βρετανός κινηματογραφιστής James Marsh παρουσιάζει την περφόρμανς που έδωσε το 1974 ο Philippe Petit, ή όπως καταγράφηκε στο ένταλμα σύλληψής του αμέσως μετά, «ο Άνθρωπος πάνω στο σύρμα». Κι αυτό γιατί ο Petit βάλθηκε να περάσει από την οροφή του ενός Διδύμου Πύργου στον άλλον στο World Trade Center της Νέας Υόρκης, ισορροπώντας σε ένα τεντωμένο σχοινί. Στην ταινία, παρακολουθούμε σπάνιο αρχειακό υλικό από την προετοιμασία, φωτογραφικό υλικό από την ίδια την περφόρμανς καθώς και αναπαραστάσεις με ηθοποιούς. Δείτε παραπάνω ολόκληρο το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους.

Taxi to the dark side (2007)

Ο αμερικανός σκηνοθέτης Alex Gibney στρέφει την κάμερά του προς την υπόθεση δολοφονίας ενός αφγανού ταξιτζή, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από αμερικανούς στρατιώτες κατά την διάρκεια κράτησής του. Η ταινία εξετάζει τις πολιτικές των ΗΠΑ σχετικά με τους βασανισμούς και τις ανακρίσεις, παρουσιάζει λόγο και αντίλογο, καθώς και την σημασία της προβολής της βίας των αρχών σε τηλεοπτικές σειρές. Παρακολουθήστε παραπάνω ολόκληρη την ταινία.

An Inconvenient Truth (2006)

Στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, ο παλαιότερα υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ Al Gore έκανε τουρνέ παρουσιάζοντας σε τοπικές κοινότητες και θεσμούς τους κινδύνους του φαινόμενου του Θερμοκηπίου. Σε μία από αυτές τις παρουσιάσεις βρέθηκαν οι συντελεστές αυτού του ντοκιμαντέρ, που αποφάσισαν να μετατρέψουν την παρουσίαση powerpoint του Gore σε ταινία τεκμηρίωσης, η οποία θεωρήθηκε υπεύθυνη για την αναθέρμανση του περιβαλλοντικού κινήματος στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία.

March of the Penguins (2005)

Οι γάλλοι ντοκιμαντερίστες αυτής της παραγωγής παρακολούθησαν το ετήσιο ταξίδι των αυτοκρατορικών πιγκουίνων της Ανταρκτικής από το φθινόπωρο, οπότε και οι πιγκουίνοι εγκαταλείπουν τον ωκεανό για να φτάσουν στα εδάφη όπου παραδοσιακά αναπαράγονται. Μετά το ζευγάρωμα, οι γονείς αναλαμβάνουν να φυλούν το νεοσσό και να ταξιδεύουν μέχρι τον ωκεανό και πίσω εναλλάξ. Τα γυρίσματα κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο. Παρακολουθήστε παραπάνω ολόκληρη την ταινία στα αγγλικά.

Born into Brothels (2004)

Οι ιθύνοντες αυτής της ινδο-αμερικανικής παραγωγής ταξίδεψαν στο Sonagachi, την κακόφημη περιοχή της Καλκούτα με τους οίκους ανοχής, και παρακολούθησαν την καθημερινότητα των ανθρώπων της, από την σκοπιά των παιδιών των εκδιδόμενων γυναικών και τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν και περνούν την ημέρα τους στο red light district.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v