Before I Go To Sleep: Ένα μέτριο θρίλερ

Η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φερθ συμπρωταγωνιστούν σε ένα θρίλερ με ενδιαφέρουσα ιδέα για σενάριο, το οποίο όμως δεν καταφέρνει να μας καθηλώσει.
Before I Go To Sleep: Ένα μέτριο θρίλερ
του Λουκά Τσουκνίδα
 
Ένα υποείδος, παρωχημένο πριν της ώρας του, εκείνο των θρίλερ με κεντρικό θέμα την απώλεια μνήμης, διαλέγουν η Νικόλ Κίντμαν, ο Κόλιν Φερθ και ο Μαρκ Στρονγκ για να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον επίδοξο “θριλερά” Ρόουαν Τζόφι και να μας ταράξουν κινηματογραφικά. Το “Before I Go To Sleep”, όμως, πηγμένο στα κλισέ και καταδικασμένο να καταφύγει σε προβλέψιμες ανατροπές για να μας “τη φέρει”, δεν καταφέρνει ούτε να μας ταράξει ούτε να μας διασκεδάσει.

Η υπόθεση

Η 40χρονη Κριστίν Λούκας συμπληρώνει πάνω από μια δεκαετία ζωής χωρίς αναμνήσεις παρά μόνο της ημέρας που περνά, αποτέλεσμα του μετατραυματικού σοκ που της προκάλεσε ο παρ' ολίγον θάνατός της από ξυλοκόπημα. Παρά το πρόβλημά της, ζει μια ήσυχη ζωή με τον σύζυγό της Μπεν μέχρι που ένας ψυχίατρος, ο Δρ Νας, αποφασίζει να την κουράρει ώστε να θυμηθεί ποιος της είχε επιτεθεί εκείνη την αποφράδα μέρα...



Η κριτική

Είναι από μόνο του αρκετά εφιαλτικό: να ζεις χωρίς αναμνήσεις πέραν της ημέρας που τελειώνει και το πρωί να κάνεις reset, ζητώντας απ' τους κοντινούς σου ανθρώπους να σου εξηγήσουν ποιος είσαι και τι πρέπει να κάνεις.

Στο θρίλερ του Τζόφι, η Κριστίν μοιάζει να έχει αποδεχτεί τη μοίρα της κι έχει αφεθεί στη φροντίδα του συζύγου της, ο οποίος φαίνεται ιδιαιτέρως ταλαιπωρημένος με την όλη υπόθεση. Παρ' όλα αυτά, κανείς δε θα μπορούσε να παρατήσει την ελπίδα για μια ολική επαναφορά κι έτσι η παρουσία στο σκηνικό του Δρ Νας ξυπνά και πάλι στην Κριστίν την επιθυμία να βρει τον χαμένο εαυτό της και να μάθει ποιος ευθύνεται γι' αυτό το μακροχρόνιο μαρτύριο. Της δίνει μια κάμερα κι εκείνη καταγράφει όσα συνέβησαν στο τέλος της ημέρας, ώστε να τα μαθαίνει την επόμενη. Γιατί δεν της το είχε προτείνει κανείς μέχρι αυτή τη στιγμή, παραμένει ανεξήγητο...

Δε βαριέσαι. Δεν είναι κι εύκολο να στήσεις ένα θρίλερ στο οποίο εμπλέκονται μόλις τρεις άνθρωποι (συν ένας ακόμη σημαντικός χαρακτήρας) χωρίς να υποπέσεις σε κενά λογικής και σεναριακά άλματα, πόσο μάλλον να το απεικονίσεις κινηματογραφικά χωρίς να προκαλέσεις τη νοημοσύνη του δύσπιστου θεατή. Ο Τζόφι εδώ δε φαίνεται να καίγεται και πολύ για κάτι άλλο πέραν του αισθητικού αποτελέσματος και της εφαρμογής όλων των αφηγηματικών κλισέ που υποτίθεται ότι κρατούν τον θεατή καρφωμένο στη θέση του από —και καλά— αγωνία. Η Κριστίν είναι ένας διάφανος χαρακτήρας, ένα όχημα για μία ακόμη πανομοιότυπη ερμηνεία απ' την επιδέξια, αναμφισβήτητα, Νικόλ Κίντμαν, όσο κι επιρρεπή στην τυποποίηση σε ρόλους θύματος.

Ο Κόλιν Φερθ και ο Μαρκ Στρονγκ, σε δύο αδιάφορες, βγαλμένες από εγχειρίδιο ερμηνείες, είναι εκεί για να υποδυθούν τους δύο άντρες στη ζωή της Κριστίν, τις δύο αντικρυστές πλευρές που την κρατούν δεμένη σε μια κλιμακούμενης έντασης διελκυστίνδα. Ο ένας θέλει να της χαρίσει μια ήσυχη καθημερινότητα, σε αρμονία με την κατάστασή της, ενώ ο άλλος επιζητά να την επαναφέρει “στη ζωή της” με ένα δυνατό σοκ. Αν και η απροστάτευτη γυναίκα αμφιταλαντεύεται, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε προς τα πού θα πάει το πράμα κι έτσι, το μόνο που μένει, είναι ν' ανακαλύψουμε μαζί της τι της συνέβη τη βραδιά που σκοτείνιασαν όλα. Εδώ μπαίνει το τέταρτο πρόσωπο που αλλάζει τις ισορροπίες και η αλήθεια βγαίνει σιγά-σιγά στην επιφάνεια, φέρνοντας όμως μαζί της κι ένα μάτσο ερωτήματα για τις νέες σεναριακές απιθανότητες που προκύπτουν.

Το “Before I Go To Sleep” είναι ένα ακόμη θρίλερ της σειράς, κατάλληλο για να σε πάρει ο ύπνος μπροστά στην τηλεόραση κάποιο κυριακάτικο βράδυ.

Βγαίνουν ακόμη:
Η νεανική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας “The Maze Runner”, η ταινία τρόμου “The Battery” και η ταινία κινουμένων σχεδίων “Barbie and the Secret Door”.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v