Τα highlights του 8ου Outview Film Festival

Το φεστιβάλ queer κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει για 8η φορά με πολλές ταινίες, καλεσμένους, πρεμιέρες και events σε ένα 11ήμερο… απελευθερωμένο πάρτι.

Τα highlights του 8ου Outview Film Festival
Με το δυνατότερο πρόγραμμά του μέχρι στιγμής, το 8ο Outview Film Festival επιστρέφει για άλλη μία φορά στα αθηναϊκά κινηματογραφικά δρώμενα, με πάνω από 70 ταινίες, masterclass, workshops, events, βραβεύσεις και πολλούς καλεσμένους καλλιτέχνες, θέλοντας να θυμίσει ότι η Αθήνα έχει και προοδευτικό πρόσωπο, που το επιδεικνύει ακόμη και μέσα στην κρίση.

Το φετινό φεστιβάλ queer κινηματογράφου που φέτος κλείνει τα 8 χρόνια του, συμπίπτει με τις εκλογές. «Το Outview ακόμα και αν δεν πολιτεύεται και μένει αφοσιωμένο πρωτίστως στην ποιότητα των ταινιών που φιλοξενεί», αναφέρει το δελτίο τύπου της διοργάνωσης, παραφράζοντας την περίφημη φράση του Αύγουστου Κορτώ, (“δεν πολιτεύομαι, θα μείνω αφοσιωμένος στον άντρα & στα βιβλία μου”) που έγινε και σύνθημα του φετινού φεστιβάλ, «ασκεί πολιτική, και την ασκεί σε μια χώρα που δυστυχώς ακόμα επιμένει να θεωρεί τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό μη αποδεκτό».



Πάρτε μια γεύση από το πρόγραμμά του και από τα όσα θα δούμε από τις 15 ως τις 25 Μαΐου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Εναρκτήρια ταινία: Eastern Boys (Robin Campillo, France, 128’, 2013)
Οι ταινίες έναρξης του φεστιβάλ προβάλλονται με την πολύτιμη στήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Πρόκειται για το “Eastern Boys”, καθώς και τη μικρού μήκους ταινία “Price tag”. Ο γνωστός Γάλλος ηθοποιός Olivier Rabourdin (Αρπαγή, Μεσάνυχτα στο Παρίσι), ο οποίος πρωταγωνιστεί και στις δύο ταινίες, θα είναι παρών και θα τις προλογίσει. Η ταινία του Campillo αποτελεί ένα ταξίδι βίας, πάθους, ανατροπών, ερωτικών και κυρίως ανθρώπινων δεινών και ηδονών, που ξετυλίγονται με φόντο ένα σπίτι στο Παρίσι.

Ταινία Λήξης: Ιn the name of (Malgorzata Szumowska, Poland, 102’, 2013)
To φεστιβάλ θα κλείσει με την πολυβραβευμένη ταινία “Ιn the Νame Οf” που κέρδισε το Βραβείο Teddy στην Berlinale 2013 και πραγματεύεται την εσωτερική πάλη ενός ιερέα με τα δικά του μυστικά, που βγαίνουν στην επιφάνεια όταν αναλαμβάνει ένα κοινοτικό κέντρο για αγόρια στην ενορία ενός μικρού χωριού.



Τα highlights των προβολών:
-Δωρεάν προβολή της ταινίας “Valentine Road” την Τετάρτη 21 Μαΐου στις 18.00 σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ. Η ταινία αποκαλύπτει την ομοφοβία, το σεξισμό, το ρατσισμό και το σχολικό εκφοβισμό (bullying) που επικρατεί στην αμερικανική καθημερινότητα. Ταυτόχρονα, ξεμπροστιάζει ένα δικαστικό σύστημα το οποίο στέκεται ανίκανο να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα. Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τη Νέλλη Καούνη (Colour Youth)

-Η βραβευμένη στις Κάννες ταινία “ Stranger by the lake” θα προβληθεί στην Αθήνα και σίγουρα θα προκαλέσει: Ο Αλέν Γκιροντί, με την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του «Ο άγνωστος στη λίμνη», σάρωσε τις μνείες στο 66ο Φεστιβάλ Καννών, αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια πολλών κριτικών και κερδίζοντας το βραβείο σκηνοθεσίας του τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα».

-Δεν θα λείψουν ούτε φέτος οι Ελληνικές συμμετοχές. Νέοι και παλιοί κινηματογραφιστές θα μας παρουσιάσουν τις ταινίες μικρού μήκους τους. Παράλληλα, θα δούμε κι ένα μικρό teaser από τη νέα ταινία που ετοιμάζει ο Χρήστος Βούπουρας, “Εσπερινή Συμφωνία” όπως και την τελευταία δουλειά του Άνθιμου Ανανιάδη.

-Η πολυβραβευμένη ταινία “Out in the dark” διεισδύει στη σχέση ενός Παλαιστίνιου με έναν Ισραηλινό και θίγει πολλά ζητήματα γύρω από την αγάπη και την, ενίοτε, επικινδυνότητά της. Θα σας θυμίσει το αξέχαστο “The Bubble”.

-Η νέα ταινία της Anna Margarita Albelo με την Guinevere Turner, “Who’s afraid of Vagina Wolf”, θα κάνει την πρεμιέρα της στην Ελλάδα: Μία ταινία για τις λεσβίες, τα μπερδέματα και τους έρωτές τους.

-Η προσωπικότητα του φλεγματικού Gore Vidal αποτυπώνεται στο εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, “Gore Vidal: United Stated of Amnesia”. Λίγοι έχουν επηρεάσει τον κόσμο της λογοτεχνίας, του κινηματογράφου και της πολιτικής όσο εκείνος. Εμπεριέχοντας μοναδικές συνεντεύξεις με τον ίδιο τον Gore Vidal, το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει ένα πορτραίτο αυτού του ζωντανού θρύλου του Αμερικάνικου Φιλελευθερισμού

-Θα μάθουμε για τον Άλαν Τούρινγκ, τον εμπνευστή και δημιουργό της φερώνυμης υπολογιστικής μηχανής που θεωρείται ο πρόδρομος των σημερινών περίπλοκων υπολογιστών. Αυτή η μαθηματική ευφυία υποβλήθηκε σε χημικό ευνουχισμό επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Μαθαίνουμε για την πρωτοποριακή σκέψη και τη σεξουαλικότητά του στην ταινία “Codebreaker”.

-Θα δούμε την εξαιρετική ταινία από την Γερμανία, “Free Fall” για έναν διχασμένο αστυνομικό που πρέπει να επιλέξει μεταξύ της εγκύου γυναίκας του και του νέου του έρωτα.

-Θα γελάσουμε με τη νέα κωμωδία “G.B.F.” — προτείνεται ιδιαίτερα στους λάτρεις του Glee.

-Στο “The Dog” θα μάθουμε για τον John Wojtowicz, τον άνθρωπο για τον οποίο γυρίστηκε η ταινία “Σκυλίσια Μέρα” με τον Αλ Πατσίνο. Πρόκειται για την ιστορία του άνδρα που έκανε απόπειρα ληστείας για να πληρώσει την εγχείρηση αλλαγής φύλου του συντρόφου του.



Τα events του φεστιβάλ
-Εικαστική έκθεση «Η εμπειρία σου μετράει» στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης.
-Vagina Wolf Party το Σάββατο 17 Μαΐου, με αφορμή την προβολή της ταινίας “Who’s afraid of Vagina Wolf”.
-"How to create alternative post porn?" Κυριακή 18 Μαΐου στις 20.00 στην Αίθουσα 2 της Ταινιοθήκης: Ο παραγωγός Jurgen Bruning θα παρουσιάσει ένα masterclass με προβολές ταινιών και χρήσιμες οδηγίες για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μετά-πορνό βίντεο.
-House of Field Party, την Τρίτη 20 Μαΐου στο Shamone, με special guest την Patricia Field, τη στυλίστρια — μεταξύ άλλων — του Sex and the City.
-Meet the Beavers Party, την Πέμπτη 22 Μαΐου στο Beaver, με αφορμή την προβολή της ταινίας “ Camp Beaverton: Meet the Beavers”.
-Healing By Sharing: Την Παρασκευή 23 Μαΐου στις 20.30: βίντεο προβολή και πάνελ με ομιλήτριες για μια εμπειρική προσέγγιση στην ζωή με τον καρκίνο - η εκδήλωση θα γίνει στον εκθεσιακό χώρο της Ταινιοθήκης.
-Kink Party την Παρασκευή 23 Μαΐου. Μετά από την προβολή του ντοκιμαντέρ του James Franco και της Christina Voros, "Kink", την Παρασκευή 23 Μαΐου, ακολουθεί πάρτι στο Apartment (Κολωνού 76, Μεταξουργείο).
-Alexander Sauna Party, το Σάββατο 24 Μαΐου. Μετά από την προβολή της ταινίας "Age of Consent", που μιλάει για το θρυλικό fetish bar του Λονδίνου, "The Hoist" το πάρτι μεταφέρεται δίπλα, στην Alexander Sauna.
-Τελετή λήξης κι Απονομή Βραβείων στο Shamone, την Κυριακή 25 Μαΐου με παρουσιάστριες τις Ανδριάνα Μπάμπαλη και την Etten & special guest τον Γιώργη Χριστοδούλου.

Info:
15 – 25 Μαΐου 2014
Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός

Τιμές των εισιτηρίων:
Εισιτήριο προβολής: 5 ευρώ
Ημερήσιο εισιτήριο: 8 ευρώ
Εισιτήριο διαρκείας: 50 ευρώ
Δεν θα υπάρξει προπώληση, τα ταμεία της Ταινιοθήκης θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 17.00 (στις 15 Μαΐου θα είναι ανοιχτά από τις 19.00)

Μάθετε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα και την σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v