Oscars 2010: Βραδιά ανατροπών

Η Μέρα της Γυναίκας βρήκε την ταινία της πρώην συζύγου του Τζέημς Κάμερον να σαρώνει τα βασικότερα βραβεία, το Avatar να κερδίζει μόνο στις τεχνικές κατηγορίες και την Σάντρα Μπούλοκ να κερδίζει και Όσκαρ και... Χρυσό Βατόμουρο.
Oscars 2010: Βραδιά ανατροπών
του Λουκά Τσουκνίδα

Και όμως. Το Ιράκ αποδείχτηκε πολύ δυνατό χαρτί κι η ταινία της Κάθριν Μπίγκελοου “The Hurt Locker” πήρε το μεγάλο Όσκαρ κι αναδείχθηκε ταινία της χρονιάς αφήνοντας πίσω το φιλμ που “θα αλλάξει” το σινεμά, το “Avatar” του Τζέιμς Κάμερον. Η Μπίγκελόου τσίμπησε και το βραβείο της σκηνοθεσίας, ενώ ο σεναριογράφος της Μαρκ Μπόουλ έφυγε με το αγαλματάκι του πρωτότυπου σεναρίου. Σε τεχνικό επίπεδο, “έκλεψε” απ' το μεγάλο φαβορί κι ακόμη 3 βραβεία, τα 2 του ήχου κι εκείνο του μοντάζ. Σύνολο 6, καθόλου άσχημα για μια ταινία που άργησε πολύ να βρει το δρόμο της στην αγορά.

Καλύτερη ανδρική ερμηνεία αναδείχθηκε εκείνη του Τζεφ Μπρίτζες στο “Crazy Heart”, ενώ το βραβείο του συμπρωταγωνιστή πήρε ο Κρίστοφ Βαλτζ (Inglourious Basterds), ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τη ρέντα που του έφερε η συμμετοχή στην ταινία του Ταραντίνο. Στις γυναίκες το βραβείο του πρώτου ρόλου πήρε τελικά η Σάντρα Μπούλοκ (The Blind Side), που καταξιώνεται μ' αυτόν τον τρόπο και σαν ηθοποιός με μεγαλύτερο εύρος ικανοτήτων. Το ίδιο ισχύει και για τη Μονίκ, την κωμικό που τράβηξε τα βλέμματα στο δραματικό “Precious” ως προβληματική μάνα της ηρωίδας κι έφυγε με το αγαλματίδιο του δεύτερου γυναικείου.

Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία αναδείχθηκε το “The Secret in Their Eyes” του Χουάν Χοσέ Καμπανέγια αφήνοντας πίσω τα δυο μεγάλα ονόματα, “A Prophet” και “The White Ribbon”, ενώ στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων επικράτησε χωρίς αντίπαλο το “Up”, που πήρε και την κατηγορία της μουσικής επιμέλειας. Για το καλύτερο ντοκιμαντέρ, βραβεύθηκαν ο Λούι Ψυχογιός κι ο Φίσερ Στίβενς (The Cove), την ταινία των οποίων είδαμε και στο πρόσφατο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για το διασκευασμένο σενάριο ο Τζέφρι Φλέτσερ του “Precious”, ενώ το “Avatar” έφυγε με μόλις δύο βραβεία, της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και των ειδικών εφέ.

Και του χρόνου!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v