Avatar: Τέταρτη μεγαλύτερη σε πωλήσεις ταινία όλων των εποχών

Μέσα σε τρεις μόνο εβδομάδες κυκλοφορίας, το Avatar ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο δολάρια σε κέρδη παγκοσμίως, αποτελώντας προς το παρόν την τέταρη μεγαλύτερη σε πωλήσεις ταινία όλων των εποχών.
Avatar: Τέταρτη μεγαλύτερη σε πωλήσεις ταινία όλων των εποχών
Η ταινία Avatar εκτινάχθηκε κατά πολύ πάνω από το ένα δις δολάρια στο παγκόσμιο box office μετά από μόνο τρεις εβδομάδες κυκλοφορίας της, αποτελώντας έτσι την τέταρτη μεγαλύτερη σε πωλήσεις ταινία όλων των εποχών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες.

Το επικό 3-D δημιούργημα επιστημονικής φαντασίας του James Cameron έχει, για την ακρίβεια, κερδίσει μέχρι σήμερα 1,02 δις δολάρια, ενώ μόνο από το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων ενισχύθηκε κατά 202 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον παγκόσμιο διανομέα της ταινία, 20th Century Fox.

Οι μόνες ταινίες που ξεπερνούν το Avatar σε πωλήσεις είναι ο Τιτανικός, επίσης του Cameron (1,8 δις δολάρια), ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (1,12 δις δολάρια) και το Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού (1,07 δις δολάρια).

Οι κινηματογραφόφιλοι της Βορείου Αμερικής μόνο αύξησαν τα κέρδη της ταινίας κατά 68,3 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων ήδη στο τρίτο της σαββατοκύριακο. Το προηγούμενο ρεκόρ των 45 εκατομμυρίων δολαρίων είχε τεθεί από την ταινία Spider Man, το 2002. Μετά από δεκαεπτά ημέρες στους κινηματογράφους της Αμερικής και του Καναδά, το Avatar κέρδισε 352,1 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που το τοποθέτησε στην 15η θέση ανάμεσα στις ταινίες όλων των εποχών, όσον αφορά τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Η εταιρία Fox, μέλος της News Corp., προβλέπει ότι η ταινία θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια μόνο στην βορειοαμερικανική αγορά. Στην ίδια αγορά, το δράμα Τιτανικός του Cameron, το 1997, η μεγαλύτερη ταινία όλων των εποχών κέρδισε 601 εκατομμύρια δολάρια, ακολουθούμενο από το Dark Night, το 2008, με 533 εκατομμύρια δολάρια. Το Star Wars κρατά προς το παρόν την Τρίτη θέση με 461 εκατομμύρια δολάρια.

«Μοιάζει με εμπορική αμαξοστοιχία εκτός ελέγχου», είπε ο υπεύθυνος διανομής της Fox, Bert Livingston. «Απλά συνεχίζει την ίδια ξέφρενη πορεία». Ακόμα και ο Τιτανικός θα μπορούσε να απειληθεί από αυτήν την ταχύτητα πωλήσεων.

Ως προς το διεθνές σύνολο πωλήσεων του Avatar, εκτός Αμερικής, αυτό ανέρχεται στα 670,2 εκατομμύρια δολάρια. Η ταινία προβάλλεται σχεδόν σε όλον το πλανήτη. Ξεκίνησε στην Κίνα το Σάββατο και θα φτάσει στην Ιταλία, τον τελευταίο της σταθμό, στις 15 Ιανουαρίου.

Το Avatar είναι η ιστορία ενός ανάπηρου πρώην-πεζοναύτη, ο οποίος στάλθηκε από την Γη με σκοπό να παρεισφρήσει σε μία φυλή πανύψηλων, γαλάζιων εξωγήινων και να τους πείσει να αφήσουν το αφεντικό του να εξορύξει την πατρίδα τους που είναι πλούσια σε φυσικά πετρώματα. Σύμφωνα με την εταιρία παραγωγής πρόκειται για την πιο ακριβή ταινία όλων των εποχών, με το budget της να φτάνει τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Πέρα από την ταινία αυτή, οι υπόλοιπες νέες κυκλοφορίες στον κινηματογράφο την περασμένη εβδομάδα στο βορειοαμερικανικό top 10 δεν διέφεραν πολύ σε πωλήσεις από αυτές της προπερασμένης εβδομάδας. Το Sherlock Holmes ήρθε δεύτερο με 38,4 εκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας τα συνολικά κέρδη της ταινία στα 140,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Στην τρίτη θέση ακολούθησε η ταινία Alvin and the Chimpmunks: The Squeakquel, με συνολικά κέρδη 157,3 εκατομμύρια δολάρια. Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η ταινία It’s Complicated με την Meryl Streep, τον Alec Baldwin και τον Steve Martin και στην πέμπτη η ταινία The Blind Side με την Sandra Bullock.

Πηγή: Reuters.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v