”Α Prairie Home Companion”: Παιχνίδια νοσταλγίας

Ο Ρόμπερτ Άλτμαν, στην καινούργια του ταινία, σκηνοθετεί απολαυστικά το υποθετικό τέλος μιας διάσημης ραδιοφωνικής εκπομπής. Με διάχυτο το χιούμορ, το ”Α Prairie Home Companion” περισσότερο από ό,τι μια κωμωδία, ένας δυνατός καγχασμός στο πρόσωπο κάθε μίζερης εκδοχής της νοσταλγίας.
”Α Prairie Home Companion”: Παιχνίδια νοσταλγίας

του Λουκά Τσουκνίδα

Το ”Α Prairie Home Companion” είναι η εβδομαδιαία ραδιοφωνική επιθεώρηση του Γκάρισον Κέιλορ, ενός αμερικανού πολυκαλλιτέχνη μα πάνω απ’ όλα ραδιοφωνικής προσωπικότητας.

Ο Ρόμπερτ Άλτμαν, στην καινούργια του ταινία, σκηνοθετεί απολαυστικά ένα σενάριο του Κέιλορ με θέμα την υποθετική τελευταία εκπομπή ενός σόου που μεταδίδεται εδώ και 32 χρόνια.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στο αποψινό σόου γνωρίζουν ότι είναι το τελευταίο καθώς η εταιρεία που αγόρασε το θέατρο ετοιμάζεται να το κατεδαφίσει για να γίνει πάρκινγκ. Εντωμεταξύ, μια μυστηριώδης γυναίκα εμφανίζεται στα παρασκήνια. Η τελευταία αυτή παράσταση είναι πρώτης τάξεως αφορμή για μια ασυνήθιστη ραδιοφωνική βραδιά με ευτράπελα και συγκινήσεις, όμως ο παρουσιαστής έχει διαφορετική άποψη...

Για άλλη μια φορά ο Άλτμαν ακολουθεί με την κάμερά του τους πρωταγωνιστές ενός γεγονότος σε φαινομενικά ασήμαντες στιγμές που συμβαίνουν στις παρυφές του. Παρακολουθούμε μια διαρκή εναλλαγή μεταξύ παρασκηνίων και παράστασης, γνωρίζουμε τους σταρ μα και τους αφανείς ήρωες με κοινό γνώμονα το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας την ολοκλήρωση ενός κύκλου, το κλείσιμο της αυλαίας στο ραδιοφωνικό ”A Prairie Home Companion”.

Το σενάριο του Κέιλορ είναι μυθοπλαστικό, βασίζεται χαλαρά στη δομή του αυθεντικού σόου ενώ κάποια πρόσωπα όπως ο πρώην ιδιωτικός ντετέκτιβ Γκάι Νουάρ και οι δύο καουμπόηδες Ντάστι και Λέφτι, είναι μετενσάρκωση ρόλων που ο ίδιος ο παρουσιαστής έχει επινοήσει για να παρωδήσει τ’ αντίστοιχα αρχέτυπα.

Η γυναίκα-άγγελος που εμφανίζεται την ημέρα του θανάτου του σόου και περιφέρεται σα σκιά στα παρασκήνια είναι το μεταφυσικό στοιχείο που συνοδεύει πάντα ένα φυσικό ή συμβολικό θάνατο. Το χιούμορ είναι διάχυτο σε διάφορες μορφές είτε φραστικό είτε σωματικό, ακόμα και μουσικό.

Ο Γκάρισον Κέιλορ παίζει άψογα τον... εαυτό του, ως τον αποστασιοποιημένο συναισθηματικά παρουσιαστή που θεωρούσε όπως λέει ανέκαθεν κάθε παράσταση ως την τελευταία του. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι απλά απολαυστικοί με προσωπικούς αγαπημένους το Γούντι Χάρελσον και τη Λίλι Τόμλιν. Σε μικρό αλλά χαρακτηριστικό ρόλο και ο Τόμι Λι Τζόουνς.

Πλημμυρισμένο από μελαγχολική, χιουμοριστική και ενίοτε χαριτωμένα απλοϊκή κάντρι μουσική το ”A Prairie Home Companion” καταφέρνει να είναι μια πολύ γλυκιά ταινία και ταυτόχρονα ένας δυνατός καγχασμός στο πρόσωπο κάθε μίζερης εκδοχής της νοσταλγίας.

Οι υπόλοιπες

Το ”Break up”, είναι ακόμα μια κωμωδία με πρωταγωνιστή το Βινς Βον στο ρόλο του... Βινς Βον, στον οποίο όμως είναι απολαυστικός καθώς επιδίδεται σε διαγωνισμό καφρίλας με τη Τζένιφερ Άνιστον.

Το ”A way of life” είναι ένα απαισιόδοξο νεανικό δράμα όπου μια παρέα παιδιών στην Ουαλία διοχετεύει την οργή της σε λάθος κατεύθυνση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v