Καλοκαιρινά φεστιβάλ: Η τέχνη εκτός τειχών

Πολλαπλάσια των αστικών κέντρων εμφανίζεται η φετινή καλλιτεχνική δραστηριότητα στην ελληνική επαρχία. Χορός, μουσική, ακροβατικά, θέατρο και κάθε μορφής τέχνη ταξιδεύει στις τέσσερις γωνίες της Ελλάδας για να έρθει κοντά σας ή... για να σας πάρει μαζί της.
Καλοκαιρινά φεστιβάλ: Η τέχνη εκτός τειχών

της Ηρώς Κουνάδη

Για τους Αθηναίους είναι ο συνδυασμός του τερπνού (της απόδρασης) μετά του ωφελίμου (της δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου). Για τους κατοίκους της περιφέρειας είναι η απόδειξη ότι, επιτέλους, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Ο λόγος για τα πολιτιστικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα σε κάθε γωνιά της ελληνικής επαρχίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προσελκύουν πλήθος επισκεπτών και συμμετεχόντων από κάθε σημείο του κόσμου.

Συναυλίες μεγάλων εγχώριων και ξένων καλλιτεχνών, μουσικοχορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, σεμινάρια και διαλέξεις, θεατρικές παραγωγές που, αφού έκαναν επιτυχία στη ”βάση” του αποφάσισαν να... πάρουν τα βουνά. Ο κατάλογος είναι μακροσκελής, και περιλαμβάνει εκδηλώσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα.

Εμείς επιλέξαμε κάποια από τα (αναρίθμητα) φεστιβάλ που πραγματοποιούνται από τη Θράκη μέχρι τη Σύρο και από την Καλαμάτα μέχρι την Καβάλα και σας τα παρουσιάζουμε, γιατί μπορεί φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών να είναι εκπληκτικό, αλλά πόσες μέρες με καύσωνα θα αντέξετε στην Αθήνα;

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Το δημοφιλές

Ίσως το δημοφιλέστερο εκ των ελληνικών φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος τα 12 χρόνια του, έχοντας κάθε λόγο να υπερηφανεύεται για τη σημαντική συμβολή του στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της χώρας. Ονόματα πολύ σημαντικών δημιουργών, που γράφουν την ίδια την ιστορία του σύγχρονου χορού, εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται και ενισχύεται η ελληνική δημιουργία, μέσω της ανάθεσης χορογραφικού έργου σε ταλαντούχους δημιουργούς, και της στήριξης της πειραματικής διάθεσης νέων ομάδων.

Ποιους θα δούμε φέτος: Μεταξύ άλλων, το ”μάγο του αυτοσχεδιασμού” David Zambrano από τη Βενεζουέλα, στο ντουέτο Maza-Dama, μαζί με τον Ερμή Μαλκότση της ομάδας Sinequanon, την πολυεθνική κολεκτίβα Peeping Tom, την αντιπρόσωπο της νέας πορτογαλικής σκηνής Sonia Baptista, την ομάδα Liquid Loft από την Αυστρία και τους ”δικούς μας” Ζωή Δημητρίου, X-it και Noema Dance Works

Παράλληλες εκδηλώσεις: Σεμινάριο σύγχρονου χορού, 13 έως 23 Ιουλίου, με τον David Zambrano.

Ημερομηνίες: 14-23 Ιουλίου

Εισιτήρια: 20 ευρώ (15 ευρώ φοιτητικό). Προπώληση στα τηλέφωνα 27210 80163 & 80127.

Πληροφορίες: Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας, Παν. Καίσαρη 6, Καλαμάτα, τηλ: 27210 83086 και 90886

Έθνικ Φεστιβάλ Θράκης: Το εναλλακτικό

Μετά την επιτυχία του πρώτου Samothraki World Music Festival, το Φεστιβάλ μεταφέρεται γεωγραφικά στην τοποθεσία Λουτρών Τραϊανούπολης (sτο14 χλμ Αλεξανδρούπολης-Συνόρων) και μετονομάζεται σε Thraki Ethnic Festival. Τρεις ημέρες γεμάτες παραδοσιακές μουσικές από κάθε γωνιά του κόσμου, από τη Σερβία μέχρι την Ινδία και από τη Νιγηρία μέχρι τη Βραζιλία, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δίπλα στον ποταμό Λουτρό, που διαθέτει και ελεύθερο κατασκηνωτικό χώρο, με ρεύμα, νερό και τουαλέτες για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν όλα τα δρώμενα του Φεστιβάλ από κοντά.

Τι θα ακούσουμε φέτος: Αφροβραζιλιάνικα κρουστά σε ρυθμούς samba reggae από την ομάδα Paranaue, ινδική κλασσική μουσική από την Avijit Ghosh, εναλλακτικό hip hop από τους Stavento, παραδοσιακή αρμένικη μουσική από τον Τιγκρανιάν Ασμίκ, jazz rock και experimental electro jazz από τους Jazz a Moment και On the corner, Νιγηριανή funk, afro, groovy jazz από τους Salvador Sango, reggae από τους One drop forward και Paranga Soundsystem και ήχους της Μαύρης Θάλασσας και του Αιγαίου από το μουσικό σχήμα Εύδουσιν.

Παράλληλες εκδηλώσεις: σεμινάρια κρουστών, παραστάσεις Ζογκλέρ από τους Lazy Dayz, θεατρικές παραστάσεις, εκδρομές με ποδήλατα στον υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου και στο Δάσος της Δαδιάς, τοξοβολία και άλλα.

Ημερομηνίες: 21-23 Ιουλίου

Εισητήρια: 10 ευρώ ημερήσιο, 25 ευρώ τριημέρου

Πληροφορίες: Weproductions, Άρδα 32, Αλεξανδρούπολη, τηλ.: 25510 20616, 6978042905

Φεστιβάλ Καβάλας Cosmopolis: Το κοσμοπολίτικο

Στο διεθνές φεστιβάλ Cosmopolis, που πραγματοποιείται φέτος για έκτη συνεχή χρονιά, συμμετέχουν οκτώ χώρες, με περίπτερα που στήνονται στον κεντρικό δρόμο της ήδη γεμάτης επιρροές διαφόρων πολιτισμών Χερσονήσου της Παναγίας. Street bazaar με είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά όργανα και χοροί των συμμετεχόντων χορών, συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών, εικαστικές εκθέσεις και παιδικές εκδηλώσεις συνθέτουν το προφίλ ενός από τα πλέον multicultural ελληνικά φεστιβάλ.

Ποιους θα ακούσουμε φέτος: το διάδοχο σχήμα των Gypsy Kings, Chico and the Gypsys, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον DJ Martin Morales, τους Folk U2, τους ”multi-ethnic” Les Boukakes και το συγκρότημα Third World από τη Τζαμάικα.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Παιδικές εκδηλώσεις, φεστιβάλ γεύσεων απ’ όλο τον κόσμο, προβολές ταινιών, εικαστικές εκθέσεις, κυνήγι του χαμένου θησαυρού, μουσικό καφενείο, street bazaar.

Ημερομηνίες: 19-23 Ιουλίου

Εισιτήρια: Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν

Πληροφορίες: Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Καβάλας, τηλ.: 2510-831.388

Φεστιβάλ Φιλίππων: Το κλασσικό

Ένα από το αγαπημένα Φεστιβάλ των θεατρόφιλων, μια ανάσα πριν συμπληρώσει τα πενήντα χρόνια του, διοργανώνεται στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων από το Δήμο και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας. Κλασσικές, κυρίως, παραστάσεις, κωμωδίες και τραγωδίες, αλλά και συναυλίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών, συνθέτουν το πρόγραμμα ενός από τα μακροβιότερα ελληνικά φεστιβάλ.

Τι θα δούμε φέτος: ”Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη και ”Πέρσες” του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο, ”Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Ευρυπίδη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ”Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ” από τη θεατρική ομάδα Προσκήνιο, ”Μαρία Πενταγιώτισσα” του Μποστ, από το Θέατρο Διαδρομή, ”Οθέλλο” του Σαίξπηρ από το Θέατρο του Νέου Κόσμου και πολλά άλλα.

Ημερομηνίες: 1 Ιουλίου – 2 Σεπτεμβρίου

Πληροφορίες: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, 2510 220876 και 2510 220877

Φεστιβάλ Ναυπλίου: Το βραβευμένο

Για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά, το βραβευμένο από την Ένωση Mουσικών Kριτικών της Eλλάδος ως το καλύτερο φεστιβάλ της ελληνικής περιφέρειας Φεστιβάλ Ναυπλίου υποδέχεται τους φίλους της κλασσικής μουσικής σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Σε χώρους ιστορικούς, όπως το Παλαμήδι, η Πλατείας του Αγίου Γεωργίου, το Βουλευτικό και το Μπούρτζι, το Φεστιβάλ Ναυπλίου φιλοξενεί κάθε χρόνο καλλιτέχνες, σολίστ και μουσικά σύνολα παγκόσμιας εμβέλειας. Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Ιαπωνία, στην κουλτούρα της οποίας (μουσική και μη) θα πραγματοποιηθούν εκτενή αφιερώματα.

Ποιους θα ακούσουμε φέτος: Κρατική ορχήστρα Αθηνών, κουαρτέτο εγχόρδων Petersen, Atsuko Watanabe, Seiko Tsukamoto, The Katia Paschou Quartet, Κουαρτέτο της Φιλαρμονικής της Βιέννης, Ορχήστρα Δωματίου της Φιλαρμονικής του Graz.

Παράλληλες εκδηλώσεις: Έκθεση κιμονό, κούκλας, σύγχρονης ζωγραφικής και βιβλίου της Ιαπωνίας, ικεμπάνα (ιαπωνική ανθοδετική), origami (ιαπωνική χειροτεχνία), shodo (ιαπωνική καλλιγραφία), kendo – iaido (επίδειξη πολεμικών τεχνών), butoh (σύγχρονος ιαπωνικός χορός), συναυλία raining pleaure.

Ημερομηνίες: 23 Ιουνίου – 2 Ιουλίου

Προπώληση εισιτηρίων: Μουσικός Οίκος Φίλιππος Νάκας, Ναυαρίνου 13 & Μαυρομιχάλη, Αθήνα, τηλ.: 210 3647111-6, Δήμος Ναυπλιέων

Πληροφορίες: Δήμος Ναυπλιέων, Πλατεία Τριών Ναυάρχων, Ναύπλιο, τηλ.: 27520 27153, 27520 23332, 27520 23830

Φεστιβάλ Ολύμπου: Το ετερόκλητο

Ένα από τα λίγα φεστιβάλ που δεν κατατάσσονται εύκολα σε μια κατηγορία, το Φεστιβάλ Ολύμπου περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικά αφιερώματα, εικαστικές εκθέσεις, επιστημονικές διαλέξεις και παραστάσεις χορού. Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του είναι οι χώροι στους οποίους πραγματοποιείται –το αρχαίο θέατρο Δίου, το κάστρο Πλαταμώνα και το αρχαιολογικό πάρκο Δίου προσελκύουν κάθε χρόνο ένα σημαντικό αριθμό επισκεπτών, διαφορετικών ηλικιών και καλλιτεχνικών προτιμήσεων.

Τι θα δούμε φέτος: Συναυλίες από τους Μιχάλη Χατζηγιάννη, Ζακ Στεφάνου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Jeronimo Bros, θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (”Θεσμοφοριάζουσες” του Αριστοφάνη και ”Πέρσες” του Αισχύλου) και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (”Ιφιγένεια εν Ταύροις” του Ευρυπίδη), χορευτική παράσταση από την ομάδα Irish Passion και πολλά άλλα.

Ημερομηνίες: 12 Ιουλίου – 26 Αυγούστου

Εισιτήρια: από 10 έως 25 ευρώ, ανάλογα με την εκδήλωση

Πληροφορίες: Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, Ειρήνης 69, Κατερίνη, τηλ.: 23510 76041

Και ακόμη…

Το αγαπημένο των νέων Φεστιβάλ Άρδα θα πραγματοποιηθεί φέτος για δωδέκατη χρονιά, από τις 26 έως τις 30 Ιουλίου, στη μαγευτική παρόχθια περιοχή του ποταμού Άρδα. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Φεστιβάλ Κιθάρας φιλοξενεί από τις 10 έως τις 14 Ιουλίου σπουδαστές, κιθαριστές και δασκάλους κιθάρας στην Ερμούπολη της Σύρου. Επίτιμοι προσκεκλημένοι του φετινού φεστιβάλ είναι οι Groningen Guitar Duo, David Grimes, Εύα Φάμπα, Βαγγέλης Γερμανός, Κορίνα Βουγιούκα κ.ά. Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ κοστίζει 70 ευρώ.

Στις 15 Ιουλίου ξεκινά το 10ο Φεστιβάλ Σάμου ”Μανώλης Καλομοίρης”, με συναυλίες κλασσικής μουσικής, μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου.

Σύντομα θα ανακοινωθούν και οι ημερομηνίες του Φεστιβάλ Ερευνητικού Θεάτρου, που πραγματοποιείται από το 2000 στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή θεατρικών ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ το σύγχρονο θέατρο και οι εναλλακτικές μορφές του προσεγγίζονται μέσω παραστάσεων, θεατρικών εργαστηρίων, εκθέσεων, συζητήσεων και άλλων εκδηλώσεων.

Από τα μέσα Ιουνίου έως και την τελευταία μέρα του Ιουλίου πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κέρκυρας ”Ionian Concerts” με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συναυλίες κλασσικής και jazz μουσικής, βραδιά φλαμένκο, παραδοσιακή ισραηλινή μουσική, σεμινάρια και διαλέξεις.

Η 21η Ιουνίου έχει οριστεί από τους εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κασσάνδρας ως η επίσημη ημερομηνία ανακοίνωσης του φετινού προγράμματος. Ένα από τα πλέον δημοφιλή ελληνικά φεστιβάλ, με ιστορία δεκατριών χρόνων, το Φεστιβάλ Κασσάνδρας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών από όλες τις μορφές της Τέχνης και της ανθρώπινης έκφρασης –μουσική, τραγούδι, θέατρο, χορός, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές παρεμβάσεις– με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάτρα. Μεγάλα ονόματα της εγχώριας και διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι Raining Pleasure, Open Jazz Quartet, Eros Ramazzoti, Ian Anderson, Gocoo, Μίκης Θεοδωράκης, Jose Carreras, Manuel Barrueco και Ivo Pogorelich, αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις συνθέτουν το καλοκαιρινό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v