Η Ταινιοθήκη στο σπίτι: Δωρεάν online σπουδαίες ταινίες

Από την Τετάρτη 8 Απριλίου, κάθε βράδυ στις 20.00 η Ταινιοθήκη προβάλλει σπουδαίες ταινίες από το αρχείο της online, εντελώς δωρεάν.
Η Ταινιοθήκη στο σπίτι: Δωρεάν online σπουδαίες ταινίες
Σπάνιες, σπουδαίες ταινίες από το αρχείο της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Γιατί αν δεν μπορούμε να πάμε εμείς σινεμά, θα έρθει το σινεμά στο σπίτι μας.

Κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (www.tainiothiki.gr) και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει η επόμενη. Η πρώτη προβολή ξεκινά την Τετάρτη 8/4, στις 8 μ.μ, και οι προβολές θα συνεχιστούν όλον τον Απρίλιο.



«Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά/χρονολογικά κριτήρια» εξηγούν οι υπεύθυνοι του προγράμματος, «ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων, και ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου). Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους».

Επομένως, η έναρξη θα γίνει με την παλαιότερη σωζόμενη ελληνική ταινία μυθοπλασίας Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (1924) και θα ακολουθήσουν κατά χρονολογική σειρά μια σειρά ταινιών του βωβού και του πρώιμου ομιλούντος κινηματογράφου, που η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει αποκαταστήσει και ψηφιοποιήσει.

Οι περισσότερες ταινίες θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επι τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.

Οι ταινίες που θα προβληθούν το διάστημα 8-20 Απριλίου είναι οι εξής:

Τετάρτη 8/4: Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Τζόζεφ Χεπ, 1924).
Σάββατο 11/4: Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929).
Τρίτη 14/3: Ο Μάγος της Αθήνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931).
Παρασκευή 17/4: Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)
Δευτέρα 20/4: Κοινωνική Σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932).

Ώρα έναρξης: 8 μ.μ.
Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη online για τρία 24ώρα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία Η Ρόδα (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα που θα απολαύσουμε ιδιαίτερα σήμερα, στις δύσκολες αυτές μέρες εγκλεισμού. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Ηθοποιοί: Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών εδώ και ακολουθήστε την Ταινιοθήκη στο facebook για να μαθαίνετε περισσότερα γι'αυτές.



Οι συνόψεις των ταινιών

* Οι περιπέτειες του Βιλλάρ (Τζόζεφ Χεπ, 1924)
Ο Βιλλάρ (Νικόλαος Σφακιανάκης), ο αιώνιος αγαθός κατεργάρης, περιπλανιέται από το Φάληρο έως το Ηρώδειο, πάντα ερωτευμένος και απιστευτα γκαφατζής.
Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης.

* Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)
Η πρώτη σωζόμενη ελληνική «φουστανέλα», με εξαιρετικά γυρίσματα σε Χελμό και Μέγα Σπήλαιο. Πρωταγωνιστούν τα σημαντικότερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης.
Μουσική: Φίλιππος Τσαλαχούρης

* Ο Μάγος της Αθήνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931)
Ο Μαδράς σε μια περιπέτεια με οριεντάλ στοιχεία: ένας εξωτικός βολιστής κυνηγά μια μοιραία γυναίκα (Φρίντα Πουπελίνα).
Μουσική: Μηνάς I. Αλεξιάδης

* Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)
Βασισμένη στο ιδρυτικό για το είδος, θεατρικό έργο του Κορομηλά, μεταφέρει την δράση στα Πολιτικά της Εύβοιας και παράγει την δεύτερη σωζόμενη φουστανέλα του ελληνικού κινηματογράφου και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία. Η τεχνική επεξεργασία έγινε στο Βερολίνο και την μουσική έγραψε ο Διονύσης Λαυράγκας.

* Κοινωνική Σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932)
Ο Στέλιος Τατασόπουλος γυρίζει την πρώτη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού στην Αθήνα της δεκαετίας του ’30. Ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακοί αγώνες και συγκρούσεις με την αστυνομία.
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα.
Η ταινία αποκαταστάθηκε με συμπαραγωγό την COSMOTE TV.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v