Η κρυφή ζωή του ”mr FBI”

Ίδρυσε το FBI και κράτησε τα ηνία του για σχεδόν πενήντα χρόνια. Επέζησε υπό οκτώ Αμερικανούς προέδρους και από δώδεκα απόπειρες εκδίωξής του, γιατί ήξερε για όλους και ήξερε πολλά. Ο θρυλικός και αμφιλεγόμενος J. Edgar Hoover αποκαλύπτεται σε μια βιογραφία εξ ορισμού ενδιαφέρουσα...

Ο J. Edgar Hoover ανήκει στις πλέον αμφιλεγόμενες μορφές της αμερικανικής ιστορίας και θα συνεχίσει να απασχολεί με τα ”μυστήριά” του συγγραφείς και δημοσιογράφους για πολύ καιρό.

Εν τάχει, ίδρυσε και διαμόρφωσε το FBI, κράτησε τα ηνία του με προσωποπαγή τρόπο για σχεδόν πενήντα χρόνια παρά τις δώδεκα απόπειρες εκδίωξής του από τη θέση του, είχε στην κατοχή του μυστικά (κάποια απ’ τα οποία παραμένουν ακόμα στη σκιά), τα οποία του επέτρεπαν επί της ουσίας να ελέγχει από το παρασκήνιο την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Το βιβλίο του R. Hack ”Κυρίαρχος του παιχνιδιού, Η κρυφή ζωή του J. Edgar Hoover” είναι μια ακόμα απόπειρα να σκιαγραφηθεί η πλήρης διάσταση της δράσης ενός ανθρώπου που ως μεγαλύτερο όπλο του είχε να επιδείξει το προσωπικό του αρχείο με τους χιλιάδες φακέλους μυστικών για τους πάντες και τα πάντα.

Η ποτοαπαγόρευση και η άνοδος της Μαφίας, το κυνήγι των Αμερικανών κομουνιστών, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η δολοφονία του Κένεντι, το κίνημα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (και πολλά άλλα) αναδεικνύονται μέσα από την οπτική ενός ανθρώπου που πρέσβευε την ανωτερότητα του WASP (White Anglo-Saxon Protestant) Αμερικανού και είχε αναγορεύσει τον εαυτό του σε θεματοφύλακα της αμερικανικής ”μεγάλης ιδέας” για καθαρότητα και ακεραιότητα.

Αυτή ακριβώς η πίστη του τον ωθούσε πολλές φορές σε μεθόδους επιεικώς αμφιλεγόμενες, που πολλές φορές δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από μεθόδους της Γκεστάπο, όπως τον κατηγορούσαν άλλωστε οι πολυάριθμοι αντίπαλοί του. Η προσωπική του ζωή επίσης αμφιλεγόμενη. Ο μέγας διώκτης των ομοφυλόφιλων ”κατηγορήθηκε” για το ίδιο ακριβώς...

Το βιβλίο είναι εξ ορισμού ενδιαφέρον λόγω θέματος, πολύ περισσότερο που καταφέρνει να δώσει ένα αρκετά πειστικό και πλήρες προφίλ του Hoover. Μόνη ίσως ένσταση η τάση του συγγραφέα για περισσότερο μυθιστόρημα και λιγότερη ιστορία, η οποία όμως δεν αναιρεί τη σημασία των πληροφοριών, ενώ ωφελεί την καλή και ρέουσα γραφή.

Χρήστος Ζαρίφης

(Richard Hack, ”Κυρίαρχος του παιχνιδιού, Η κρυφή ζωή του J. Edgar Hoover”, Εκδόσεις ”Modern Times”, σελίδες 430, τιμή: 25,00 ευρώ).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v