Ενας αντάρτης στην καρέκλα του συγγραφέα

Ένας από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων, ο Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ, συναντά τον εξεγερμένο υποδιοικητή, Μάρκος των Ζαπατίστας, και γράφουν μαζί το ”Ανήσυχοι νεκροί (κι ό,τι λείπει, λείπει)”. Ασυνήθιστη μέθοδος, ασυνήθιστοι ήρωες, ασυνήθιστο βιβλίο.

Οι συστηματικοί αναγνώστες του αστυνομικού-νουάρ μυθιστορήματος λίγο πολύ έχουν εντοπίσει το γεγονός ότι στα σύγχρονα έργα οι ”κακοί” και οι ”καλοί” δεν είναι πια αυτό που ήταν. Το λευκό και το μαύρο έχουν αναμιχθεί και οι ήρωες είναι πια γκρίζοι. Αυτό που τους δίνει χρώμα είναι το περιβάλλον τους, οι γύρω τους, τα γεγονότα, τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκην ”αστυνομικού” μόνο χαρακτήρα.

Σε κάποιες περιοχές του κόσμου, σε κάποιες χώρες, τα πολιτικά γεγονότα είναι πιο έντονα και φαίνεται ότι, εκτός από τους ήρωες των βιβλίων, χρωματίζουν και τους συγγραφείς. Κάπως έτσι ένας από τους καλύτερους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, ο Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ, συναντά τον εξεγερμένο υποδιοικητή Μάρκος των Ζαπατίστας (των αυτόνομων κοινοτήτων στην Τσιάπας στο Μεξικό) και γράφουν μαζί το ”Ανήσυχοι νεκροί (κι ό,τι λείπει, λείπει)”.

Το βιβλίο είναι ένα ωραίο καλογραμμένο νουάρ μυθιστόρημα. Ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ και ένας ανεξάρτητος ερευνητής των Ζαπατίστας, ερευνούν για το ίδιο πρόσωπο, που ενέχεται σε πολλά εγκλήματα του κρατικού μεξικανικού μηχανισμού. Τα μηνύματα ενός από καιρό νεκρού αγωνιστή δίνουν στοιχεία και συνδέουν ιστορίες που περνάνε από τη Βαρκελώνη μέχρι την Πόλη του Μεξικού και τη ζούγκλα της Τσιάπας.

Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα θα δοθούν σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που προσφέρει κοινωνικό έργο στις αυτόνομες κοινότητες της Τσιάπας και ότι η ελληνική έκδοση συνοδεύεται από παράρτημα που αναλαμβάνει να μας ”συστήσει” τους Ζαπατίστας και να μας εξηγήσει γιατί ”ό,τι λείπει, λείπει”…

Χρήστος Ζαρίφης

(Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο ΙΙ και υποδιοικητής Μάρκος, ”Ανήσυχοι νεκροί -κι ό,τι λείπει, λείπει”, εκδόσεις ”Άγρα” και ”Κέδρος”, σελ. 312, τιμή: 17,00 ευρώ).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v