”Στο μυαλό των serial killers”

Πόσο πραγματική ιστορία είναι αυτή που αφηγείται ”Η σιωπή των αμνών”; Για τον υπ’ αριθμόν ένα διώκτη των σίριαλ-κίλερς στις ΗΠΑ, Τζον Ντάγκλας, αυτή ήταν η ζωή του κάθε μέρα. Ένας άνθρωπος-θρύλος για το FBI αφηγείται τις εμπειρίες του και αποτυπώνει στο βιβλίο του ”Στο μυαλό των σίριαλ-κίλερς” την πιο σκοτεινή πλευρά (και τις πράξεις) του ανθρώπινου εγκεφάλου.

του Χρήστου Ζαρίφη

Ο κατά συρροήν δολοφόνος γεννιέται ή γίνεται; Κι αν γίνεται, πώς; Γιατί οι σίριαλ-κίλερς είναι σχεδόν αποκλειστικά άντρες; Και, κυρίως, τι γίνεται στο μυαλό τους, πώς σκέφτονται;

Ο Τζον Ντάγκλας ουσιαστικά αφιέρωσε τη ζωή του στην απάντησή των ερωτημάτων αυτών. Πολύ περισσότερο που επέλεξε ως μέθοδο αντιμετώπισης μερικών από τους πιο ειδεχθείς εγκληματίες στην αμερικανική ιστορία για τη μελέτη της συμπεριφοράς τους, ώστε να μπορεί να σκιαγραφεί το προφίλ τους και να προλαμβάνει το επόμενό τους έγκλημα ή να τους συλλαμβάνει.

Το βιβλίο του ”Στο μυαλό των σίριαλ-κίλερς” (με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μάικλ Ολσέικερ) είναι ο απολογισμός του. Περιγράφει βήμα-βήμα, από την αρχή της καριέρας του στο FBI, πώς ενσωματώθηκαν στην αστυνομική έρευνα διδάγματα της ψυχολογίας (ειδικότερα, της επιστήμης της συμπεριφοράς) και τον ρόλο που διαδραμάτισε ο ίδιος σ’ αυτό.

Ο τρόπος αφήγησης είναι απλός: τα εγκλήματα του (εκάστοτε) σίριαλ-κίλερ, η αστυνομική μεθοδολογία για τη σύλληψη ή την πρόληψη, το αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας ενεπλάκη στις περισσότερες υποθέσεις ή βρέθηκε να συμβουλεύει για τις έρευνες, δίνει ταυτόχρονα και τη βαρύτητα της ισχυρής μαρτυρίας.

Αρκετές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται είναι γνωστές από ταινίες κυρίως (όπως ”Ψυχώ” και ”Σιωπή των αμνών”) ή από τη διάσταση που έλαβαν (η περίπτωση του ”Unabomber”). Όλες τους, πάντως, είναι (τραγικά και φρικτά) αληθινές.

Το βιβλίο διαβάζεται απνευστί. Αν και μπορεί κανείς να διαφωνήσει ή να αμφιταλαντευθεί σε πολλά επιμέρους σημεία (π.χ. για τη θανατική ποινή ή για τον ρόλο των επαγγελματιών ψυχολόγων) στα οποία υπεισέρχεται ο συγγραφέας, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια και τη δύναμή του, έστω και με μόνη την αξία της μαρτυρίας.

(Τζον Ντάγκλας & Μάικλ Ολσέικερ, ”Στο μυαλό των σίριαλ-κίλερς”, Εκδόσεις ”Μελάνι”, σελ. 469, τιμή 19,00 ευρώ)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v