Ρόμελ: Η ”ανατομία” ενός στρατηλάτη

Αγνωστες λεπτομέρεις από την προσωπική και την στρατιωτική ζωή του Γερμανού πολυνίκη Στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ παρουσιάζει η βιογραφία των εκδόσεων Γκοβόστη. Μέσα από την περιήγηση στις καυτές ερήμους της Αφρικής και τις ακτές της Νορμανδίας συντίθεται το πορτραίτο ενός ”μεγάλου άνδρα” της παγκόσμιας ιστορίας.

του Άρη Δαμουλάκη

Τέσσερις ημέρες παρέα με την μεραρχία ”φάντασμα” στη Γαλλία, το DAK στη Λυβική έρημο και τις ναζιστικές δυνάμεις στη Γερμανία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Τόσο διήρκησε η ”συναρπαστική” περιπλάνηση με τον ”Ρόμελ” έχοντας πλοηγό τον D. Irving και τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Η βιογραφία του Στρατάρχη Έρβιν Ρόμελ δεν είναι το κλασικό ανάγνωσμα και σίγουρα δεν θα σας συντροφεύει στις καλοκαιρινές διακοπές. Αν όμως πιστεύετε ότι ο Βρετανός ιστορικός αναλώνεται στο να περιγράφει πως ο Χ λόχος πυροβολητών κατέλαβε την τάδε όαση στην Λιβύη ή παραθέτει ατελείωτους συγκριτικούς πίνακες αρμάτων και πυροβόλων τότε απατάσθε.

Ο λόγος είναι ζωντανός, η περιγραφή (τις πλείστες των περιπτώσεων) δεν κουράζει, ενώ τα στοιχεία που παρατίθενται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών.

Το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της στρατιωτικής ιστορίας και τους σχετικά μυημένους σε βιβλία για το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αν και εκείνοι πάντως θα βρουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Απευθύνεται και σε εκείνους που επιθυμούν να ενημερωθούν περαιτέρω για το βίο και την πολιτεία του Γερμανού Στρατάρχη, αλλά και σε αυτούς που αρέσκονται να διαβάζουν βιογραφίες.

Η βιογραφία δεν είναι σε καμία περίπτωση αγιογραφία.

Ο Βρετανός ιστορικός δεν ”χαρίζεται” σε κανένα σημείο στον Ρόμελ παρέχοντας ”διαφωτιστικές” λεπτομέρειες για τη σχέση του Στρατάρχη με τον Αδόλφο Χίτλερ, για τον στρυφνό και δύσκολο χαρακτήρα του, για τις τελευταίες στιγμές του, για την αντιπαράθεσή του με υφιστάμενους και άλλους Στρατάρχες, για την σύζυγό του και τον ίδιο.

Το μεγαλύτερο τμήμα του βιβλίου καλύπτει τα έτη 1941 έως και 1944, δηλαδή την περίοδο που ο Ρόμελ ”παρέδιδε” μαθήματα πολέμου στους Αγγλοσάξονες και τους συμμάχους τους στη βόρειο Αφρική, αλλά και τις απέλπιδες προσπάθειές του να ενισχύσει το Τείχος του Ατλαντικού (τα επάκτια αμυντικά έργα των Γερμανών) στη Γαλλία.

Ωστόσο το ”πρώτο τμήμα” καλύπτει τα έτη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προ αυτού.

Ιδιαίτερα κατατοπιστικά τα στοιχεία που καταθέτει ο D. Irving για την εμπλοκή του Ρόμελ στο σχέδιο δολοφονίας του Αδόλφου Χίτλερ, αλλά και τα γεγονότα που προηγήθηκαν της απόβασης των Συμμάχων στην ακτή της Νορμανδίας.

Ωστόσο, θα θέλαμε περισσότερα στοιχεία για την (ομολογουμένως πλούσια) δράση του στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και (σε ορισμένες περιπτώσεις) κατατοπιστικότερους χάρτες. Αυτά μαζί με τον όγκο του βιβλίου, που ενδεχομένως να φοβίσει τον υποψήφιο αναγνώστη, αποτελούν τις σημαντικότερες ενστάσεις μας.

Σημειώνουμε τέλος τα εξαιρετικά διαφωτιστικά (και χρήσιμα) σχόλια που παρατίθενται στο τέλος κάθε κεφαλαίου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v