Cut: Ενα βιβλίο με... αμοντάριστα πλάνα

Το ”Cut” από τις εκδόσεις Μίνωα, η πρώτη λογοτεχνική απόπειρα του Μάνου Σιφονιού, δανείζεται πολλά στοιχεία από την κινηματογραφική διήγηση και ως αποτέλεσμα κουβαλά αρκετά από τα θετικά και τα αρνητικά της. Εσχατολογικές ανησυχίες και πλοκή στα όρια του ακραίου και του αναπάντεχου.

Ο τίτλος του βιβλίου προδιαθέτει ήδη. Και το ”Cut”, η πρώτη λογοτεχνική απόπειρα του Μάνου Σιφονιού, αποδεικνύεται συνεπές με τον κινηματογραφικό χαρακτήρα. Γρήγορη αφήγηση, πρωταγωνιστές με αδρή συμπεριφορά και χαρακτήρες και άνετη ακροβασία από το πραγματικό στο μεταφυσικό και αντίστροφα.

Η αφορμή για το ταξίδι του πρωταγωνιστή του βιβλίου, του Ντίνου, είναι οι εσχατολογικές του ανησυχίες. Η αναζήτηση των στοιχείων τον οδηγεί στον γύρο της Μεσογείου. Τα ευρήματά του τον οδηγούν σε ένα συνεχές παιχνίδι συμπτώσεων, με προεκτάσεις που κάθε άλλο παρά ορατές αποδεικνύονται.

Οι περιπέτειές του, επίσης, προκύπτουν ασυνήθιστες. Ο χαρακτηρισμός, πάντως, είναι μάλλον επιεικής αν προσμετρήσει κανείς ότι η καλή του, η μεγάλη του αγάπη όπως αποδεικνύεται, είναι Τυνήσια μέλος ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης και ο ίδιος καταφέρνει να ξεφύγει, μεταξύ άλλων, από βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ.

Ακραίο; Ίσως. Αλλά άλλο τόσο ακραίο είναι και το παιχνίδι των σκέψεων, των προσωπικών ανησυχιών, των μεταφυσικών αγωνιών. Γιατί πάνω απ’ όλα, ο Ντίνος ακολουθεί τις ανησυχίες του, κινείται απ’ αυτές, ζει γι’ αυτές. Άρα, ξεχωρίζει ή θέλει να ξεχωρίζει. Κι ο συγγραφέας – σκηνοθέτης αγαπάει τον ήρωά του, ”τον Ντίνο που ζει πάντα μέσα μας σε ύπνωση”.

Δυο παρατηρήσεις ακόμα. Ωραίο το εύρημα (εξ ου και ο τίτλος) των ”cut” στο τέλος κάποιων κεφαλαίων, με το ρόλο της επεξήγησης, της ερμηνείας, της συνέχειας της ιστορίας, ανάλογα με την οπτική του σκηνοθέτη.

Και, τέλος, ο... συγγραφέας αποδεικνύεται επίμονος, ”ανακατεύοντας” τη δουλειά του σκηνοθέτη. Γιατί δύσκολα μπορεί να εικονογραφήσει κανείς φράσεις του στυλ ”Τα παπούτσια στενοχωρήθηκαν που τα χώρισαν, η γάτα έφαγε τα Friskies της, η τηλεόραση συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο, ο θερμοσίφωνας ζέστανε το νερό χωρίς να ξέρει για ποιον προορίζεται και η μέρα τσαντίστηκε και σηκώθηκε και έφυγε”...

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις ”Μίνωας” στην τιμή των 16 ευρώ.

Χ.Ζ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v