Ελληνική μυθ-Ιστορία σε δύο πράξεις

Δύο νέα ιστορικά μυθιστορήματα- προτάσεις για δώρα κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για το ”και εσύ Έλληνας, ρε;” του Βασίλη Χριστόπουλου και το ”ο παππούς μου και εγώ” του Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

Δύο νέα ιστορικά μυθιστορήματα- προτάσεις για δώρα κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος. Πρόκειται για το ”και εσύ Έλληνας, ρε;” του Βασίλη Χριστόπουλου και το ”ο παππούς μου και εγώ” του Γιώργη Γιατρομανωλάκη.

Το μεν πρώτο πραγματεύεται τους εθνισμούς- και εννίοτε εθνικισμούς- των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου του 19ου-20ού που οδήγησαν σε εμφύλιους και εθνικούς πολέμους, σε εθνοκαθάρσεις και γενοκτονίες.

Τα μέρη του βιβλίου είναι χωρισμένα με αφορμή τα πρόσωπα- πρωταγωνιστές, αν και στην πραγματικότητα παρακολουθούν διάφορες φάσεις της μεσογειακής και Βαλκανικής ιστορίας.

Στο ”Κι εσύ Έλληνας, ρε;”, το τρίτο μυθιστόρημα του Β. Χριστόπουλου, η γλώσσα είναι πλήρως εναρμονισμένη με το ιστορικό πλαίσιο του βιβλίου και ο λεξιλάγνος αναγνώστης θα διασκεδάσει ανακαλύπτοντας ρίζες σημερινών λέξεων που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί.

Το ”ο παππούς μου και το Κακό”, περιγράφει την ιστορία της Κρήτης από το 1905 έως το 1936- μια ιστορία που δεν θα μπορούσε να έχει άλλη σφραγίδα από αυτή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο παππούς του αφηγητή και οπαδός του ”Μεγάλου Κρητικού” πολεμά το ”κακό”. Ποιο είναι αυτό; Κυρίως είναι το Κακό των χαμένων εκλογών του Βενιζέλου, το Κακό της καταστροφής της Αυτόνομης κρητικής Πολιτείας, το Κακό των ελληνικών δικτατοριών του 20ού αιώνα, το Κακό του κράτους των Αθηνών- όλα αυτά που στοίχειωσαν την Κρήτη τον 20ό αιώνα.

Η ίδια η αφήγηση απέχει από το να είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε ”ορθολογική”, καθώς το συντακτικό των προτάσεων σκόπιμα και συχνά αφίσταται από την αυστηρότητα του συγκροτημένου λόγου, ρέποντας προς την παιδικότητα.

Ολόκληρη η πολιτική σταδιοδρομία του Ελευθέριου Βενιζέλου χρησιμοποιείται με αντισυμβατικό τρόπο, με σκοπό κυρίως να παρωδήσει και να σχολιάσει τις σημερινές καταστάσεις, πολιτικές, κοινωνικές αλλά και λογοτεχνικές, χωρίς αυτό να στερεί από το βιβλίο την φιλοσοφική και την ιστορική ”ματιά”. ”Ο παππούς μου και το κακό” είναι το έκτο μυθιστόρημα του Γιατρομανωλάκη.

Το ”και εσύ Έλληνας ρε;” κοστίζει 15 ευρώ, ενώ το ”ο παππούς μου και το κακό”, 17 ευρώ.

Δ. Γλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v