8 βιβλία που συζητήθηκαν πολύ το 2018

Νομπελίστες, μυστήρια, φόνοι, δυστοπίες, η βαλκανική αυτοκρατορία που αντεπιτίθεται… Οκτώ βιβλία που κυκλοφόρησαν μέσα στο ’18 και πρέπει να διαβάσεις.

Η ιστορία της θεραπαινίδας, της Μάργκαρετ Άτγουντ
Εκδόσεις Ψυχογιός
Μτφρ. Αύγουστος Κορτώ
Σελ. 432, τιμή εκδότη €14,20

Μετά την τεράστια επιτυχία της σειράς στο τηλεοπτικό δίκτυο Hulu, το πολυσυζητημένο και πολυδιαβασμένο βιβλίο της Margaret Atwood θα μάθουμε πλέον να το αποκαλούμε με άλλο τίτλο. Δεν είναι πια «Η ιστορία της Πορφυρής Δούλης», είναι η «Ιστορία της Θεραπαινίδας» σε μετάφραση του Αύγουστου Κορτώ –η προηγούμενη ήταν του Παύλου Μάτεσι. Η υπόθεση της ανατριχιαστικής δυστοπίας, και οι πρώτες σελίδες του βιβλίου, εδώ.

Η γυναίκα με τα κόκκινα μαλλιά, του Ορχάν Παμούκ
Εκδόσεις Πατάκης
Μτφρ. Στέλλα Βρετού
Σελ. 344, τιμή εκδότη €16,60

Μας είχε λείψει και επέστρεψε ο Νομπελίστας της καρδιάς μας, με το μικρότερο μάλλον μυθιστόρημα που έγραψε ποτέ. Είναι, όμως, απολαυστική η Γυναίκα με τα Κόκκινα Μαλλιά, που πατάει πάνω σε δυο αρχαίους μύθους, τον Οιδίποδα και τον Ρουστέμ, για να μιλήσει με τον πάντα τρυφερό, χουζούρικο τρόπο του Παμούκ για τις σχέσεις μπαμπάδων και παιδιών.

Μάκβεθ, του Γιου Νέσμπο
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μτφρ. Γωγώ Αρβανίτη
Σελ. 632, τιμή εκδότη €16,92

Ο αγαπημένος Σκανδιναβός του μισού ελληνικού πληθυσμού επέστρεψε κι αυτός μέσα στο 2018, με άλλο έναν τόμο εγκλήματος και πάθους, που έχει για ήρωα έναν ντετέκτιβ ονόματι… Μάκβεθ. «Το πάθος για εξουσία και ένα διαταραγμένο μυαλό είναι τα βασικά συστατικά ενός συγκλονιστικού θρίλερ που βασίζεται στο ομότιτλο σαιξπηρικό έργο» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Αχνή θέα των λόφων, του Καζούρο Ισιγκούο
Εκδόσεις Ψυχογιός
Μτφρ. Αργυρώ Μαντόγλου
Σελ. 248, τιμή εκδότη €13,30

Το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ποτέ ο βραβευμένος πέρυσι με Νόμπελ Λογοτεχνίας Καζούο Ισιγκούρο μεταφράστηκε φέτος για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη. Πρωταγωνίστριά του είναι η Ετσούκο, μια μεσήλικη Γιαπωνέζα που ζει στην Αγγλία, και που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την πρόσφατη αυτοκτονία της κόρης της.

Η Μπριτ-Μαρί ήταν εδώ, του Φρέντρικ Μπάκμαν
Εκδόσεις Κέδρος
Μτφρ. Γιώργος Μαθόπουλος
Σελ. 424, τιμή εκδότη €15,00

Με ηρωίδα μια 63χρονη με OCD που παρατάει τα πάντα και καταλήγει προπονήτρια εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου σε ημι-εγκαταλελειμμένο χωριό, ο Σουηδός του «Η γιαγιά μου σας χαιρετά και ζητά συγνώμη» μας χαρίζει άλλο ένα γλυκύτατο, τρυφερό μυθιστόρημα για τις δεύτερες ευκαιρίες, στο γνώριμο στυλ του.

Περί φυσικής της μελαγχολίας, του Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ
Εκδόσεις Ίκαρος
Μτφρ. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Σελ. 336, τιμή εκδότη €15,50

Αφού σάρωσε όλα τα λογοτεχνικά βραβεία της χώρας του, ο 50χρονος Βούλγαρος προσγειώθηκε στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων, για να μας χαρίσει μια σπάνια βουτιά στην βαλκανική λογοτεχνία. «Χρησιμοποιώντας τον μύθο του Μινώταυρου ως κεντρική εικόνα του, ο αφηγητής του βιβλίου κατασκευάζει έναν λαβύρινθο ιστοριών για την οικογένειά του, μεταπηδά σε διαφορετικές εποχές και οπτικές, εξερευνώντας τη νοοτροπία και τα αδιέξοδα των Ανατολικοευρωπαίων» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

Ο Φοίνικας, του Χρήστου Χωμενίδη
Εκδόσεις Πατάκης
Σελ. 426, τιμή εκδότη €19,90

Το πιο φιλόδοξο έργο του Χρήστου Χωμενίδη ακολουθεί τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας μέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το "μαύρο 1897" στους Βαλκανικούς Πολέμους, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τη μεσοπολεμική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς... Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων, ή οι μυθιστορηματικές αντανακλάσεις τους, παρελαύνουν στις σελίδες του: Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κωστή Παλαμά, την Κυβέλη ως τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Balkanoir, σε επιμέλεια των Βασίλη Δανέλλη, Γιάννη Ράγκου
Εκδόσεις Καστανιώτη
Σελ. 432, τιμή εκδότη 18€

Τι ξέρεις για το βαλκανικό νουάρ; Είκοσι ένα πρωτότυπα διηγήματα σημαντικών σύγχρονων συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας από επτά βαλκανικές χώρες –Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία– υπόσχονται να σου μάθουν τα πάντα, και να σου πουν και δυο πράγματα για την καθημερινότητα στα Βαλκάνια, με τον τρόπο που μόνο η νουάρ λογοτεχνία μπορεί να πετύχει.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v