Στο ΚΠΙΣΝ μετακομίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη

Στο εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μεταφέρονται αυτές τις μέρες χιλιάδες βιβλία της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
Στο ΚΠΙΣΝ μετακομίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη
Μετά από τρία χρόνια εντατικής προετοιμασίας, εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία μεταφέρονται καθημερινά εδώ και λίγες εβδομάδες στο νέο τους σπίτι, στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Τα φορτηγά που κάνουν καθημερινά τη διαδρομή από την Τριλογία της Πανεπιστημίου στο φαληρικό Δέλτα, μεταφέρουν τα βιβλία κάτω από ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και με τη συνοδεία υπαλλήλων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ). Φτάνοντας στο εντυπωσιακό γυάλινο κτίριο, τα βιβλία τοποθετούνται στον Πύργο Βιβλίων, στα βιβλιοστάσια των ορόφων και στα θησαυροφυλάκια. Με διαδικασία τελετουργική, οργανωμένη στην κάθε της λεπτομέρεια.



Η μεταφορά γίνεται κυρίως με τροχήλατες βιβλιοθήκες κατάλληλα διαμορφωμένες για την απορρόφηση κραδασμών και την αποφυγή μετατοπίσεων του υλικού. Χρησιμοποιούνται, επίσης, πλαστικά και ξύλινα κιβώτια, καθώς και χαρτοκιβώτια. Όπου υπάρχουν σκαλοπάτια και κλιμακοστάσια, αξιοποιούνται ειδικές ράμπες με κατάλληλη κλίση για την ασφαλή μετακίνηση των τροχήλατων βιβλιοθηκών. Η διαδικασία μεταφοράς των συλλογών από τα βιβλιοστάσια είναι η ακόλουθη: κάθε ράφι ταυτοποιείται ηλεκτρονικά και αμέσως μετά τοποθετείται στην τροχήλατη βιβλιοθήκη.

Κάθε τροχήλατη βιβλιοθήκη μόλις γεμίζει, κλείνει, σφραγίζεται υπό την επίβλεψη υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τοποθετείται σε φορτηγό με ελεγχόμενες κλιματικές συνθήκες και, τέλος μεταφέρεται στο ΚΠΙΣΝ συνοδεία υπαλλήλου της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια, επανατοποθετείται και ελέγχεται εκ νέου.

Όσον αφορά το σύνολο των ειδικών συλλογών, σπανίων και πολυτίμων, χειρογράφων και αρχείων, αυτό θα φυλάσσεται εντός τεσσάρων θησαυροφυλακίων σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, φωτισμού και ασφάλειας.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v