5 ξεχωριστές βιβλιοθήκες της Αθήνας

Βιβλία, comics, περιοδικά, επιστημονικοί τίτλοι, σπάνιο υλικό και παιδικές εκδηλώσεις: Πέντε ιδιαίτερες βιβλιοθήκες της Αθήνας, να χαίρεσαι να διαβάζεις και να… δανείζεσαι.
5 ξεχωριστές βιβλιοθήκες της Αθήνας
Η Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη
ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Συγγρού 364, τηλ: 216 8091000

Πανέμορφη, εντυπωσιακή και φιλική προς κάθε είδους επισκέπτη, η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας στεγάζεται στο μοντέρνο κτίριο του ΚΠΙΣΝ, όπου εκτός από τα πανύψηλα ράφια με τα βιβλία που θα μεταφερθούν εδώ από την οδό Πανεπιστημίου, ήδη λειτουργούν οι ειδικοί χώροι για παιδικές εκδηλώσεις, μελέτη και εργασία σε κοινόχρηστους υπολογιστές, διάβασμα με θέα το κανάλι, ακόμη και στούντιο για παραγωγή εκπομπών. Είναι δε από τις λίγες – αν όχι η μόνη – βιβλιοθήκες με αναγνωστήρια που μένουν ανοιχτά καθημερινά από τις 6 το πρωί ως τα μεσάνυχτα.

Η Βιβλιοθήκη Κόμικς
Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή, τηλ: 210-3210146

Με 2.500 τίτλους comics στα ράφια της, η Athens Comics Library είναι η πιο πλούσια γωνιά της 9ης τέχνης στην Ελλάδα, με έργα ελληνικά, αμερικανικά graphic novels, ευρωπαϊκά BD και manga. Υπάρχουν επίσης τίτλοι για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, ενώ ο χώρος, που λειτουργεί από Τρίτη ως Παρασκευή 16.00-20.00 και Σάββατο 12.00-16.00, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τη μάθηση, την εξερεύνηση, τις συναντήσεις και την δημιουργικότητα των φίλων των comics. Για την ανάγνωση οποιουδήποτε από τους τίτλους στη βιβλιοθήκη, ισχύει day pass των 2€, ενώ για δανεισμό, υπάρχουν συνδρομές που ξεκινούν από τα 50€ για 6 μήνες.

Η Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη
Μέγαρο Μουσικής, Β. Σοφίας και Κόκκαλη, τηλ: 210-7282778

Σε μια ειδική πτέρυγα του Μεγάρου στεγάζεται τα τελευταία δέκα χρόνια η Μουσική Βιβλιοθήκη, που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Σκοπός της είναι η επιστημονική πληροφόρηση στο χώρο της μουσικής, με υλικό που επικεντρώνεται στη Δυτική Μουσική, αλλά και στην αρχαία, βυζαντινή, δημοτική, ρεμπέτικη και λόγια φάση της ελληνικής μουσικής. Υπάρχει επιπλέον υλικό για τις μουσικές παραδοσιακών πολιτισμών ανά τον κόσμο και την τζαζ, ενώ πραγματοποιούνται συχνά εκδηλώσεις για παιδιά. Η βιβλιοθήκη διαθέτει πάνω από 140.000 τίτλους βιβλίων, παρτιτούρων, μικροφίλμ, περιοδικών και οπτικοακουστικού υλικού. Λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή (10.00-16.45) και Τετάρτη (10.00-19.00). Για δανεισμό τίτλων έξω από τον χώρο της βιβλιοθήκης, απαιτείται η έκδοση Κάρτας Φίλου, με κόστος εγγραφής 35€ ανά έτος.

Η Παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου
Εθνικός Κήπος, Αμαλίας 1, Σύνταγμα, τηλ: 210 3236503

Στο σπιτάκι που στέγαζε τον 19ο το ησυχαστήριο του γάλλου κηποτέχνη Λουί Μπαρώ στεγάζεται τις τελευταίες δεκαετίες η Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου, που διαθέτει δύο αναγνωστήρια, μία αίθουσα παραμυθιού και μία αίθουσα μουσικής και προβολών. Στα ράφια της βρίσκονται πάνω από 6.000 τίτλοι, ενώ φιλοξενεί συχνά επισκέψεις σχολείων, συναντήσεις μικρών αναγνωστών και εκπαιδευτικά προγράμματα. Λειτουργεί καθημερινές 9.00-14.00 – για επισκέψεις επικοινωνήστε στο παραπάνω τηλέφωνο.

Ευγενίδειος Βιβλιοθήκη
Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ: 210 9469600

Η βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, στον χώρο που στεγάζει και το Πλανητάριο, είναι μία από τις καλύτερες, προσβάσιμες σε όλους, βιβλιοθήκες με έμφαση στην τεχνολογία και τις θετικές επιστήμες. Εκτείνεται σε τρεις ορόφους, με συλλογές πλούσιες σε έντυπο και ψηφιακό υλικό, με άνετα αναγνωστήρια και υπολογιστές, προσβάσιμα σε όλους – για τον δανεισμό βιβλίων είναι απαραίτητη η εγγραφή μέλους, χωρίς κόστος. Θα την βρείτε ανοιχτή Τρίτη ως Παρασκευή (8.30-20.00) και Δευτέρα και Σάββατο (8.30-15.30). Σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις προβολές του Πλανηταρίου, το καφενείο επιστήμης, τα εργαστήρια και τα εκθέματα της Αστροπύλης, το Ίδρυμα Ευγενίδου αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ταξίδι στον κόσμο των Επιστημών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v