Τα βιβλία που θα σου ζεστάνουν την καρδιά

Με υπέροχους ήρωες, γλυκόπικρες ιστορίες και αφήγηση ό,τι πρέπει για χειμωνιάτικα απογεύματα δίπλα στο τζάκι.
Τα βιβλία που θα σου ζεστάνουν την καρδιά
της Ηρώς Κουνάδη

Τα βιβλία που ακολουθούν απολαμβάνονται ιδανικά πλάι σε αναμμένο τζάκι, με κουβερτούλα και γάτο να γουργουρίζει στα πόδια, ένα χειμωνιάτικο απόγευμα που η βροχή χτυπάει το τζάμι.

Σεπτέμβρης, της Ρόζαμουντ Πίλτσερ
Εκδόσεις Ωκεανίδα

Μυθιστόρημα γλυκό σαν μελωδία, ποτισμένο με το άρωμα της σκωτσέζικης εξοχής και τα τοπία των Χάιλαντς, αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών και δέκα χαρακτήρων που μπλέκονται μεταξύ τους σε ένα δισεπίλυτο κουβάρι σχέσεων. Η αφήγηση, ωστόσο, αποπνέει ζεστασιά αντίστοιχη με εκείνη του τσαγιού που πίνουν όλη την ώρα οι αξιαγάπητοι, σχεδόν στο σύνολό τους, ήρωες –ή με την φωτιά που θα (έπρεπε να) σιγοκαίει σε ένα τζάκι δίπλα σου, εκεί που το διαβάζεις.

Το βιβλίο της Κατερίνας, του Αύγουστου Κορτώ
Εκδόσεις Πατάκη

«Θα μου ζεστάνει την καρδιά ένα βιβλίο για την κατάθλιψη;» σε ακούμε να λες. Κι όμως. Η υπέροχη Κατερίνα του Αύγουστου Κορτώ αφηγείται τη ζωή της σε ένα κείμενο που είναι ταυτόχρονα σπαρακτικό και λυτρωτικό, που ξεχειλίζει σε ίσες ποσότητες όρεξη για ζωή και για θάνατο, που έχει ρυθμό, ένταση και ήρωες τόσο γλαφυρούς που θα μπορούσαν να είναι το σόι με το οποίο μοιράζεσαι τα οικογενειακά τραπέζια. Και επίσης, είναι ένα βιβλίο που θα σου πει –και θα σου δώσει να καταλάβεις– τόσα για την φρίκη της κατάθλιψης, όσα δεν θα σου πουν όλα τα άρθρα επάνω στα οποία θα σκοντάψεις στο internet μαζεμένα.

Κυανοπώγων, του Κερτ Βόνεγκατ
Εκδόσεις Θύραθεν

Ένας πρώην ήρωας πολέμου που (μοιάζει να) αγαπά την τέχνη περισσότερο από τους ανθρώπους. Μια εύθυμη χήρα που εισβάλλει στη ζωή του και προσπαθεί, αρχικά αποτυγχάνοντας, να την αναποδογυρίσει. Το σπαρταριστό χιούμορ του Κερτ Βόνεγκατ είναι, όπως πάντα, εδώ (και θα σε κάνει να γελάσεις δυνατά σε κάμποσες στιγμές) μαζί με την σχεδόν παράλογη αισιοδοξία ενός κυνικού μηδενιστή που πιστεύει ακράδαντα στους ανθρώπους και τις δυνατότητές τους.

Αστερισμός Ζωτικών Φαινομένων, του Άντονι Μάρα
Εκδόσεις Ίκαρος

Το χιλιοβραβευμένο μυθιστόρημα του (πρωτοεμφανιζόμενου τότε) αμερικανού αλλά ρωσοσπουδαγμένου συγγραφέα είναι η απόλυτη απόδειξη πως υπάρχει πάντα φως στο τούνελ, ζωή στα συντρίμμια και αισιοδοξία στα σκοτάδια της απόλυτης καταστροφής. Η ιστορία ακολουθεί έξι ήρωες, πέντε ενήλικες και ένα κοριτσάκι, σε ένα ρημαγμένο από δύο πολέμους χωριό της Τσετσενίας. Έχει κλάμα (πολύ), έχει αγάπη (άλλη τόση), έχει υπέροχους ανθρώπους, έχει μαύρη απελπισία και φωτεινότερη ελπίδα, έχει απολαυστική αφήγηση και ήρωες που θα τους θυμάσαι για καιρό.

Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης, του Λουίς Σεπούλβεδα
Εκδόσεις Όπερα

Βιβλιαράκι μικρούλι (128 σελίδες όλο κι όλο) και αγαπησιάρικο, με την ιστορία του να εκτυλίσσεται στον Αμαζόνιο και τον αξιολάτρευτο πρωταγωνιστή του να διαβάζει ιστορίες αγάπης, ζώντας με τους ιθαγενείς «κάπως σαν αυτούς αλλά όχι ως ένας απ’ αυτούς». Η υπέροχη γραφή του Σεπούλβεδα, το λεπτό του χιούμορ και τα τοπία που σε ταξιδεύουν σε μια γη μακρινή, πολύ μακρινή κάνουν (και) αυτό το βιβλίο του ιδανικό για ένα βροχερό χειμωνιάτικο απόγευμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v