ΤΕΧΝΕΣΒΙΒΛΙΟ

Τα παλιά σας βιβλία πάνε στον παράδεισο

Η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μοσούλης κάηκε από τον ISIS. Οι κάτοικοι της πόλης την ξαναφτιάχνουν. Και θέλουν τη βοήθειά σας: Τα παλιά σας βιβλία.

Τα παλιά σας βιβλία πάνε στον παράδεισο

της Ηρώς Κουνάδη

Το Πανεπιστήμιο της Μοσούλης ιδρύθηκε το 1967. Ήταν ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του Ιράκ. Η βιβλιοθήκη του αριθμούσε εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία στα αραβικά και τα αγγλικά, μεταξύ των οποίων ιστορικούς χάρτες και χειρόγραφα της οθωμανικής περιόδου, και ένα Κοράνι του 9ου αιώνα.

Όταν ο ISIS κατέλαβε την πόλη το 2014, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να κάψει τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου. Κάτι λιγότερο από 2.000 βιβλία γλίτωσαν την καταστροφή, και συντηρήθηκαν από εθελοντές μετά την ανακατάληψη της πόλης.

Τώρα, η βιβλιοθήκη της Μοσούλης χρειάζεται τη βοήθειά σας. Με πρωτοβουλία ενός blogger που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της πόλης και δίδασκε σε αυτό όταν το κατέλαβε ο ISIS, η βιβλιοθήκη ξαναχτίζεται. Βιβλία καταφτάνουν κάθε μέρα, απ’ όλο τον κόσμο –από Πανεπιστήμια, ΜΚΟ, οργανισμούς και ιδιώτες σαν εμάς.

Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 10.000 βιβλία –ο στόχος είναι να φτάσουν τα 200.000, για να ανοίξει ξανά η βιβλιοθήκη. Μπορείτε να στείλετε βιβλία σε οποιαδήποτε γλώσσα, και οποιασδήποτε θεματικής –λογοτεχνικά, επιστημονικά, δοκίμια, την Ιλιάδα του σχολείου, ό,τι έχετε και αντέχετε να αποχωριστείτε.

Η διεύθυνση για την αποστολή των βιβλίων είναι αυτή:

Mosul Eye campaign to revive the libraries of Mosul
Address: Iraq, Erbil, Sadunawa behind Erbil International Hotel (Sheraton) building.Και το blog για την καμπάνια επαναλειτουργίας της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Μοσούλης αυτό εδώ


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2